DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Vrag  Vrak
Belliver - ett pangvrak med problem
Mässingsmanometern av typen Bourdons Patent sitter på väggen i maskinrummet och är en av alla de sevärdheter som finns på vraket. Eugene Bourdon patenterade denna 1849 och den är forfarande den dominerande typen av mätinstrument för tryck.
Belliver - ett pangvrak med problem
Tor Jörgensborg filmar skeppsklockan på Belliver. Den ligger där den tidigare styrhytten legat. Taket till styrhytten har tryckts bort vid förlisningen och blottat allt som fanns innanför. Här kan den nyfikne hitta mycket att se och fotografera.

Belliver

- ett pangvrak med problem

Text Fredrik Isakson Foto Stefan Hogeborn

Det råder dykförbud på Belliver men nu har en gnista hopp tänts. Belliver räknas till ett av de bästa på senare tid funna vraken i den åländska skärgården. Kanske kan dykförbudet lyftas inom en ganska snar framtid?

1999 började en grupp dykare med bland andra Björn Rosenlöf, Mårten Zetterström och Ingvald Eckerman att leta efter vraket av ubåten S2 som skall ha gått på en mina 1940. Olika uppgifter i Finland och Sverige ledde till ett långvarigt sökande. Under sin jakt på S2 fann man även andra potentiella vrak och ibland dök man för att undersöka vad man hittat. Ett riktigt fint vrak var Belliver som man fann inte långt från där S2 visade sig ha sjunkit.

När området runt Belliver och S2 belades med dykförbud på grund av de stora mängder sprängämnen och minor som finns i området gick en kollektiv, besviken suck genom de skandinaviska dykarna. De som inte hade hunnit dit innan dykförbudet, och de som redan hade varit där och sett hur fint vraket var, blev alla lika besvikna.

Ett vrak utöver det vanliga

Ville Lundqvist, en av killarna bakom dykcentret Oceanic Tech Åland menar att vraket är ett av de bästa vraken för nya dykare i den åländska skärgården eftersom djupet är måttligt och vraket har så många detaljer. Klocka och kompass finns kvar och även massor av andra saker som man som dykare sällan ser, eftersom de på andra vrak oftast sedan länge är borta.

– Belliver är ett av de finaste vrak vi hittat, och genom sin position på botten väl lämpad för dykning, menar Ville Lundqvist.

Åland har en bra lagstiftning

Belliver ligger på mellan 25 och 31 meter djup vilket gör att de flesta dykare kan nå henne. Hon står upprätt, är en äldre ångare och har inte plundrats. 

– Helt enkelt fantastiskt, menar Ville Lundqvist. 

Vi har en bra lagstiftning här på Åland där systemet gör att detaljer på vraken kan få fortsätta att finnas kvar, se men inte röra.

På Åland krävs alltid dyktillstånd för att få dyka. Ofta utfärdas tillståndet till ett center.

– Det gör att vi har bra kontroll på vraken och vilka dyk som genomförs på våra vrak och som en följd finns många detaljer kvar. Alltså en tillåtande inställning, men med kontroll. 

– Vi på Oceanic Tech Åland hoppas självfallet att dykförbudet för Belliver skall kunna lyftas och att samma regelverk som för andra vrak skall gälla även där.

Slumpen

Det var en slump att Björn Rosenlöf och Mårten Zetterström och de andra fann vraket, ekolodet var på när de passerade och gav utslag. De bestämde sig för att undersöka vad det kunde vara. Belliver, som är ungefär 60 meter lång och tio meter bred, är ett överblickbart vrak. Den dagen hon försvann gick hon med timmer på väg mot Plymouth.

Dykförbud på S2

Stefan Hogeborn och Tor Jörgensborg som var två av de första dykarna som kom ner kunde knappt tro sina ögon eftersom hon är så välbevarad. 

...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser