DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Viden  Vetenskap
10 tips – för att hålla värmen

8 – Ta hänsyn till effekten av tillvänjning.

10 tips

– för att hålla värmen

Text: Jesper Kjøller och Sune Dadda Karma Harms, Foto: Alex Resendorf m.fl.

Det är inte ovanligt att vi fryser under våra dyk, både här hemma i Norden och i tropiska vatten. Även en solig sommardag kan det vara rejält kallt, och tecknet för att frysa var troligen ett av de första du använde när du började dyka på egen hand. Här är tio goda råd som hjälper dig att hålla dig varm.

1
Håll armarna intill kroppen 

10 tips – til at holde varmen
Simma med ett löst tag om dina egna armbågar eller överarmar – som om du gav dig själv en kram. Det hjälper kroppen att hålla värmen. Låt bli att simma med armarna. Då pumpar du bara runt kallt vatten i våtdräkten. I torrdräkt kan du få in vatten genom manschetterna. Dessutom är det inte särskilt effektivt.

2
Dyk i en ny dräkt med god passform 

10 tips – til at holde varmen
En alltför trång våtdräkt hämmar kroppens blodgenomströmning. Dessutom sträcks materialet och blir tunnare. I en alltför stor våtdräkt kommer vattnet att skvalpa runt och blir svårare för kroppen att värma upp. Samma sak gäller även torrdräkter. I en alltför liten torrdräkt får du ingen plats med underställ eller ett isolerande luftskikt. En gammal neo­prentorrdräkt förlorar så småningom sin isoleringsförmåga efterhand som den blir hoppressad av trycket under dyket och vid transporter.

3
Håll dig varm före dyket 

10 tips – til at holde varmen
Även på varmare breddgrader kan du bli frusen på land före dyket. Se till att få på dig varma och torra kläder så snart som möjligt efter dyket. Ta eventuellt med en vindtät jacka att bära över dräkten i båten på väg till och från dykplatsen. Vinddrag kyler! Kom också ihåg våtdräktens viktigaste del: huvan.

4
Undvik att frysa mellan öronen

10 tips – til at holde varmen
Din mentala status spelar också en viktig roll. Tänk dig ett dyk i riktigt kallt vatten. Börjar du frysa redan vid tanken på det? Då kommer du säkerligen också att frysa på själva dyket. Inta en positiv attityd. Koncentrera dig på upplevelserna under dyket – i stället för på kylan. Ta det onda med det goda. Gläd dig åt möjligheten att vistas i vattnet. Kom ihåg att du kommer att få upp värmen efter dyket.

5
Använd mössa och handskar – även på land 

...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs artikeln i DYK #55:

SOME images:
10 tips – för att hålla värmen, 10 tips – för att hålla värmen

8 – Ta hänsyn till effekten av tillvänjning.

, 10 tips – för att hålla värmen

4 – Undvik att frysa mellan öronen.

, 10 tips – för att hålla värmen

6 – Ät gott och lev sunt.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser