DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Profil  Profil
Profil – Carl Douglas
Carl Douglas är en av de riktiga veteranerna i Sverige när det gäller teknisk dykning och vraksökning. Han har också varit med från början när det gäller undervattensfilm med digitial teknik.
1 av 1

Profil

– Carl Douglas

Text Fredrik Isakson
Deep Sea Productions är en av de grupper som söker Östersjöns hemligheter och förra sommaren hittade man regalskeppet Svärdet. Carl Douglas är en av medlemmarna och genom åren har Carl och gruppen gjort fantastiska fynd. DC3:an, den brittiska ubåten HMS E18 och nu Svärdet. Många och långa timmar framför sonarbilder har gett resultat.

Hur kändes det första gången ni droppade ner på det här årets stora fynd, Svärdet?

– Vi dyker på mängder med nya vrak varje sommar, ibland dyker vi på flera nya vrak under en dag bara för att kontrollera och kategorisera vilken typ av vrak vi har hittat, berättar Carl Douglas.

– Det betyder att vi oftast delar upp oss på två team för att effektivisera dykningen på de vrak som vi vill kontrollera. Ibland kommer man ner på en fiskebåt och ibland så kommer man ner på något som ser ut som Svärdet. 

På Svärdet så var det Jan Pedersen, Rasmus Ravnsborg och Jocke Holmlund som var ner först. 

– Mitt eget första dyk var precis så magiskt som man kan tänka sig. Det var ganska dålig sikt och jag kom ner på fören. Första intrycket var att vraket var otroligt välbevarat.

Carl beskriver vraket med ord som vacker, fantastiskt hantverk, stor, grovt virke och så klart kanoner.

– Eftersom jag fokuserar på att filma så ser jag inte allt. Känslan kommer fram uppe på däck, efter dyket, i diskussionerna med gruppen. Då kommer detaljerna fram som man inte upplevde där nere. När jag ligger på dekompressionsstoppen brukar mycket minnesdetaljer komma. Det är då jag tänker igenom och utvärderar dyket.

Hur ser du på fyndet? Vad betyder det för dig? För Sverige? 

– Jag har letat efter svärdet sedan 1997, så naturligtvis har det varit en dröm att hitta Svärdet. I ett större perspektiv är Mars och Svärdet ytterligare pusselbitar för att förstå tidsperioden där Sverige utvecklas från nyblivet självständigt land till en maktfaktor i Europa. De här vraken är ytterligare delar tillsammans med Kronan, Wasa och till exempel Mary Rose i England. All bidrar med sin del till helhetsbilden. Vår kunskap ökar, exakt hur och med vad, får tiden utvisa.

– Jag har privilegiet att få jobba med en fantastisk grupp människor, Jonas Dahm, Ola Oskarsson och jag har väl hållit på med detta projekt i tio år nu. I vårt dykgäng ingår även Rasmus Ravnsborg, Jan Petersen, Johan Alexandersson, Jocke Holmlund, John Jonsson, Markus Hårde, Anders Backström och Tomas Larsson. Inget av detta skulle ju ha skett utan det engagemang som hela företaget Marin Mätteknik har för detta vi håller på med. Särskilt Oskar Bengtsson har engagerat sig mycket i detta – för att inte glömma besättningarna på fartygen. 

– Vårt mål är att våra fynd och arkeologin också skall nå ut till allmänheten på ett intressant sätt. På Deep Sea Productions jobbar Lasse Regnfeldt, Björn Hagberg, Martin Widman, Malcolm Dixelius och Johan Candert med detta. De gör sitt bästa för att bygga upp och berätta historierna om det vi hittar genom först och främst filmproduktioner.

– Vi har dessutom den fantastiska förmånen att få göra våra projekt i nära samarbete med några av världens bästa forskare inom marinarkeologin, bland andra Fred Hocker, Jonathan Adams, Johan...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser