DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Från A till B – dykning i södra Karibien
The Airplanes måste vara ett av Karibiens märkligaste dykplatser. Flygplansvraket är i gott skick bjuder på okomplicerade penetreringsmöjligheter.
Från A till B – dykning i södra Karibien
Antilla är Karibiens näst största vrak. Tyvärr är hon så gammal att man inte längre får göra några djupare penetreringar i skrovet.
Från A till B – dykning i södra Karibien
Honeycomb boxfish (Acanthostracion polygonius), ett lysande exempel på de fantastiska färger och former som livet under ytan kan anta.
Från A till B – dykning i södra Karibien
Dykplatsen Sharon’s Serenity på Klein Bonaire är det perfekta valet för den som vill uppleva vackra färger och stora tubspongier.
Från A till B – dykning i södra Karibien
Detta är anledningen till Arubas berömmelse som semesterö – de långa vita stränderna. De två träden på Eagle Beach har nästan blivit synonyma med Aruba.
Från A till B – dykning i södra Karibien
Det före detta smuggelfartyget Hilma Hooker levde ett hårt liv in i det sista. Nu utgör hon ett av Bonaires läckraste dykplatser.
Från A till B – dykning i södra Karibien
Fraktfartyget Jane Sea vilar på 28 meters djup. Här undersöker en dykare hennes maffiga propeller som är vackert beväxt.
Från A till B – dykning i södra Karibien
Hälften av Arubas 20 dykplatser består av vrak. Ett av de vackraste är det 75 meter långa fraktfartyget Jane Sea.
Från A till B – dykning i södra Karibien
Det är inte bara bland dykare som Bonaire gjort sig känd runt om i världen. Den som är intresserad av windsurfing vet att Lac Bay på sydöstra delen av Bonaire bjuder på fantastiska förutsättningar.

Från A till B

– dykning i södra Karibien

Text och foto: Martin Örnroth

Aruba och Bonaire – två små öar som omsluts av det varma vattnet i södra Karibien. Båda är platta (precis som moderlandet Holland) och båda erbjuder dykning för sina besökare. Men där någonstans upphör likheterna. De två har valt vitt skilda vägar för att locka turister till just sin del av Västindien. För att reda ut vilken ö som passar dig bäst gjorde vi en resa från A till B. Under 10 intensiva dagar besökte vi 8 dykcenter och 2 väldigt olika öar.

ARUBA

Hade det inte varit för att båtens motor hade väsnats så mycket så tror jag att man skulle kunna ha hört hur mitt hjärta tog ett glädjeskutt när dykguidens frågade – ”Would you like to dive on the submarine?”
Wow, tänkte jag tyst för mig själv. Nog för att jag visste att Aruba hade många vrak bland sina ca 20 dykplatser men ett vrak från en ubåt – det hade jag missat helt. Medan jag bannade mig själv över denna researchmiss, kom en av gästerna, en amerikanska i 60-årsåldern, fram till mig. Hon hade antagligen sett mitt fundersamma ansikte och trodde att jag var orolig inför dyket.
– The sub is an easy dive. Pretty shallow, around 40-50 feet and if you get bored with the sub you always have the corals.
Jag tackade för tipset och berättade att jag nog tänkte stanna vid ubåten så länge luften räckte. I mitt inre snurrade tänkbara bildvinklar och kamerainställningar förbi. Hur intakt var vraket? Var hon från andra världskriget? Ligger hon rättvänd? Mina funderingar avbröts när dykguiden förkunnade att vi kunde börja ta på utrustningen och göra oss klara. Vi skulle vara framme på dykplatsen om fem minuter. Väl på plats så skulle man kontakta ubåten för att berätta att det kommer finnas dykare i området….
Om jag hade sett ut som ett frågetecken tidigare så var det inget mot hur jag såg ut nu. Ehhhh, kan du ta om det där sista igen? Vad då kontakta ubåten? Om besättningen är vid liv så lär ju vraket knappas vara från andra världskriget, konstaterade jag krasst för mig själv. Det visar sig snart att ”the Submarine” är en kommersiell turist-ubåt som guppar omkring i området och visar upp Arubas undervattensvärld för 500 kronor turen.
OK, skit i det tänker jag. Ny plan. Jag har aldrig dykt på en ”fungerande” ubåt så det kan kanske bli ett spännande dyk likväl. Det blir dock en enda lång väntan. Under 45 minuter hör vi den högvarviga propellern, ungefär som en ubåtstorped på film, men vi får aldrig syn på ubåten. Kanske var det för att ubåtskaptenen inte litade på oss. Innan dyket hade vi nämligen varit tvungna att lova divemastern dyrt och heligt, att inte ”moona” för passagerarna i ubåten. Detta hade tydligen hänt tidigare, något som fått samarbetet mellan dykföretaget och ubåtsfirman att bli lite ”frostigt”.
 

Antilla
Något ubåtsvrak finns alltså inte i vattnen kring Aruba, men väl 10 andra vrak. Det mest kända av dessa är ANTILLA. Mycket av berömmelsen kommer sig av att hon är Karibiens näst längsta vrak med sina 122 meter, men också för att hon ligger på behagligt avstånd från de närliggande hotellen. De djupaste delarna vilar på 17 meters djup och de grundaste når hela vägen upp till ytan. Det gör ANTILLA till ett spännande dyk för alla nivåer, vare sig du är snorklare eller dykare. Tidigare kunde man penetrera delar av vraket men efter att orkanen Omar drog förbi norr om Aruba 2008, började den gamla damen att tappa...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

ARUBA


GEOGRAFI Aruba är en holländsk koloni i södra Karibien. På ön bor drygt 100 000 invånare och huvudstaden heter Oranjestad. Med sina 30 x 10 km är...

Fakta

BONAIRE

GEOGRAFI  Av de tre ABC-öarna är Bonaire den mellersta när det gäller storlek men på denna boomerangformade ö bor endast 15 000 människor. Både Aruba och Curacao...

Fakta

Windsurfing
Det är inte bara bland dykare som Bonaire gjort sig känd runt om i världen. Den som är intresserad av windsurfing vet att Lac Bay på sydöstra delen av Bonaire bjuder på fantastiska...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser