DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Foto  Foto
Fotoskolan 4 – Förverkliga dina idéer
Fotoskolan 4 – Förverkliga dina idéer
Fotoskolan 4 – Förverkliga dina idéer
Att aktivt titta på bilder är en bra metod för att utvecklas som fotograf. Bestäm dig för varför en bild är bra eller dålig. Det är kunskap du har med dig ner på varje dyk.
Fotoskolan 4 – Förverkliga dina idéer
Tredjedelsregeln delar in bilden i ett rutmönster med fyra linjer, nio rutor och fyra så kallade kraftpunkter som man kan använda fritt på olika sätt.
Fotoskolan 4 – Förverkliga dina idéer
Tempot är viktigt när man fotograferar. Så när ni befinner er i vinnarhålet gäller det att låta motivet gör sin grej. Ligg kvar, låt inte era ögon lämna displayen och njut av skådespelet.
Fotoskolan 4 – Förverkliga dina idéer
Mellan dyken är ett gyllene tillfälle att kolla på misslyckade bildidéer och ge modellen en chans att se hur det ser ut ifrån fotografens håll. Det är viktigt att skratta och sedan göra om. Då brukar det bli bra.

Fotoskolan 4

– Förverkliga dina idéer

Text och foto: Magnus Lundgren
Nu när vi går in i den 4:e och sista delen av DYK’s kompakta fotokurs är det dags för den lite luddiga eller till och med flummiga avdelningen. Efter att del 1, 2 och 3 har varit en resa genom kompaktkamerans tekniska landskap och möjligheter, ljusteknikens olika komponenter och ett dyk ner i den optiska sanningen så är det nu dags. Vi skall gå på fotografisk Woodstock-festival. När nu tekniken är i ordning och fokus och exponering börjar upprepa sig är det dags att ta i de mjuka delarna. Vi frotterar oss i bildidéer, motivval, vinklar, komposition och dykande modeller.

Min mest trogna parkamrat, han som stått ut med att dyka med mig längst, säger rätt ofta att han kan se på mig när jag tar bra bilder. Jag förstår precis vad han menar, hur det känns, men har ingen aning om hur jag ser ut från den sidan. Men att vara där i ”pole position”, slappna av, skala bort omgivningen, ta sin tid med motivet är nog just vad UV-foto handlar om för mig. Det är hela grejen, det är sanningens sekunder, ja en annan plats eller kanske tid. Ibland händer det ofta och ibland händer det inte alls. Hur ofta det händer beror nog mest på mig själv. Jag skall försöka förklara vad jag pratar om och hur man gör men jag vet egentligen inte om jag vet det själv.

Bilden
Jag tror det var Mox som skämtade med den pretentiösa fotografin när han frågade mig – Tar du bilder eller tar du kort? Han slog huvudet mitt på spiken. Fokus för mig är på bilden istället för motivet. På varje dyk finns det motiv som är i rätt läge, i ”pole position”. Ibland kan till exempel en alldaglig eremitkräfta sitta så där perfekt på skrå högst på en vacker Laminaria-stjälk.
Även om det är ett vanligt motiv kanske det är bästa bilden på det dyket. Till min stora förvåning har många av mina allra segaste undervattensstunder levererat extrema och för mig själv förvånande bilder. Ursäkta om jag låter som en dagisfröken men det kan alltså vara bra att ha tråkigt.
En bild måste ha en huvudrollsinnehavare, ett motiv, och det skall inte råda några tveksamheter om vad som är just motivet. I bästa fall kommunicerar motivet med betraktaren och/eller med övriga delar av bilden. Det finns bra kompositions-metoder för att få till just denna kommunikation.

Komponera
Bilder med motiv mitt i bilden blir lätt tråkiga, statiska och intetsägande. För att göra bilden mer intressant att betrakta komponerar man bilden. Ett enkelt hjälpmedel är att använda sig av en princip som kallas ”Rule of thirds” eller på svenska tredjedelsregeln. Tredjedelsregeln är känd så långt tillbaka som 1797 då man proportionerade landskapsmålningar med denna princip. I korta drag delar in bilden i tre delar både på höjden och på bredden. Vi får ett rutmönster (se figuren) med fyra linjer, 9 rutor och 4 så kallade kraftpunkter som man kan använda fritt på olika sätt.
Dessa komponenter skapar en proportion i bilden och kan hjälpa er att göra bilden mer intressant. Principen är ett väldigt bra rättesnöre men man frångår den lika ofta som man använder den. Vissa kompaktkameror har till och med ”Rule of thirds” mönster inlagt som ett menyval för displayen. Kolla på bilderna i denna artikel och se om ni kan hitta ”tredjedelsregeln” i dem?
Ett konkret exempel är en klassisk solnedgång. Jo, vi har väl alla stått där någon gång och försökt återge en storslagen solnedgång. Vill man skapa en stor himmel (stor rymd) lägger man horisonten lågt i bilden, vill man skapa ett stort och massivt hav så lägger man horisonten högt....

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Gyllene snittet
Gyllene snittet är ett gammalt uttryck som har sin grund i estetiska värde och dess betydelse för utformningen av ideala proportioner. Gyllene snittet blandas ofta ihop med tredjedelsregeln...

Fakta

Förverkliga dina idéer och ha roligt!
Titta på bilder – Konsumera bilder på ett aktivt sätt och gör dig medveten om varför du gillar eller ogillar en bild.

...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser