DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Norge  Norge

Farsund

– stället som har allt

Text och foto: Casper Tybjerg

Bilresan tog åtskilliga timmar. Mina förväntningar var skyhöga. Min enda tanke just nu är att jag är besviken över sikten. Men på fem meters djup blir det plötsligt kallare. Sikten förbättras med minst 20 meter.

Mitt första nattdyk i Farsund genomfördes i september 2002. Den gången visste jag i stort sett ingenting om stället. Via Internet hade jag kommit i kontakt med en av traktens dykare. Han hävdade envist att Farsund kan bjuda på nästan allt av Norges undervattensnatur inom en halvtimmes båtfärd. Ett så kaxigt påstående ville jag förstås syna närmare i sömmarna.
Natten är svart som en kolkällare. I ytan upptäcker jag att min stora dykarlampa är trasig. Reservlampans batteri tar slut efter bara fem minuter. Jag tvingas fullfölja nattdyket utan egen ljuskälla. Egentligen inget problem. Vattnet är så klart att jag helt enkelt följer ljuskäglorna från dykparet framför mig. Vi simmar ner längs en lodrät klippvägg. Under oss är det mer än 200 meter djupt och massor av liv i vattnet. Vi märker ingen ström alls. Därför är det inga svårigheter att hänga stilla och tyngdlös i havets mörka universum. Stora torskar gömmer sig i djupa sprickor i berget. Sjöanemoner i alla regnbågens färger bekläder bergväggarna. Plötsligt markerar min parkamrat att han har funnit något spännande. I samma ögonblick kommer en grå silhuett glidande förbi oss. Pigghaj! Aldrig förr har jag upplevt ett så spännande nattdyk.
Sedan dess har jag gjort många dykresor till Farsund. Gärna två eller tre gånger om året. Traktens dykare har faktiskt rätt. I området kring Farsund finns svindlande djupa fjordar med lodräta väggar. Man hittar trånga passager med häftiga tidvattensströmmar – men också stora sandbankar som nästan påminner om mina danska hemmavatten. Skärgården har imponerande tareskogar. Inte minst finns det ett otal vrak. Dykställena räcker nog för hundratals dyk. Och vartenda dyk jag gjort hittills kan klassas som minst medelmåttigt.

Fjorden Ibland vill man ha rejält med vatten både över huvudet och under fenorna. Då ska man ta en båt och åka in i en av de djupa fjordarna. Ytvattnet kan vara kallt och grumligt. Sikten på större djup är nästan alltid förträfflig.
Dyken genomförs längs branta sluttningar eller lodräta väggar. Djupen räcker för att även de värsta kvävenarkosfreaksen ska få sina behov tillfredsställda. På 40 meters djup syns fortfarande inga tecken på att bottnen snart är nådd. Man ligger där och spanar neråt och kan konstatera att vattnet är kolsvart. Vi försökte mäta djupen med ekolod på hösten 2002 men kan ändå inte säga exakt hur djup fjorden är. Apparaten kunde nämligen inte mäta djup större än 250 meter…
En av fjordens bästa dykplatser är den massiva bergväggen Knyggen. Där reser sig en lodrät klippvägg rakt upp ur vattnet. Undervattenslandskapet är mycket dramatiskt. Det gäller att ha järnkoll på avvägningen och att flitigt kolla djupmätaren. Här är det nämligen långt till bottnen. Platsen erbjuder så mycket intressant att man lätt glömmer både tid och rum. Sikten brukar vara mycket bra. Stället lämpar sig utmärkt för nattdykning. Men man tar sig inte dit utan båt.
Fjordens...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Var Farsund ligger ungefär två timmars bilresa från Kristiansand. Ta huvudvägen från Kristiansand mot Stavanger och sväng av mot Farsund i Lyngdal.

När Härdiga dykare kan avnjuta Farsund året...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser