DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Foto  Foto

13 torra tips

– del 3

Av: John Liddiard

DYK trotsar den vidskepelsen och ger dig istället en guide med våra 13 torraste kameratips. Tips 10 till 13.

 10 Rengör O-ringsspåret
Att rengöra O-ringen är meningslöst om man inte samtidigt rengör dess spår. Mitt favoritverktyg för ändamålet är örontopz. Jag brukar ha en bunt sådana i kameraväskan. Jag slickar på bumullstussen för att väta den lite. Sedan kör jag den försiktigt runt i spåret medan jag snurrar på den. Jag gör om proceduren med nya topz tills allt fett och all smuts är borta.
På plasthöljen måste man akta sig för att låta bomullstussen skjuta sandkorn eller saltkristaller framför sig i spåret. Då kan det bli repor.
En liten varning. Bomullstussen kan ludda av sig. Spåret behöver alltså inspekteras noga innan man sätter tillbaka O-ringen. Ett alternativ är att köra sista varvet med en hopvikt snibb av näsduken jag berättade om i punkt 6.
Att rengöra ringen och spåret räcker inte. Glöm inte tätningsytan som O-ringen ska täta mot. Den behöver också torkas ren försiktigt. Torka i spårets längdriktning hellre än tvärs över. Nästan osynliga repor kan uppstå. Det är bättre om reporna ligger längs O-ringen än tvärs över den. Då är risken mindre att reporna ger upphov till läcka.

_________________________________________________________________________________________________

 11 Passa in O-ringen försiktigt
O-ringar måste passas in försiktigt i sitt spår. Annars kan de skadas eller bli nedsmutsade på kuppen. Ibland ska en lång O-ring passas in i ett vindlande spår med komplicerad form. Var då noga med att ringen är lika mycket sträckt i alla delar av spåret. Inga öglor på ett ställe och utsträckta bitar på andra.
Som slutkläm brukar jag stryka med en fingertopp runt både hela O-ringen och ytan den ska täta mot. Då känner jag alla oregelbundenheter eller knölar som kan orsaka läckor innan jag stänger höljet.
Försök aldrig stänga ett hölje med våld. Trög stängning är ett tecken på att något har hamnat i kläm någonstans. I värsta fall i tätningen. Fixa det och försök igen. 

_________________________________________________________________________________________________

 12 Torkmedel eller inte?
En av de förargligaste saker en undervattensfotograf kan råka ut för är den här: du har hunnit halvvägs ner till vraket. Då märker du imma på insidan av höljets frontglas framför objektivet. Det kan bero på en läcka. Troligen beror imman ändå på att höljet stängdes i varm och fuktig luft. Frontglaset blir den kallaste ytan för den fuktiga luften i höljet att kondensera på. Plasthöljen brukar vara besvärligast. I aluminiumhöljen kyls metallen snabbare än glaset. Då hamnar imman i stället där.
Vanligaste lösningen är att stoppa in en liten påse med torkmedel eller kiselgel i höljet. Allra helst ska man då lämna höljet stängt över natten. Då hinner torkmedlet dra åt sig all fukt ur den instängda luften i höljet. Jag brukar portionera upp torkmedlet i små tygpåsar från en förrådsburk. Men påsarna utgör en risk i sig själva....

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser