DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Foto  Foto

Fotoskolan

– komposition

Text och foto: Anders Nygren & Mikael Eriksson

Vi har nu kommit till den sista delen i serien. Förhoppningsvis har du fått lite insikt i ett antal användbara tekniker för olika bildutmaningar. Även om en bild är perfekt exponerad med fina motiv så gäller det att få en bra balans mellan motivens placering, ljussättning och känslan i bilden.

Många gånger när man pratar om komposition avhandlar man ett antal grundregler såsom Gyllene snittet, som man kan läsa om i de flesta fotoböcker, och man bygger bilder efter olika regler som i de flesta fall handlar om olika linjer i bilden. Vi kommer i stället se på några konkreta tips och några övningar som utvecklar din känsla för komposition.
Att skapa känslan av djup i en bild är otroligt viktigt. Många gånger kan en bild kännas levande och tredimensionell även om det är ett platt papper eller en bildskärm som man betraktar. Man upplever djupet i bilden. Känslan av detta skiljer många gånger en bra bild från en dålig, som i stället känns platt och död. Hur skapar man då 3D-effekten? Egentligen är det rätt enkelt, det handlar bara om att tänka i tre nivåer, ett plan nära, ett mellanplan och ett plan långt bort. Huvudmotivet ligger normalt sett i något av de två närmre planen. Se på bilden ovan och studera de trianglar som bildas. Motivet strävar efter att komma ur bilden mot betraktaren. Kombinera detta med att använda diagonaler eller tre punkter/fält i bilden så får bilden mer dynamik. Med rätt ljusmätning kan man sedan plocka fram olika delar olika mycket i bilden. Det är därför man måste variera ljusmätningen manuellt, just för att kunna få den variation man söker. Många gånger blir man förvånad över resultatet. Den bild man trodde skulle bli bäst blev medioker – och tvärt om. Eftersom man varierat sig får man dock oftast med sig en ”träff”.
En bild med bra komposition men som är sämre exponerad är alltid bättre än en bild med bra ljussättning men där motivet inte tilltalar betraktaren. Ett exempel på detta kan vara att man i det närmaste planet har en anemon, i mellanplanet en dykare och i det bortre planet en vägg eller ett vrak som försvinner bort i diset. Det är när en bild bara har ett eller två plan som den många gånger kan kännas lite platt och intetsägande.

Övning på land För att öva på sin kreativa förmåga kan man ta sin kamera och ta fram en figur från ett Kinder-Ägg eller dylikt. Ta nu 36 olika bilder av samma motiv. Det är lätt med de 10 första....sen kommer kreativiteten att ta vid innan du är klar. Pröva gärna några fotografer tillsammans. Alla har olika synsätt och kreativa idéer. När ni så har 36 bilder av samma motiv gäller det att diskutera sig fram till vilken som är bäst och varför.
Att kopiera de stora mästarna har många gånger varit en bra start för konstnärer som vill lära sig tekniker och se på komposition. Det behöver inte vara en bild som tagits under vattnet. Välj ut en handfull fotografier och fundera på vad det är som gör dem bra eller dåliga. När du betraktar bilder, fundera på följande som en bra övning:
•    Vad är det som är bra/dåligt med bilden. Varför gillar du den eller hur kan man förbättra den.
•    Hur ”läser” du bilden, var är huvudmotivet, var tittar du först och i vilken riktning läser du bilder? Känns det rätt för...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Tips:
•    Tänk efter först!
•    Prova olika vinklar och hitta den bästa
•    Skapa djup i bilden med 3 lager
•    Framhäv huvudmotiven...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser