
Tryckutjämna alla gasfyllda hålrum
10 tips
– för effektiv tryckutjämning
Alla människor tryckutjämnar flera gånger om dagen utan att de tänker på det. När du sjunker spänner du samtidigt musklerna i gommen och öppnar örontrumpeten och släpper in luft med högre tryck från svalget till mellanörat.
► Dykning utsätter emellertid detta utjämningssystem för mycket större och snabbare tryckförändringar än normalt. Därför är tryckutjämning en avgörande färdighet du behöver behärska som dykare.
Här får du 10 tips för effektiv tryckutjämning.
1 – Tryckutjämna innan det börjar göra ont
Vi lärde oss från början att tryckutjämna hela tiden. Ändå har många nybörjardykare en tendens att undervärdera betydelsen av det. Du kanske är född med trånga passager i örontrumpeterna. Eller du kanske börjar bli lite förkyld. Då kan det vara helt avgörande för ett lyckat dyk att tryckutjämna tidigt. Och långt innan trycket har försvårat tryckutjämningen. Du kan faktiskt starta innan du ens har påbörjat neddykningen. Blås försiktigt upp luft i mellanörat medan du fortfarande har huvudet ovanför vattenytan. Det ger dig i förväg lite extra luft i mellanörat och bihålorna.
2 – Kombinera flera tryckutjämningsmetoder
Du kanske får svårigheter att tryckutjämna med en metod. Kombinera då flera av dem. Rör på käkarna, gör sväljrörelser, vicka på huvudet från sida till sida, blås mot tilltäppt näsa. Gå upp en bit om det inte fungerar. Prova igen. Strejkar bara ena örat? Vänd upp det mot ytan. Då sträcks örontrumpeten.
3 – Träna fridykning
Fridykare blir snabbt mästare på tryckutjämning. Det ligger ju i sakens natur att de har mera bråttom än apparatdykare. Gå en fridykningskurs. Eller träna på egen hand. Snart har du lärt dig att tryckutjämna under snabba neddykningar. Sådana hör till ordningen för dagen inom fridykningen. Sedan har du extra överskottsförmåga att dra nytta av även vid...