DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Udstyr  Utrustning
Båtdykning - Förbered en mindre båt för säkra och trevliga utfärder
En kopp varmt kaffe kan inte avnjutas på så många bättre ställen än ute på havet. Lägg märke till hur dykutrustningen flyter på utsidan av båten fastsatt i en kort tamp med karbin längst ut. Detta skapar mycket mer plats i båten under fikat.
Båtdykning - Förbered en mindre båt för säkra och trevliga utfärder
Säkerställ att extra dykflaskor blir riktigt fastsatta innan avfärd.
Båtdykning - Förbered en mindre båt för säkra och trevliga utfärder
Navigationsutrustning och kommunikations-utrustning är viktiga instrument för säker båtdykning. Här ser ni en kartplotter med integrerat ekolod, och en VHF-radio med kanal 16 inställd.
Båtdykning - Förbered en mindre båt för säkra och trevliga utfärder
Lasta dykutrustningen i samma ordning som dykarna tänker sitta i båten, dyk sedan i samma ordning. På detta sätt undviks en massa onödiga omflyttningar.
Båtdykning - Förbered en mindre båt för säkra och trevliga utfärder
Medför alltid nödvändig säkerhetsutrustning samt enklare verktyg och reservdelar.
Båtdykning - Förbered en mindre båt för säkra och trevliga utfärder
För att skapa mer plats inne i båten mellan dyken så kan man fästa dykutrustningen i korta tampar med karbinhakar på utsidan av båten.
Båtdykning - Förbered en mindre båt för säkra och trevliga utfärder
Första hjälpen, nödraketer, verktyg, kastlina med mera är placerad direkt under förarplatsen.
Båtdykning - Förbered en mindre båt för säkra och trevliga utfärder
Starta alltid dyket med att kontrollera att ankaret sitter ordentligt fast i botten.

Båtdykning

- Förbered en mindre båt för säkra och trevliga utfärder

Storleken har betydelse, i alla fall när det kommer till dykbåtar. Tyvärr kostar stora luxuösa båtar en mindre förmögenhet. Vi på DYK vill därför ge er tips på hur ni på bästa sätt kan förbereda en båt under sex meter för säkra och trevliga dykutflykter.

Havet, de böljande vågorna, och den friska havsluften bidrar samtliga till att stimulera lyckoendorfinerna i våra hjärnor, speciellt hos oss dykare. Att få komma ut på havet och ner under ytan kan på några få timmar vända en jobbig arbetsvecka till att avslutas i ett lyckorus. Att dyka från en båt kräver dock mer planering och förberedelser, speciellt när vi använder oss av mindre båtar. Att få med all den obligatoriska utrustningen, plus det extra material som självaste dykningen bidrar med kan ibland bli en riktig utmaning.

Obligatorisk utrustning

Det finns utrustning som alltid bör medföras i en båt. Exempel på detta är brandsläckare, öskar, kompass, flytväst med mera. En liten verktygslåda och extra säkringar till motorn rekommenderas också starkt. Allt som är fuktkänsligt bör packas i vattentäta lådor eller påsar, exempelvis tändstickor, nödraketer och toalettpapper. En vanlig tioliters hink är ett annat bra hjälpmedel. Den kan fungera både till förvaring av ankare och lina, men också som flytankare i en nödsituation. Skulle du få ett oväntat motorstopp så fäst hinken i stäven med cirka 15-20 meter rep, kasta sedan ut denna anordning i vattnet. Hinken kommer då att skapa ett motstånd i vattnet som medför att båten ställer sig upp mot sjön istället för att ligga och kränga i sidled. Väl ute på havet är det inte roligt att upptäcka att maskbandet är trasigt eller att O-ringen till första steget saknas. Ta därför alltid med en liten låda innehållande dykrelaterad extrautrustning. Utöver detta så skall alltid signalflagga A och om möjligt en oxybox medföras. Om du tänkt använda båten till nattdyk så tillkommer korrekt lanternföring och lampor som lyser upp signalflagga A. 

För organiserad och trygg båtdykning så är det relativt mycket utrustning som skall medföras. Lyckligtvis så tar det mesta inte så stor plats, men är till stor nytta för säkerhet och trivsel ombord.

Plast, aluminium eller gummi

Det finns många olika åsikter om vilken båtmodell som är bäst lämpad för dykning. Dessa åsikter påminner om spikar, lätta att slå in men helt omöjliga att dra ur och ändra på. Personligen så tycker jag att det finns fördelar och nackdelar med alla typer av småbåtar. Rent generellt så rekommenderar jag inte en plastbåt, då de kräver mera underhåll och inte tål lika tuffa tag som exempelvis aluminiumbåtar. Dykning är en ganska hårdhänt aktivitet för båtar, så förbered dig på ett kraftigt slitage. Min personliga favorit är RIB-båten. Dessa kännetecknas framförallt av bra last- och köregenskaper, då deras plastskrov ger styvhet i färdriktningen och pontonerna skapar stabilitet i sidled, vilket är perfekt vid igång och uppgång. En nackdel är att de inte har så stora ytor på durken, vilket gör att packningen av all utrustning blir lite svårare. Många RIB-båtar har dessutom en plastdurk som lätt kan skadas av den tunga dykutrustningen. Du kan dock lätt skydda durken genom att lägga in en...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser