DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Portfolio  Portfolio
Tobias Dahlin – svensk mästare i uv-foto
Tobias Dahlin – svensk mästare i uv-foto
Tobias Dahlin – svensk mästare i uv-foto
Motiv: Bläckfisk Plats: Hällebäck, Gullmarn Utrustning: Nikon D70s, sigma 50 mm och en Ikelite DS 125 Exponering: 1/125 sek, f16 Kommentar: När det är som mörkast och blåsigast i månadsskiftet nov/dec brukar Gullmarn kunna bjuda på de här vackra och exotiska motiven. Bläckfisken är fotograferad på endast 5 meters djup.
Tobias Dahlin – svensk mästare i uv-foto
Motiv: Director Reppenhagen Plats: Östersjön, söder om Öland Utrustning: Nikon D300, Nikkor 10,5 mm, ingen blixt Exponering: 1/15 sek, f2,8, ISO 800 Kommentar: Director Reppenhagen vilar på ca 40 meters djup och är ett av de omtalade första världskrigsvraken som går under benämningen Ubåtsmassakern.
Tobias Dahlin – svensk mästare i uv-foto
Motiv: Havskatt Plats: Fossen, Gullmarn Utrustning: Nikon D70s, sigma 50 mm och en Ikelite DS 125 Exponering: 1/125 sek, f16 Kommentar: Kattens placering långt in i ett prång gjorde ljussättningen problematisk. Jag löste det genom att koppla loss blixtarmen från kamerahuset och förde sedan in blixten i skrevan med fokusljuset riktat mot fisken.
Tobias Dahlin – svensk mästare i uv-foto
Motiv: Korallträdgård Plats: East of Eden, Similan islands Utrustning: Nikon D70s, Nikkor 10,5 mm och en Ikelite DS 125 Exponering: 1/160 sek, f8 Kommentar: Jag befann mig i Khao Lak annandagen 2004 och såg fram emot några dagars dykning vid Similan islands när en stor våg spolade bort alla tilltänkta planer. Ödmjuk inför händelsen fick jag i januari-08 möjlighet att besöka öarna.
Tobias Dahlin – svensk mästare i uv-foto
Motiv: Näckrosor Plats: Västsvensk insjö Utrustning: Nikon D300, Nikkor 10,5 mm och en Ikelite DS 125 Exponering: 1/250 sek, f10 Kommentar: Nog är det en förrädisk lockelse av skönhet som denna starkt försurade sjö bjuder in till?
Tobias Dahlin – svensk mästare i uv-foto
Motiv: Röd näckros Plats: Västsvensk insjö Utrustning: Nikon D300, Nikkor 10,5 mm och en Ikelite DS 125 snett underifrån Exponering: 1/250 sek, f9 Kommentar: Sådana här typer av bilder är många gånger svårare att ta än vad det kan tyckas som. Det är klurigt att exponera splitbilder rätt och tyngdkraften gör sig påtagligt påmind så fort en del av kameran når ovanför ytan.
Tobias Dahlin – svensk mästare i uv-foto
Motiv: Skärsnultra Plats: Jordfall, Gullmarn Utrustning: Nikon D300, sigma 50 mm och en Ikelite DS 125 Exponering: 1/125 sek, f16 Kommentar: Att fotografera skärsnultror kräver i regel en rejäl portion tålamod. Den här kaxiga individen försvarade sitt revir intensivt och jag förbannade autofokusen många gånger innan bilden ”satt”.

Tobias Dahlin

– svensk mästare i uv-foto

Det var utanför de gamla sjöbodarna vid Båtakåsen strax söder om Falkenberg det började. Där föddes kärleken till havet. Jag minns hur jag som liten grabb låg i vattenytan iförd snorkel och cyklop med blicken riktad mot en värld som fullkomligt trollband mig. Det var inte förrän min mor skrikigt sig hes som jag motvilligt kom upprusandes ur vattnet, alltid ivrig att berätta om vad jag upplevt.
Det säger Tobias Dahlin, 2008 års svenska mästare i undervattensfotografi. Fascinationen för, och kärleken till havet har bestått. Likaså drivkraften att dela med sig av sina upplevelser under vattnet. Nuförtiden försöker Tobias berätta med bilder.
Till vardags är han lärare och bor på en hästgård strax norr om Göteborg. Fotograferandet började med en Nikonos IV någon gång i mitten av 90-talet. Den användes sporadiskt, framförallt vid utlandsresor. I början av 2000-talet började Tobias istället intressera sig för undervattensvideo och har bland annat dokumenterat flera vrak utanför hallandskusten. Fotograferandet kom igång på allvar igen i och med övergången till digital systemkamera vid årsskiftet 06/07.
Tobias skulle i framtiden vilja utmana den traditionella undervattensfotografin genom att försöka producera uv-bilder som berör och engagerar utan att de för den delen nödvändigtvis behöver vara vackra. Dagens undervattensfotografi handlar i stor grad om att försköna undervattensvärlden. Ett viktigt uppdrag vi dykare har är att förmedla de spår som mänskliga aktiviteter för med sig under ytan. Det skulle kunna handla om att dokumentera de avtryck som destruktiva fiskemetoder sätter. Skulle t ex någon motsvarighet till trålning förekomma på land skulle det vara förbjudet sedan länge.
Samtidigt drömmer Tobias om de öppna vidderna, ute på de stora oceanerna, om frihetskänslan som den obrutna havslinjen kan ge. Där skulle han vilja möta det storslagna marina livet och fånga ljuset med sin kamera.

Fler av Tobias bilder finner ni på www.tobiasdahlin.se

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser