DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Sverige  Sverige
Bästkustguide – 5 platser •16 dyk
I det klara gröna vattnet finns förmodligen Sveriges intressantaste ”grönsaksdykning”.
Bästkustguide – 5 platser •16 dyk
Eremitkräftan ses ofta på Väskusten och är ett populärt fotomotiv.
Bästkustguide – 5 platser •16 dyk
Sjönejlikans mun nästan glöder i blixtljuset. Skönheten tycks finnas över allt.
Bästkustguide – 5 platser •16 dyk
Vackra klipphällar i ytterskärgården, härligt röda sjöborrar och solsjöstjärnor. Sinnebilden av Västkustdykning.
Bästkustguide – 5 platser •16 dyk
Smögenbryggan är mycket populär bland turisterna. Framförallt under sommarmånaderna är här fullt med folk.
Bästkustguide – 5 platser •16 dyk
Solnedgångarna på Västkusten kan ibland vara helt magiska!
Bästkustguide – 5 platser •16 dyk
Stor i käften? Stensnultran är nyfiken och kan komma riktigt nära om du håller dig still.

Bästkustguide

– 5 platser •16 dyk

Text och foto: Stefan Beskow
Vattnen utanför Bohusläns kust är de i särklass mest artrika i hela landet. Antalet djur- och växtarter som du kan se med blotta ögat uppgår till nästan 1 900, medan det i Stockholms skärgård är färre än 100. Då förstår du snabbt att naturdykningen i väst slår det mesta. Följ med oss på en dykresa som går till Ellös, Gullmaren, Väderöarna, Smögen och Grebbestad.

Populariteten när det gäller dykning kan bland annat ses i att det finns dykcenter representerade på många av orterna längs med den bohuslänska kusten. Vi har besökt en handfull av dem för att se vad Bästkusten har att erbjuda.
Vädret är ett kapitel för sig och ofta är det här som det blåser mest i landet, men det går ofta att finna platser för dykning ändå. Även ifall du inte når ytterskärgården alla gånger. Trots tidvis blåsiga dagar är ofta sikten ganska bra och normalt brukar du kunna ha i alla fall 10 meters sikt. Naturligtvis sker här avvikelser och du kan ha både få bättre och sämre sikt. Själv har jag upplevt allt från någon ynka meter till närmare 20 meters sikt i dessa vatten. Dykning är möjlig hela året om ifall du har rätt utrusning. Dock har många av de dykcenter som finns här stängt under vintermånaderna november till och med mars. Den absoluta högsäsongen är juli och augusti då det kan vara klokt att boka en tid innan för att vara säker på att få plats på utfärderna, framför allt på helgerna. Beroende på vilken årstid du dyker kan du förvänta dig att se olika saker. Fisklivet är som intensivast under sommar och tidig höst. Då är även skaldjur såsom krabbtaska och hummer mycket talrika. Sikten brukar ofta vara bra under höst, vinter och vår men kan som alltid variera mycket. Vattentemperaturen är som behagligast (framförallt ifall du dyker med våtdräkt) från mitten av juni till mitten av september. Min personliga favorit säsong är våren. Då många vinterlevande arter är talrika (till exempel nakensnäckor), sikten ofta bra och dykcentren är inte alltför ”busy” och stämningen är lugn och avslappnad.
Här följer en liten sammanfattning av några orter längs med den Bohuslänska kusten som alla är kända för bra dykning. Den gör inga som helst anspråk på att var heltäckande, det finns fler dykområden som inte kommit med i denna guide med lika bra förutsättningar för dykning som de följande områdena.

Ellös – Orust pärla
Ellös ligger på Orust norra del och är med sina 1 000 invånare även kommunens största industriort. Förr var sillfisket en betydande industri men numera är den inte lika framträdande längre. Däremot ligger här idag ett av landets största varv för fritidsbåtar. Som så många andra västkuststäder blommar Ellös upp under sommarmånaderna och befolkningen blir då betydligt större än den normalt bofasta. Mycket handlar om vatten när du besöker Ellös. Dyker du inte kan du paddla kajak eller varför inte ta dig ett bad utan dykdräkten på (för den djärve!). Vidgar du vyerna lite finns museum lite varstans på Orust och. även en hel del fornlämningar såsom den mest kända, Hagadösen, som med sina 6000 år faktiskt har en ålder som är jämförbar med Egyptens pyramider.

Signaturdyk för Ellös
Med sitt läge täcker Ellös in ett dykområde som sträcker sig från de yttre skären hela vägen upp till Gullmarnsfjorden. Men det är...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser