DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

Borta bra men hemma bäst

– ta dykcertifikat hemma eller utomlands?

Text och foto: Jesper Kjöller

Dykarskolor i utlandet lockar med låga priser och kursdyk i varmt och klart vatten. Men är de lika bra som de i Sverige? Har du över huvud taget någon nytta av kursen när du kommer tillbaka hem? Vi svarar på frågorna och berättar om det tredje alternativet som kombinerar studierna hemma med dykning i varma vatten.

Har du körkort? Då kan du säkert komma ihåg känslan av att för första gången köra ensam i trafiken utan körskoleläraren. Men hur vore det om alla körlektioner genomförts på ödsliga landsvägar utan mötande trafik? Och dina första körupplevelser på egen hand blir i en storstad under rusningstid – i vänstertrafik? Skulle inte det kännas som en övermäktig utmaning? Det är så du ska tänka när du väljer utbildning. I synnerhet när det gäller grundkursen i dykning. Grundkurs i tropiska vatten motsvarar enkel landsvägskörning. Grundkurs i Sverige förbereder dig på mera krävande dykning. Den motsvarar storstadskörning i rusningstrafik.
Kurserna är i princip likadana. Man genomför samma övningar och lär ut samma teori. Ändå kan det vara stora skillnader i hur det hela går till. På grundkursen i Sverige lär du dig att dyka med huva, handskar, tjock dräkt och tungt blybälte. Samtidigt kommer förhållandena förmodligen att vara mera krävande och sikten sämre. Sedan kan du lugnt resa till tropikerna. Där känns dykningen enklare att hantera. Du är väl förberedd. Du har ju genomfört kursdyken under sämre förhållanden.

No problem Certifieringsstatistiken från PADI visar att det likafullt är många svenskar som går dykarkurs i utlandet. Under 2002 ställde PADI ut cirka 8 500 grundkurscertifikat i Sverige plus 5 500 till svenskar i utlandet. Motsvarande siffror från NAUI är ca 4 000 grundkurscertifikat i Sverige. NAUI hade inte några aktuella siffror för antalet utlandscertifierade, men man kan snabbt konstatera att det är åtskilliga som lockas att gå kurs i tropikerna.
Har du gått grundkurs i Sverige? Då talar en lång rad faktorer för att du i längden fått en bättre utbildning och bättre upplevelser kring dykningen. Priset är kanske högre. Det är också enda nackdelen. Resten hamnar på plussidan. De instruktörer som arbetar med grundkurser i Sverige undervisar i regel på ett dykcenter. Centret är beroende av att eleverna kommer tillbaka dit för att dyka.
På grundkurser i sydliga länder märker eleverna ofta att instruktören sköter jobbet med viss likgiltighet och ”no problem”-attityd. Eleverna åker ju hem nästa vecka. En ny grupp anländer och alltihop startar på nytt.
Instruktörer här hemma vill gärna att deltagarna i grundkursen ska komma tillbaka. För att dyka, för att köpa utrustning, för att gå fortsättningskurser… Därför blir det stora skillnader i mentaliteten. Instruktörerna tvingas att göra bra ifrån sig. Dessutom blir du undervisad på svenska och med svenskspråkiga läromedel. Du har möjlighet att skaffa läromedlen i god tid i förväg och att titta på eventuella videor. Det är ingen katastrof om du skulle bli sjuk eller på annat sätt förhindrad. Då blir du troligtvis bara överflyttad till en annan grupp. Samma sak gäller om det visar sig att du har problem med några kursmoment och behöver träna extra. En ytterligare fördel med grundkurs i hemlandet är möjligheten att delta i några...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser