DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Foto  Foto
Fotoskolan 3 – Den optiska sanningen!
Linsen är den del av utrustningen som påverkar bildens kvalité mest.
Fotoskolan 3 – Den optiska sanningen!
En vidvinkellins med bayonetfattning monteras direkt framför Uv-husets linsöppning.
Fotoskolan 3 – Den optiska sanningen!
Normalzoomen fungerar väl för medelstora motiv. Den här havskatten är fotograferad i 24 mm läget med en zoomlins och externa blixtar.
Fotoskolan 3 – Den optiska sanningen!
Här en liten amfipod, ett litet krumryggat kräftdjur, som pryder toppen av en död mans hand. Notera det grunda skärpedjupet man har i makroläge men också den snygga suddigheten i bakgrunden.
Fotoskolan 3 – Den optiska sanningen!
För att ta bilder på dykare, landskap och stora djur måste man ha vidvinkeloptik. Hajen på bilden är en karibisk revhaj som är ca 60 cm ifrån linsen.
Fotoskolan 3 – Den optiska sanningen!
Fotoskole 3 – den optiske sandhed
Fotoskolan 3 – Den optiska sanningen!
Är makrofunktionen på er kompaktkamera lite för “beige”, eller ni kanske saknar den helt, kan ni sätta på en diopter. Den ger kameran en bättre närgräns och ger din makrofunktion lite turboeffekt.

Fotoskolan 3

– Den optiska sanningen!

Text & foto: Magnus Lundgren
Alla kan ta bra bilder, ja riktigt bra bilder, med alla typer av kameror. Nästan alla kameror i alla fall. Visst har varje kamera sina begränsningar som upplösning, vitbalans eller autofokussystem. Den tveklöst viktigaste delen på en kamera – linsen – är den som påverkar bildens kvalité i störst utsträckning. Linsen begränsar, eller snarare skapar möjligheter. Nu kommer det bli riktigt kul när vi fördjupar oss i makro-, normal- och vidvinkelfotografering. Häng med oss in i den optiska sanningen.

På en dykbåt i Röda havet slog det mig att ”den optiska sanningen” inte är självklar för alla. Jag dök ihop med ett gäng väldigt entusiastiska fotografer från Sverige och det haglade fler kommentarer på plattformen än jag kan återge här. En av kvinnorna sa ofta att det är verkligen är svårt att undervattensfotografera. Den snusande killen i bakvänd keps körde sina kommentarer mer rakt på sak. – Den här kameran tar skitdåliga bilder! Konsekvent försökte dessa entusiaster att återskapa vida vyer eller täta närbilder med… med ett zoomande normalobjektiv.

Omöjliga bilder
David Doubilet är nog världens mest kända UV-fotograf och jobbar för anrika National Geographic Magazine, NGM. Skulle vi sätta en kompaktkamera med normaloptik i handen på David under ett dyk eller två skulle han säkert komma upp med ett riktigt bra bildmaterial. Men, och det är ett stort men, han skulle inte komma upp med vidvinkelbilder. Medelstora motiv och mindre miljöer och möjligtvis med lite makrobilder om kameran har en sådan funktion.
De bilder som entusiasterna på båten i Röda havet försökte ta, och svor över, kan varken han eller någon annan ta om inte man har de rätta verktygen. De bilder de försökte ta gick helt enkelt inte att ta. De mindre motiven var antingen innanför närgränsen och ur fokus eller så hade de backat för långt ifrån motivet för att ta en vid vy och allting blev suddigt och blått. Detta är normaloptikens stora aber men var lugn - det finns lösningar.

Pixel-o-mania
I början av båtturen var den vanligaste frågan - Hur många pixlar har din kamera? Det finns en slags övertro på att antalet pixlar är direkt kopplat till bildens skärpa och kvalité. Så är det inte. Det viktigaste för att göra en skarp bild på sensorn i kameran är linsens kvalité. Jag tror, och hoppas, att den värsta pixelfrossan har börjat lägga sig men det är fortfarande så att pixelargumentet väger lite väl tungt.
Det viktigaste på en kamera är alltså linsen. De lite dyrare kompaktkamerorna brukar vara utrustade med bättre optik som ger riktigt krispig fokus. Andra kameror kan ha linser med sämre kvalité och är vad man kallar softa. Det innebär att även om ni ställer fokus rätt så är bliderna inte riktigt skarpa. Om ni inte är nöjda så går det att efterskärpa bilder i bildbehandlingsprogram men det är en annan historia.

Närgräns
När man undervattensfotograferar går man nära motiven för att minimera vattenpelaren mellan objektiv och motiv. Det blir då möjligt att återge färger med blixt och att göra skarpa bilder. I del två av fotoskolan påminde vi er ett antal gånger om att gå nära motivet. Nu är vi där igen och ni vet det vid det här laget. Det är som sagt viktigt att gå nära men inte närmare än vad just er lins klarar av.
En lins har en så kallad närgräns som står för det närmaste avståndet fram till ett motiv och fortfarande ha det i fokus. På linser i allmänhet anges...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser