DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Reportage  Reportage
Ekodykning – Hur miljömedveten är du?
Gå med i en dykklubb eller häng med på organiserade utflykter med ett dykcenter. Du kan också spara engergi genom att samåka till dykplatserna.
Ekodykning – Hur miljömedveten är du?
Teknisk dykning slukar massor av resurser både vad gäller utrustning och andningsgaser.
Ekodykning – Hur miljömedveten är du?
Håll all dykutrustning i så god trim som möjligt. Det inkluderar även stora maskiner typ båtmotorer och kompressorer.
Ekodykning – Hur miljömedveten är du?
Många dykbåtar är ombyggda fiskebåtar.
Ekodykning – Hur miljömedveten är du?
Häftiga prylar är coolt att ha – men de slukar energi.
Ekodykning – Hur miljömedveten är du?
På en dykutfärd med RIB inomskärs förbrukar man i snitt 68 liter bränsle. Utsläppen kan kompenseras med drygt 17 kronor.
Ekodykning – Hur miljömedveten är du?
Ju mer dykarna tränar i hemmavattnen desto mindre blir deras ekologiska fenavtryck.

Ekodykning

Hur miljömedveten är du?

Text: Louise Trewavas Foto: Mark Brill
Nuförtiden blir vi alla uppmanade att göra vad vi kan för miljön. Politiker på cykel predikar högtidligt om hoten med global uppvärmning. Samtidigt sitter deras livvakter i långa kolonner av lyxbilar. Alla ska ta krafttag för att rädda jordens resurser. Så – hur ekologiskt är det att dyka? Hur snart kommer kraven på att vi ska motivera våra ekologiska fenavtryck? Kommer vi få se Svanenmärkta dykprodukter?

Av någon anledning verkar folk tro att dykare helt automatiskt även är miljövänner. Vi anses vara gröna av rena farten. Intrycket kanske förstärks av TV-inslag med dykare som räddar diverse havsdjur. Eller de många engagerade uttalandena från Jacques-Yves Cousteau. Det har drösat av uppmaningar att bry sig om allt levande i oceanerna. Alla tycks utgå från att kärlek till havet leder till att vi skyddar det.
Faktum är att PADI:s strategi för att rädda planeten verkar vara att lära fler och fler människor dyka. Nu ska vi inte låta tanken på vår egen betydelse för miljön bedra oss. Låt oss i stället fundera över några fakta.

  • Nöjesdykning är fullständigt onödig. Vi håller på med det bara för nöjes skull.
  • Att dyka utan att förbruka energi är omöjligt. Vi reser till dykställena och vi köper komprimerad luft att andas.
  • Dykturismens tillväxt handlar i första hand om att resa långt. Dykare och blivande dykare drar full nytta av billiga flygbiljetter till fjärran resmål.
  • Vi dyker – och vi ger oss av. Det finns ytterst få försök att bygga långvariga och hållbara relationer mellan dykare och de samhällen de besöker som turister. Dykturismen har visat sig skada ömtåliga havsmiljöer typ Sipadan-öarna.
  • Prylarna vi använder har ofta tillverkats i länder i tredje världen. Där är miljömedvetandet lågt och människors rättigheter usla. Sedan skeppas prylarna halvvägs runt klotet.
  • Vi kasserar regelbundet luftflaskor och annan utrustning. Det finns ingen organiserad verksamhet för att se till att materialet i sådana saker återvinns.
  • Var hamnar egentligen all den där andningskalken som rebreatherdykarna använder? På bottnen under dykbåtarnas kajplatser bildas växande högar av kalk…

Dykare som aktivister
David Bellamy och andra dykare på 1970-talet var bland de första att uppmärksamma ett tragiskt faktum. Haven används i praktiken som soptunnor för kloakvatten, skräp och allt annat som folk vill göra sig av med och få ”utom synhåll”. Under 1990-talet fortsatte dykarna från Greenpeace traditionen. De dök i (och täppte till) utloppen från kärnkraftverk för att dra uppmärksamhet till avfallet som rann ut.
Dyktidningen DIVER har sedan lång tid tillbaka engagerat sig i och skildrat miljöfrågor – i motsats till att bara visa bilder av vackra fiskar och moralisera lite i största allmänhet. Ändå har jag inte lyckats hitta bevis för att brittiska dykare skulle vara mer benägna att delta i miljökampanjer än socialt och ekonomiskt jämförbara delar av den övriga befolkningen.
Visst – raseriet är stort över fiskemetoder typ fenjakt på hajar. Ingen gillar den som snuddar koraller eller klappar fiskar. Men det saknas tecken på att sådant resulterar i handling eller ändrat beteende hos majoriteten av dykare. När det kommer till medlemsantalet påstår sig ändå en överväldigande del av organisationerna vara ekologiskt sinnade och arbeta för...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser