► På 70-talet spred filmen Jaws en skräck för hajar och havet som dröjer sig kvar än idag. Likaså med filmen Le Grand Blue på 80-talet som både inspirerade och avskräckte med samspelet mellan människor och havets djup. Båda filmerna berättar historier om människans kamp emot sig själv och om överlevnad emot naturen. Båda filmerna tycks ha format omgivningens uppfattning och funderingar kring havet och livet som dykare. Än idag får man som dykare fler frågor om hur farligt och läskigt det måste vara under ytan omgiven av djur med mer eller mindre vassa tänder, men väldigt få frågar eller inser hur ofarligt och direkt läkande det är.
The Blue Mind Theory
Men, nu under 2000-talet verkar ett paradigmskifte ske. Nya teorier härstammande från psykologi, neurovetenskap och miljövetenskap har utvecklats för att djupare kunna förstå hur vatten, havet och det stora blå påverkar människors mentala, emotionella och fysiska hälsa.
Dessa teorier kallas gemensamt för The Blue Mind Theory, och beskriver vattnets lugnande effekt som påvisats hjälpa människor att finna avslappning och återhämtning, vilket minskar stress, ångest och depression. Även havets blå färg och dess repetitiva vågrörelser sägs hjälpa till att aktivera det parasympatiska nervsystemet, vilket är kroppens återhämtningssystem, som sänker hjärtfrekvensen, minskar blodtrycket, främjar återhämtning och emotionell reglering.
Som alla dykare redan vet, så är dykning med eller utan tuber väldigt lite som i Hollywood, det handlar inte om drama, action eller kamp, även om Murphy alltid är i krokarna när man minst behöver det. Det är snarare tvärtom - att hitta balans och frihet i harmoni med sig själv och med naturen, där just vatten skapar en känsla av inre frid som är svår att uppnå i andra element.
Livet startar som ett fridyk ...
... med ett stort andetag in, och avslutas likaså med en utandning som blir dina närmastes luft. Att vara en duktig fridykare innebär inte enbart att man kan hålla andan jättelänge, det handlar snarare om att kunna reglera stress – oavsett om den skapas av att man dyker fysiskt nedåt eller mentalt inåt. Fridykning handlar inte heller (enbart) om att dyka djupt, utan också om att kunna vända vid rätt tillfälle och tryggt ta sig tillbaka till ytan, både hel och välmående. Det handlar om att göra detta om och om igen, med förmågan att snabbt återhämta sig och hålla sig välmående, skadefri och stark. Att dyka för djupt för snabbt kan leda till allvarliga skador, som tryckskador på lungorna (så kallad squeeze) eller syrebristrelaterade tillstånd som BO (Black Out), där man förlorar medvetandet.
Nervsystemet gör ingen skillnad mellan den fysiska smärtan från en squeeze och den psykiska påfrestningen från att ha upplevt en BO, där det tar lång tid att helt läka från båda. Att undvika dessa risker och lära sig dyka på ett säkert och hållbart sätt är därför av största vikt.
Att hantera den stressen som skapas av fridykning, och även för att reglera den stress man bär med sig i vardagen, möjliggörs genom träning och erfarenhet men framför allt genom andningstekniker. Att andas rätt innebär ett avslappnande fridyk även om det är extremt stressande för kroppen, medan att andas fel kan innebära en BO eller till och med att man drunknar.
Innan ett dyk handlar det därför om att att varva ned och andas lugnt för att undvika att skapa onödig stress, man fokuserar på att de-fokusera eller anti-stressa så långt det går. Man tömmer sin stressbägare innan man utsätter sig för en hög dos stress som ett fridyk och en andhållning innebär, där den mentala och emotionella stressen är lika viktig att balansera som den fysiska.
Andas som en soldat för att skapa fred
Som soldat lärde jag mig att andas ut passivt och hålla andan för att stabilisera kroppen innan jag avfyrade mitt vapen. Under mina missioner i Afghanistan lärde amerikanska specialförbandssoldater mig att använda box-breathing för att minska den interna stressen eftersom den externa var så hög. Inom fridykning har andning en liknande roll - att hjälpa oss att finna balans och inre frid i extremt stressfulla miljöer och situationer.
Andning är onekligen ett av de mest kraftfulla verktygen för att hantera stress – både under vattnet och i livet. Oavsett om du ska genomföra en fysisk