DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Bali x 2 - för maximal upplevelse
Siddhartha Dive Resort har en infinity-pool, där poolvattnet rinner av kanten och verkar att gå samman med horisonten.
Bali x 2 - för maximal upplevelse
På svømmetur til stranden fra dykkebåden.
Bali x 2 - för maximal upplevelse
Gigantiske tøndeformede svampe er almindelige.
Bali x 2 - för maximal upplevelse
Tritonsneglen er et af de få dyr, som æder tornekronestjerne.
Bali x 2 - för maximal upplevelse
Mantamøder er næsten garanterede ved Nusa Penida.
Bali x 2 - för maximal upplevelse
En stime sommerfuglefisk piler frem over revskråningen.

Bali x 2

– för maximal upplevelse

Av John Bantin
Bali är en stor ö. Varför inte prova att semestra på två olika dykcentra. På så sätt får du uppleva indonesisk dykning med stor variation i härliga omgivningar. Men var beredd på långa landtransporter.

Efter den 15 timmar långa flygresan via Singapore anlände jag sent på kvällen till den indonesiska ön Bali – inte så lite utmattad och restrött. Balinesisk gästfrihet kan bli ganska överväldigande. Speciellt när den utövas av ett stort gäng taxiförare som erbjuder sina tjänster.
Snart skumpade jag i alla fall iväg med min utvalde chaufför genom mitten av den mörklagda ön. Bergsvägarna vindlade sig förbi terrasserade risfält. Jag hoppades hela tiden att ett välkomnande hotell skulle uppenbara sig i mörkret.
Befolkningen på Bali är huvudsakligen hinduer och buddhister. De arbetar hårt och är artiga. De har som tradition att välkomna gäster. Inte undra på att ön har blivit så populär som tropiskt resmål för unga semesterfirare från Australien och Europa.
Tro bara inte att allt på ön handlar om nattklubbar och hejdlöst partajliv. Bali är en stor ö. Det går snabbt att ta sig bort från allt sånt. Bägge dykcentren Alam Anda och Siddhartha Dive ligger på nordostkusten ungefär tre timmars bilresa från flygplatsen i Denpasar. De erbjuder en perfekt blandning av indonesisk och europeisk atmosfär. Maten är god. Servicen håller hög standard. Många gäster lämnar aldrig anläggningens område under hela vistelsen.

Gryningsdyk
Inte en minut för tidigt efter den långa färden kunde jag försjunka i Morfei armar. På morgonen vaknade jag till ljudet av Balinesiska Sjöns vågor. De plaskade fridfullt mot stenstranden utanför min bungalow. Färggranna fjärilar fladdrade bland hibiskusblommorna. Frukosten väntade.
Men hur är dykningen? Nja… förmodligen inte som du är van vid. Säg att du exempelvis brukar åka till Röda Havet. Ditt första dopp i den här vulkanöns vatten blir troligen en besvikelse. Det vill säga – tills du inser att det varken är bättre eller sämre. Bara helt enkelt annorlunda.
Ändå lika enkelt som i Röda Havet. I en del andra delar av Indonesien (även vissa delar av Bali) kan strömmarna vara besvärande. Här är de svaga och sällsynta. Det är bara sjögången på ytan man måste ta hänsyn till. Stränderna på den här delen av nordkusten är översållade med blankpolerade svarta stenblock. Koraller växer direkt ur den svarta vulkaniska sanden.
Sceneriet nere i vattnet ser mycket annorlunda ut. Ibland är vattnet inte så klart som man hoppas på. Vid första besöket tar det lite tid att anpassa sig och vänja sig vid det. Å andra sidan är djurlivet bland de rikaste och mest mångskiftande i världen.
Jag delade upp tiden under mitt besök på två dykcentra ägda av Werner Lau. Bägge ligger på nordöstra kusten vid foten av Balis största och fortfarande aktiva vulkan. Båda två erbjuder intressant dykning direkt från stranden.
Alam Anda Spa Resort är väletablerad med sina traditionella bungalower med stråtak. Den hypermoderna Siddhartha Resort är alldeles nybyggd och mera luxuös än det nuvarande rumspriset kan antyda. Det berömda vraket efter USS Liberty ligger på grunt vatten...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser