DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Historie  Historia
Jacques-Yves Cousteau - 100 år
Bland de som kände honom kallades Jacques-Yves Cousteau alltid för JYC (uttalas jiik).
Jacques-Yves Cousteau - 100 år
Calypso.
Jacques-Yves Cousteau - 100 år
Det var en amerikansk tv-producent som introducerade de futuristiska dräkterna och ”pimpningen” av Calypso, så att båten och manskapet skulle locka den amerikanska publiken.
Jacques-Yves Cousteau - 100 år
Cousteau ville egentligen bli pilot, men en bilolycka satte stopp för den drömmen. Istället blev han kapten i flottan.
Jacques-Yves Cousteau - 100 år
Redan som barn var JYC intresserad av att göra film. Han såg dykningen som ett verktyg för att kunna förmedla livet i havet.
Jacques-Yves Cousteau - 100 år
Förutom aqualungan, utvecklade JYC även mängder med foto- och filmutrustning för undervattensbruk.
Jacques-Yves Cousteau - 100 år
JYC på ålderns höst tillsammans med en av sina första 35-mm kameror för undervattensfilmning.
Jacques-Yves Cousteau - 100 år
JYC (t.v.) med Louis Malle (i mitten), som senare blev en berömd fransk regissör. Cousteau lärde Malle att dyka så att han kunde sköta kameran på Cousteaus film the Silent World.
Jacques-Yves Cousteau - 100 år
En ung officer vid den franska flottan, med blicken riktad mot framtidens möjligheter.
Jacques-Yves Cousteau - 100 år
En gång i tiden var expeditionsfartyget Calypso en stolt skönhet på haven.
Jacques-Yves Cousteau - 100 år
Diving Saucer (den dykande tallriken) ombord på Calypso kunde ta två man och dyka till 350 meters djup och vara nere i upp till fem timmar.
Jacques-Yves Cousteau - 100 år
Calypso utrustades senare med en helipad, så att man kunde landa med helikopter. Man kom också att använda sig av ett sjöflygplan, något som kom att kosta Philippe Cousteau livet.

Jacques-Yves Cousteau

– 100 år

Text: Jesper Kjøller Foto: The Cousteau Society

Knappast någon annan har haft större betydelse för dykningen än den legendariske fransmannen med örnnäsan. Han var inte bara med om att utveckla den utrustning vi alla använder. Han inspirerade också flera generationer att uppleva livet under havets yta – och att bry sig mera om det. Den 11 juni 2010 skulle Cousteau ha fyllt 100 år.

Man säger att alla tidningsredaktioner här hemma har dödsrunan klar den dag Mick Jagger hänger upp gitarren för gott. Jag råkade befinna mig i Frankrike den 25 juni 1997. Den dagen dog Jacques-Yves Cousteau (JYC). Det var otroligt att se hur franska media gick fullständigt i spinn de följande dagarna. Närmast landssorg utbröt. JYC var med på förstasidan i alla tidningar och tidskrifter. Man utgav temanummer. TV-stationernas tablåer fylldes med minnesord och hyllningsprogram.
JYC blev 87 år. Hans död kom alltså knappast som någon överraskning. Medierna var också beredda på att rensa förstasidan för honom. Ännu idag betraktas han som den mest berömde och inflytelserike fransmannen någonsin. Hans roll som förkämpe för miljön och förmedlare av viktiga miljöbudskap kom flera årtionden innan frågor om klimatförändringar och miljöföroreningar kom på dagordningen. Hans roll kan knappast övervärderas.
Inte heller vad gäller dykningen. Speciellt vi födda på 1960-talet har fått JYC med modersmjölken. Jag minns tydligt hans TV-serier som sändes i dansk TV på 1970-talet. Jag är helt övertygad att väldigt många i min generation kan spåra sitt intresse för dykning tillbaka till ”Havets Hemmeligheter” som serien hette på danska. Äventyren ombord på expeditionsfartyget Calypso var både spännande och lärorika. De utspelades överallt från polerna till tropikerna. Vi togs med under ytan på alla de sju haven. Vi fick åka med på Nilen, på Amazonfloden och ner i Titicacasjön. Jag lärde mig mera om geografi och biologi genom att titta på TV-serien än jag gjorde under tolv års skolgång.
TV-sändningarna var 60 minuter långa. Varje avsnitt var uppbyggt som en liten film inklusive originell och dramatisk bakgrundsmusik. Filmerna var producerade med sinne för dramatik. När vi ser dem idag kan vi nog le lite åt den pompösa berättarstilen.
Avsnitten hade fasta beståndsdelar. JYC:s karakteristiska berättarröst med den tjocka franska brytningen. De modiga väderbitna dykarna med helskägg, röd toppluva och en gauloise i mungipan. Formationssimningen med undervattensskotrar. Undervattensfacklor, silverblänkande våtdräkter och gula hjälmar… Allt bidrog till att skänka det hela ett skimmer av något sagoaktigt. För en 12-13-årig grabb var Havets Hemmeligheter helt enkelt veckans höjdpunkt på familjens svartvita Bang&Olufsen. Förtrollningen håller i sig ännu idag.

Begynnelsen
Allt inleddes egentligen med en bilolycka. Den unge franske marinofficeren Jacques-Yves Cousteau ville helst bli pilot. Som så många andra flygaspiranter var han fascinerad av snabba bilar. En natt 1935 var han på väg till en väns bröllop. Han körde av vägen uppe i bergen i sin fars snabba Salmson-sportbil. Jacques bröt bägge armarna och blev förlamad i ena sidan. Läkarna ville amputera ena armen. Den unge officeren vägrade blankt. Under återhämtningen efter olyckan skickades han till flottbasen i Toulon som löjtnant. Där träffade han en annan officer...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser