DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Vrag  Vrak
Eric Nordevall
Skovelhjulen på Erik Nordevall är fortfarande hela, men en del av plankorna har lossnat och återfinns på botten i närheten av hjulen.
Eric Nordevall
Två fina stockankare följde Erik Nordevall i djupet.
Eric Nordevall
Signalkanonerna sitter ståtligt kvar i fören, men är märkta av rost efter flera år på Vätterns botten.
Eric Nordevall
Signalkanonerna i fören är överväxta av rost.
Eric Nordevall
Mitt på vraket hittar vi en talja.
Eric Nordevall
Erik Rådström filmar nedgången till salongen på akterdäck.
Eric Nordevall
Eric Nordevall Illustrasion: Forsviks Varv, www.nordevall.com

Eric Nordevall

Text och foto: Rikard Godlund
Vi glider ned längs nedstigningslinan. Det är mörkt och sikten är dålig, åtminstone för att vara i Vättern. Vi närmar oss 40 meters djup och en skorsten och två stora skovelhjul börjar ta form i skenet av lamporna. Det är ett fantastiskt ögonblick när vraket efter Eric Nordevall träder fram ur mörkret.

Få vrak är lika eftertraktade och efterlängtade dykmål som vraket efter hjulångaren Eric Nordevall. Att det råder dykförbud på vraket sedan över tio år tillbaka och att Eric Nordevall är det enda kända vraket som finns efter en hjulångare av så kallad fiolmodell har naturligtvis också bidragit till att många dykare känner så.  
Eric Nordevall byggdes på Hammarstens varv i Norrköping och utrustades sedan med två ångmaskiner på vardera sjutton hästkrafter på Motala Verkstad. Tillsammans med flera fiolbåtar från Hammarstens varv, var det tanken att Eric Nordevall via Göta Kanal skulle ge folket möjlighet att resa med fast tidtabell mellan Stockholm och Göteborg. Fartyget specialbyggdes för Göta Kanal och fick en fiolformad design med hjulen placerade vid fiolens midja för att få plats i kanalen. Fartygstypen utvecklades i Skottland under början av 1800-talet och var speciellt framtagen för att trafikera floder och flodmynningar.  Inget av systerfartygen finns kvar idag och hon är därmed det enda kända exemplaret av en hjulångare av fiolmodell som fortfarande finns, vilket gör henne unik.

Efter att ha övernattat i Vadstenahamn kastar kapten Bergström loss vid middagstid den 4 juni 1856, på väg mot Göteborg med skeppet lastat med brännvin från Vadstena slott. Han står kvar vid rodret i en timme med kurs mot Karlsborg. Rutten går förbi ön Jungfrun i norra Vättern, där det finns en ränna mellan ön och ett grund ungefär hundra meter norrut. När han har passerat Kampudden lämnar Kapten Bergström över rodret till rorgängaren Eriksson och går ned under däck. Rorgängare Eriksson lämnar efter en stund i sin tur över rodret till matros Eliasson och ger den något oklara instruktionen ”Du kan gå hur nära ön Jungfrun som helst, det är tillräckligt djupt”.

Matros Eliasson som inte känner till grundet en bit ut från Jungfrun bestämmer sig för att vara på den säkra sidan och håller ut ordentligt från ön. Med en hastighet av sju knop plöjer fartyget upp på grundet och sätter sig fast ordentligt. Besättningen gör allt de kan för att för egen maskin ta sig av grundet utan att lyckas. Kapten Bergström tvingas ge order om att signalkanonerna skall avfyras och man hissar nödflagg. En undsättande båt som befinner sig i närheten av ön Fjuk utanför Motala anländer men lyckas inte hjälpa Eric Nordevall av grundet. Snart anländer även Ångskonerten Motala Ström till undsättning men inte heller Motala Ströms besättning lyckas hjälpa Eric Nordevall av grundet. Däremot lastas Eric Nordevalls last däribland brännvinet från Vadstena slott över till Motala Ström.

Står på grund i två dagar
Det går ytterligare två dagar då Eric Nordevall blir kvar på grundet utanför Jungfrun, fram till den 6 juni då ångkorvetterna Santesson och Föreningen anländer. Något lättare efter att ha befriats från sin last lyckas besättningarna med gemensamma krafter att ta hjulångaren av grundet. Efter en kort distans bogsering börjar Eric...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Läs mer om projektet på
www.dykparkvattern.se

Fakta

Eric Nordvall

Byggnadsår
1836-37

Byggplats
Hammarstens Varv Norrköping

Ångmaskiner...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser