DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

Bernie Chowdhury

– mannen bakom Immersed

Text Fredrik Isakson Foto Marty Kolnut & Anders Jallai

Bernie Chowdhury är kanske mest känd för att han skrivit boken The Last Dive. Han är en erfaren teknisk dykare som även startat den legendariska tidningen Immersed. De största utmaningarna under sin långa dykkarriär har han mött inom sig. Det har varit både fysiska och psykiska barriärer.

Alla upplevelser som du är med om när du dyker förbättrar din dykning. De gör det möjligt för dig att lära dig hur du skall agera i svåra situationer. Du fyller, med din ökande erfarenhet, din erfarenhetsryggsäck med allt mer. Många som har dykt länge har varit med om en eller flera incidenter där de helt enkelt har skrämt sig själva helt från vettet. När jag och mina vänner började diskutera detta insåg vi att det finns saker att lära från våra upplevelser. Inte bara för oss själva utan även för andra dykare. Det var därför jag skrev ”The Last Dive”. I boken finns livslektioner som man helt enkelt inte kan lära sig på en dykutbildning, berättar Bernie.

The Last Dive
Cris och Chrissy Rouse fick bli ramverket för Bernies bok. Att läsa och ta till sig bokens underliggande budskap är en lektion i ödmjukhet. Genom att berätta om deras olycka vill Bernie få andra att lära sig och därmed undvika situationer som kan sluta tragiskt eller åtminstone förstå hur man ska och inte ska agera.
– Min förhoppning är att boken, i bästa fall, kan bidra till att en eller annan olycka kan undvikas. Tyvärr verkar det som att vi människor lär mer och fortare från obehagliga upplevelser än positiva. Därför fokuserar boken på det dramatiska och riktigt hemska som kan hända under vattnet, säger Bernie.
När Bernie valde fokus lyckades han fånga läsarnas intresse men för många är det fortfarande kontroversiellt och jobbigt att han valde att skriva om de tragiska händelser som ledde till en fader och en sons död.
– Jag hade märkt att den vanlige dykaren inte hade en aning om vad teknisk dykning var och vilka problem man ställs inför. Jag ville dela med mig av äventyret och spänningen. För mig blev boken ett sätt att utbilda dykare om den tekniska dykningens möjligheter och faror.

Kampen mot kroppen
För Bernie har kampen mot sin kropp och sitt psyke varit det mest utmanande under dykkarriären.
– Jag har en regel som jag aldrig bryter när det gäller dykning och det är att jag måste må bra mentalt och fysiskt inför ett dyk. Jag bröt den regeln 1991 och det tog nästan livet av mig. Det var svårt att komma tillbaka så jag är mer försiktig nu och dyker inte lika aggressivt som jag gjorde i slutet av 80-talet och början på 90-talet.
– Samtidigt inser jag att mycket av den utvecklingen har med en mognadsprocess att göra. Jag är äldre och är inte längre odödlig som jag kanske tyckte att jag var en gång i tiden. Att ge sig själv större säkerhetsmarginaler kommer i samband med att man saktar ner och blir lite äldre.
Det betyder dock inte att den dykning som Bernie håller på med är på något sätt enkel.
Bernie har haft turen att få vara med om många minnesvärda och speciella dyk där han nämner dykningen i de isländska grottorna som de mest minnesvärda, speciellt det tredje dyket i Keraugagrottan i tregradigt vatten.
– De två första dyken hade jag använt för att förbereda för mitt...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser