DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Vrag  Vrak
Egyptiska vrak – Kingston
Kingston är ett av de äldsta vraken i Röda havet och dess utsatta läge på grunt vatten har också satt sina spår.
Egyptiska vrak – Kingston
Så här tror man att Kingston kan ha sett ut i sin glans dagar.
Egyptiska vrak – Kingston
Merparten av dyket sker på grunt vatten, så man har gott om tid att undersöka vraket. t.
Egyptiska vrak – Kingston
Nästan alla täckta utrymmen är fyllda med täta fiskstim.
Egyptiska vrak – Kingston
En bit söder ut ligger denna propeller, utslängd på revet. Om den tappats från KIngston eller från ett annat fartyg, är det ingen som vet.

Egyptiska vrak

– Kingston

Kingston byggdes 1871 och är därmed ett av de äldsta vraken i Röda havet. Hon är också ett av de mest fotograferade med sin rika beväxning av koraller. Hon ligger inte långt från Thistlegorm och vanligtvis blir hon det sista dyket för dagen, efter ett besök på Thistlegorm.
Kingston byggdes i engelska Sunderland av Oswald Shipbuilding Coming, och sjösattes den 16 februari 1871. Den 80 meter långa ångbåten med två lastrum transporterade gods på Medelhavet, till Mellanöstern och ibland ännu längre bort.
Medan Kingston var på väg med en last från Cardiff i Wales till Aden i Röda havet, gjorde kaptenen ett par alvarliga navigationsmissar. Att döma av arkiven positionerade inte kapten Thomas Cousins fartyget rätt i förhållande till fyrarna vid Gharib och Ashrafi, då han skulle ut i den öppna delen av Röda havet. Kingston befann sig mycket längre österut än planerat, och i de tidiga morgontimmarna den 22 februari 1881, gick Kingston på grund vid Shag Rock och satt hjälplöst fast. Inledningsvis såg det ut som om fartyget bara hade en mindre skada. Men medan man väntade på att ta emot hjälp från ett passerande fartyg, började Kingston ta in allt mer vatten. Hela besättningen evakuerades och kaptenen klev på den sista livbåten, varifrån han kunde se Kingston glida ner från revet och försvinna under ytan. Ingen skadades och alla räddades från livbåtarna inom två timmar efter förlisningen.
Vraket kallas ibland felaktigt för Sarah H. Detta namn gavs till fartyget av några dykare som upptäckte henne i början av 90-talet. I brist på en korrekt identifiering blev Kingston uppkallad efter dykguiden Sarah Hillel. Det var hennes man som hittade vraket medan han arbetade ombord på safaribåten MV Sea Surveyor.
Trots det relativt ringa djupet, jämfört med andra vrak i området, kan Kingston vara ett utmanande dyk på grund av den starka ström som ofta rasar där. En negativ nedstigning, utan luft i västen, rekommenderas för att så snabbt som möjligt komma i lä för strömmen som ofta löper från norr till söder.
Vraket är ganska intakt och står upprätt på det svagt sluttande revet. För att få ut det mesta av dyket är det bäst att söka sig intill vraket och hålla sig längs styrbordssidan där man är skyddad från strömmen. Det innebär att de flesta dyk börjar med propellern där det finns utmärkta fotomöjligheter.
Man tror att lastens tyngd har gjort att vraket kunnat ligga kvar på revet. Midskepps finns en extra propeller, som av någon anledning fraktades med kollasten. Den är nu bevuxen med vackra koraller. Däcket hart ruttnat bort, så vraket utgörs av stålramar och balkar. Därför finns här inte några slutna utrymmen. Tillsammans med den stora ångpannan finner man också fartygets master på havsbottnen utmed styrbordssidan.
Detta område är känt för sina fantastiska korallformationer. Otaliga lager av vackra bordskoraller pryder det sydöstra hörnet. Det är också värt att hålla ett öga på förbipasserande varelser ute i det...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser