
ZOOM/MAKRO Undervattensbild tagen med Olympus TG-6. Fotoläge Underwater wide, Bländare f/6.3, ISO 200, Slutartid 1/200 sek., Brännvidd (motsvarande 35 mm) 18.0 mm (100 mm)
Amfibiekameran
– ett prisvärt alternativ
Det finns många anledningar att börja fota under vattnet. För många dykare handlar det om att dokumentera sina dyk och få möjlighet att dela sina upplevelser i den undre världen med vänner och familj. En annan drivkraft kan vara intresse för livet under ytan, vrak eller andra marina miljöer. För den inbitne fotografen är det ofta det artistiska i själva fotograferingen och den tillhörande efterbehandlingsprocessen som lockar.
Att välja kamerasystem
Oavsett mål och erfarenhet så behöver vi göra en del val när vi skaffar vår utrustning. Många dykare vill ha en så kompakt kamerarigg som möjligt, då kvalitén på bilder och film inte är lika avgörande. Då passar exempelvis en GoPro alldeles utmärkt.
I takt med att våra smartphones blir mer kompetenta som kameror, med fler AI-funktioner som kan simulera de funktioner man hittar på systemkameror, minskar utbud och försäljning av kompaktkameror. Detta avspeglar sig också i undervattensvärlden, där de tidigare så populära kompaktkamerorna håller på att försvinna från marknaden. Därför är det i princip två alternativ som gäller för den som vill ägna sig åt renodlad undervattensfotografering - att skaffa en komplett uv-fotorigg för systemkamera (oftast spegellös) eller en amfibiekamera, avsedd för undervattensbruk.
Olympus TG-6
För den som vill prova på seriös undervattensfotografering, utan att investera en mindre förmögenhet, är amfibiekameran ett bra alternativ. Kameror speciellt byggda för undervattensbruk har haft sina upp och nedgångar under årens lopp, men när Olympus 2012 lanserade sin kompaktkamera TG-1 för undervattensbruk blev det genast en hit.
Kameran var robust, enkel att använda, relativt billig i inköp och dessutom med bra bildkvalité med tanke på sensorformat, inte minst för makrofoto. Kameran var vattentät till 12 meters djup utan extra UV-hus, vilket köptes separat för att klara djup ner till 45 meter.
Sedan dess har flera efterföljare i serien släppts, och den senaste versionen heter TG-6. Det är en imponerande liten kamera på 12 Megapixel och zoomoptik som motsvarar 25-100 mm brännvidd med f2.0 som största bländare. Den har även inbyggd GPS och stöder även film i Ultra HD 4K eller Full HD i upp till 120 bilder per sekund. TG-6 är vattentät ner till 15 meters djup, och med ett externt UV-hus till betydligt större djup.
Den här kameran fungerar utmärkt för makrofoto, och tillsammans med ett vidvinkel-kit även för vidvinkelfotografering.
Fördelar:
- En kompakt undervattenskamera med potential
- Mycket kamera för pengarna
- Perfekt även för andra aktiviteter i eller nära vatten
- Möjligt att fota i råformat
- Utmärkt för makrofoto utan att det krävs extra tillbehör
Nackdelar:
- Ingen manuell exponering
- Kräver våtlins för vidvinkel och fisheye
- Saknar sökare
Fakta Specifikationer Olympus TG-6
- Max upplösning 4000 x 3000
- Upplösning 12 MP
- Bildsensor 1/2.3" (6.17 x 4.55 mm)
- Sensortyp BSI-CMOS
- ISO Auto, ISO...