DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Sverige  Sverige
Väderöarna – Högklassig semesterdykning!
En liten vanlig sjöstjärna skrider elegant med alla sina små ben längs rödbladets kant. Ett litet men vackert sceneri.
Väderöarna – Högklassig semesterdykning!
Amphipoder gillar att surfa på de små Anthomedusor. Det fullkomligt vimlade av dessa. På vissa ställen var det rena rama “star wars” nära ytan ute i den fria vattenmassan.
Väderöarna – Högklassig semesterdykning!
Höstens brandgula brännmaneter kan utan överdrift nå praktstorlek. Jag kollar alltid efter vitling- eller taggmakrillyngel bland tentaklerna.
Väderöarna – Högklassig semesterdykning!
Nakensnäckor är hermafroditer, två könade, vilket innebär att de kan alltid para sig om det träffar en artfrände.
Väderöarna – Högklassig semesterdykning!
Här en vacker lodrät vägg med död mans hand i den inre skärgården dit Dyk-Leifs båtar kan gå i alla väder.
Väderöarna – Högklassig semesterdykning!
Den nya katamaranen Triton ligger ankrad i lugnt vatten för lunch och siesta på Storön.

Väderöarna

Högklassig semesterdykning!

Text & foto: Magnus Lundgren

Det är tidig morgon i Hamburgsunds lilla hamn och vi lastar in massor av dyk- och fotoprylar i en alldeles ny mörkgrå katamaran. Det är äntligen dags för en heldag på Väderöarna. Det vackra vädret är inte med oss då hela västkusten ligger under tunga gråa skyar. Men väl under ytan spelar det kanske mindre roll? Det närmar sig avfärd och vi går in i den varma salongen, undan grårusket, och tar en kopp java. Så bär det av med Dyk-Leif mot legendarisk naturdykning kring Väderöarna.

Anders gasar på stolt rakt över Väderöfjorden med sin nya ögonsten Triton. Båten ligger som ett strykjärn, utan att kränga, trots ganska grov sjö. Har du aldrig varit här hos oss, frågar Anders förvånat? Och jag håller med honom att det är lite märkligt. Trots tusentals dyk i svenska vatten har jag aldrig besökt Väderöarna som anses vara svenska västkustens gräddhylla för naturdyk.
– Nej det är faktiskt första gången, men… bättre sent än aldrig, försöker jag lite vagt.
Anders berättar hur han och Viktoria tog över Dyk-Leif 2002 då självaste Leif och hans fru Rose från Thailand gick i pension.
– Jag var ordförande för Wetterndykarna som ofta var här och dök och sedermera blev jag också skeppare hos Leif. Jag och Viktoria träffades till och med när vi dök här med Dyk-Leif. Vi har båda försökt vårda och behålla den känslan som Leif och Rose byggde upp under många år. Att vara gäst hos oss skall vara en komplett upplevelse med god thailändsk mat, högsta service, bekväma båtar och såklart fantastiska dykplatser runt Väderöarna.
Anders fortsätter – Dykare som kommer hit vet också hur dyksäkert det är här. Vi har faktiskt aldrig ställt in en dykdag. Vi har ju tillgång till hela Hamburgsunds skärgård, den inre skärgården, med en mängd fina dyk som ligger riktigt skyddat.
Vi pladdrar på men efter ett tag avbryter Anders mig och indikerar att vi nog får sluta snacka nu. Jag tittar upp och vi är framme vid dykplatsen. Det dröjer inte länge förrän vi är igång med vårt premiärdyk vid ett av Väderöarnas skär.

Södra Ärholmen
Det blev Södra Ärholmen och nästan direkt efter nedstigning möter vi ett enormt taggmakrillstim som sveper förbi oss. Jag kollar in dykdatorn som säger åtta meters djup och tiden har ännu inte passerat minut ett. Stimmet fyller vattnet runt oss för ett kort ögonblick men passar i expressfart. Vi tar vägen via en lång vacker ravin och ut mot den branta väggen där vi söker djupet direkt. Det är skönt att kryssa fram i det behagligt varma vattnet genom ett brant stenlandskap.
Tarmsjöpungarna breder ut sig på klipphällarna bland stora kolonier av gul och vit läderkorall. Vi hittar också fläckvisa områden pepprade med den lilla röda hornkorallen. Storslagen natur. En paddtorsk flämtar i en skreva och den vita munnen blinkar till i mörkret med jämna mellanrum. Nöjda och fortfarande varma avrundar vi dyket i det böljande tånglandskapet med ett imponerande rikt fiskliv. Tiden liksom flyger fram och det känns som alltför tidigt, men det är ett faktum att det är dags att avsluta dyket. Vi krälar upp längs stegarna och ger Anders tummen upp från plattformen där bak. Hela dyket andas en slags kvalitet utan att vi gjort någon riktigt spektakulär ”sighting”.

En helig stund
Vi kör in i den lilla hamnen på Storön och ankrar upp. Jag och min parkamrat Persson nickar åt varandra och så byter vi flaskor direkt så kan vi dåsa med gott samvete...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Om Dyk-Leif

Web
www.dykleif.se  

Adress
Kvarnbergsvägen 23, Hamburgsund

Telefon...

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser