DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Viden  Vetenskap
Förbaskade blåsa – varför just nu?
Förbaskade blåsa – varför just nu?
1 av 1

Förbaskade blåsa

– varför just nu?

Av Jolie Bookspan, Ph.d.
Hur kommer det sig att man alltid blir kissnödig när man dyker? Tillsammans med faktorerna bakom livets uppkomst måste detta vara en av de stora frågorna som rör sig i varje dykares huvud. Men nu ska vi en gång för alla få löst detta mysterium och vi gör det med hjälp av en läkare från Divers Alert Network.

Om man dyker, simmar, eller bara kliver ned i badet, så är det säkert många som känner att de måste gå på toaletten. Den här ökade urinproduktionen har på engelska blivit kallad ”P Phenom¬enon” (PP), men kallas också ofta för immersions diures. Den förklaras vanligen så att vid nedsänkning, vanligtvis i vatten, flyttas blod från dina ben till bröstkorgen. Volymdetektorer i hjärtat känner av ökningen och, för att normalisera volymen, sänder de signaler till din kropp att göra sig av med en del vätska.
Men vätskeskiftningar från dina ben är inte hela förklaringen. En studie som jämförde dubbelamputerade med icke-amputerade fann man att benvolymen bara var delvis bidragande. Det här kan du märka själv genom att stå på huvudet, eller ligga på din rygg med fötterna upp. Blod flyttas från dina ben utan diures. Så vad är det mer som påverkar?

Position
Mer diures uppkommer när du är nedsänkt i vatten ända till nacken än när du är nedsänkt endast till höften. En missuppfattning är att eftersom trycket ökar med djupet, så kommer ett högre vattentryck runt dina ben än på överkroppen att trycka blod uppåt i kroppen. Men diures uppstår även när du är horisontell i vattnet, och under mikrogravitet under rymdflygning, två tillstånd där det inte finns någon tryckskillnad mellan huvud och fötter. Diures uppkommer också när du är upp-och-ned under vattnet, då tryckskillnaden är omvänd.

Gravitet
När du ligger ned på land, är blodtrycket i dina armar och ben ungefär lika. När du står upp, ökar blodtrycket i dina ben på grund av blodets vikt i de ovanliggande blodkärlen. Du får samma tryck i dina ben tack vare graviteten, och för att dina vener (i högre grad än artärer) blir större för att få plats med mer blod. Mindre blod åker tillbaka till hjärtat.
När du är nedsänkt i vatten, är effekter på din blodvolym till största delen motverkade av flytkraften. Den här blodtrycksutjämningen (inte tryck från vattentrycket) ökar blodvolymen i torax samt diuresen. I rymden är gravitationskraften svag, och precis som flytkraft under vatten, motverkar den sänkt blodtryck. I rymden, samlas inte blodet i benen. Astronauter använder en teknisk term för skiftet av vätska mot huvudet under rymdfärd. De kallar det för ”Fat-Face-Chicken-Legs-Effect”.

Negativt tryck
När du befinner dig i vatten upp till nacken, är lufttrycket vid din mun lägre än trycket på ditt bröst. Det krävs lite ansträngning för att andas in. Ungefär som att dricka genom ett sugrör. Att andas mot detta lägre tryck kallas för negativt tryck-andning. Många effekter uppstår. En är att en liten extra mängd blod dras mot bröstet, och en liten, om ens någon, diures uppstår. Under vattnet, levererar dykregulatorer luft till ett tryck som nära nog motsvarar omgivande vattentryck, oavsett om du dyker med huvudet uppåt eller nedåt. Men skillnader uppstår, vilket skapar ständigt växlande något positivt och...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser