
Alfreds sköldpaddor
Update
Goda nyheter för havssköldpaddorna!
► Som våra trogna läsare vet, har vi nyligen börjat följa marinbiologen Anders Kofoed, som tillsammans med sin sjuårige son Alfred startat projektet Alfreds sköldpaddor i Ghana. Planen är att genom ett antal faser, på ett hållbart sätt och i samarbete med lokalbefolkningen, etablera häckningsplatser, ordna sanering av plast samt engagera landvakter och därigenom säkerställa betydligt bättre förutsättningar för havssköldpaddorna runt Busua Beach. Självklart vill vi på redaktionen också vara med och stödja detta, eftersom vi, liksom Anders och de flesta andra dykare, älskar havssköldpaddor. Till att börja med fick man inom projektet samla in resurser under sommaren för att ha en chans att komma i mål.
Här är en statusuppdatering från Anders och Alfred:
Hurra, vi klarade det! Med en kraftsamling i slutspurten fick Alfreds sköldpaddor tillräckligt med stöd för att komma igång ordentligt.
60 000 kronor från inte mindre än 250 givare innebär att vi kan betala vårt folk i Ghana, kompensera de lokala fiskarna för skadad utrustning när de av misstag får sköldpaddor i näten, och vi kan börja nästa steg: skapandet av en säker äggkläckningsplats för havssköldpaddor. Man kan inte annat än att vara glad när den typen av saker sker.
Alfred räddade det hela
Det var faktiskt Alfred själv som räddade allt. Tillsammans med mig blev han inbjuden till TV2:s program Godmorgon Danmark, där han stal showen och berättade om sköldpaddornas problem. Två dagar senare hade projektet 33% fler donationer. Jag är otroligt stolt över min son.
Men det finns också smolk i bägaren. Corona hindrar oss fortfarande från att komma ner och få igång saker. Detta innebär att datainsamling och märkning av sköldpaddor måste vänta lite. Mina förhoppningar om att samarbeta med en lokal förening har också stött på problem. Den lokala representanten hamnade på kant med de lokala fiskarna, så vi var tvungna att släppa den planen. Å andra sidan är fiskarna nu helt på vår sida, vilket har inneburit att över 50 sköldpaddor, som annars skulle hamnat i soppgrytan, nu simmar omkring i Atlanten. Det är vi väldigt stolta över, inte minst för att corona har inneburit att nästan alla inkomster från turism i Ghana har försvunnit. Detta gör många i lokalbefolkningen desperata och fattiga. Därför blir det stor skillnad, när vi kan stödja de lokala fiskarna, samtidigt som vi räddar sköldpaddor.
Anders Kofoed ♦