DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Skandinavien  Skandinavien
Foldvika är en perfekt utgångspunkt för den som vill utforska vraket efter Dronning Maud.
En dävert med tillhörande vinsch på vraket efter Dronning Maud.
Dykare glider över vraket efter Elise Schulte och i det klara vattnet ovanför dykaren ser man Galten.
Dessa tegelstenar bildade en gång i tiden en stor bakugn ombord på Dronning Maud.
Under senhösten kommer späckhuggarna in i fjordarna för att jaga sill. Då har man goda chanser att få stifta närmare bekantskap med dessa jägare.

Bortom Narvik

– bland späckhuggare och vrak

Text John Liddiard Foto John Liddiard och Alex Dawson

För många dykare är det bara sommarmånaderna som förknippas med dykning i Norden. Ju varmare desto bättre är parollen. Men är det värme man är ute efter så är det till tropikerna man ska åka. Om det däremot är möten med maffiga späckhuggare och dykning på makalösa vrak som hägrar, då är det Narvik som gäller. Och bästa tiden är – nu.

Kapten Anders manövrerar in Galten mot vrakbojen. Jag får en känsla av déja vu. Den här kustsilhuetten har jag sett förr. För drygt tio år sedan körde jag längs kustvägen. Då var jag totalt omedveten om att ångaren Karmøy från andra världskriget låg bara 100 meter utanför stranden.
Då gjorde vi resan på land i slutet av maj. Vi tältade och sov i sovsäckar. Vi dök där vägen gick tillräckligt nära en intressant bit av stranden. Med alla sina fjordar och öar har Norge fenomenalt många sådana strandsträckor. Utanför den närmaste udden hade vi gjort ett trivsamt naturdyk. En havskatt försökte käka upp dykkompisens oktopusregulator. Tänk om jag bara hade vetat att ett vrak låg så nära! Jag hade faktiskt kunnat dyka på vraket från stranden.
Nu har vi valt det enklaste sättet. Galten är en dyksafaribåt med Narvik som hemmahamn. Båten har två ordinarie resrutter. ”Vrak runt Narvik” inriktar sig på örlogsfartyg och järnmalmsbåtar som sänktes i Narvikstrakten på 1940-talet. Med ”Narvik och Harstad” går resan lite längre norrut. I november lockar man även med möjligheten att se späckhuggare – och kanske snorkla med dem. De dras till ytterfjordarna av stora sillstim som samlats där för att leka.
Därför har vi valt att göra vår resa i mitten av november. Vi hoppas på att få se späckhuggare och att dyka på vrak bortom Narviks omedelbara närhet. På 68º45’ nordlig bredd ligger Narvik en bra bit norr om polcirkeln. I november är dagarna korta och blir allt kortare. Bara 5 timmar och 11 minuter vår första dag till sjöss.
Båten avgick från Narvik medan det ännu var mörkt. En lång och tvekande gryning övergick sakta i dagsljus. Solen gick upp klockan 08:57 – men den blev inte synlig förrän den kom upp över fjälltopparna i söder vid 11-tiden på förmiddagen.
Anders hade kollat med andra valskådare. Vi satte kurs mot en fjord där späckhuggare hade siktats några dagar tidigare. Alla dykare var ute på däck. Vi spanade samtidigt som vi avnjöt de snötäckta fjällsidorna. Det spelade ingen roll hur varmt vi klädde oss. Det bitande kylan trängde genom kläderna. Emellanåt måste vi dra oss tillbaka under däck för att värma oss lite.
Inga späckhuggare kom inom synhåll. Vid lunchtid satt alla inomhus och förberedde sig för dykning. Båten stävade norrut mot Lødingen och vraket efter Karmøy.

Iskall rännil
Efter den tyska ockupationen av Norge i april 1940 rekvirerades 2498-tonnaren Karmøy för att frakta laster mellan Tyskland och Norge. Den 28 oktober 1944 sänktes hon utanför Lødingen av Seafire- och Barracudaplan från det brittiska hangarfartyget HMS Implacable. Hon lade sig till vila på sandbotten på 24 meters djup.
Kommersiella bärgare har senare tagit upp stora delar av skrovet runt lastrummen. Bärgarna har lämnat vraket som tre upprättstående och intakta delar. De reser sig till ganska litet djup. Bara förstäven, midskeppspartiet vid maskinrummet och akterskeppet står kvar. Mellan dem...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser