DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Fridykning  Fridykning
Fridykning – Extrem stress i total harmoni
Freediving and Fundiving, båda är lika viktigt för en atlet och för att orka prestera. All tid i havet är bra, oavsett om man dyker för att möta en undervattensfotograf eller havets botten.
Djupträning
Djupträning, med näsklämma och s.k. FRC dyk (Functional Residual Volume) där man andas ut luft vid ytan, håller andan och sedan sakta sjunker nedåt för att främst träna och förbättra sin tryckutjämning.
Medelhavet
Medelhavet utanför Kaş, Turkiet, erbjuder fantastisk fin fridykning under sommarhalvåret och har huserat tusentals fridykare för träning och flera VM.
Dyk som en val
Fridykning handlar inte om att vinna emot naturen - utan att vara med sig själv med naturen. Friheten att kunna dyka ned tillsammans med andra däggdjur såsom delfiner och valar är en magisk känsla som slår alla medaljer och podium.
Moby Dick
Kaskeloter kan hålla andan i 90 minuter och dyka ned till 2000 meters djup där de jagar jättebläckfiskar i totalt mörker. Att dyka bredvid dem vid ytan är som att möta en stor snäll buss som enkelt hade kunnat köra över dig, men som väljer att harmlöst passera förbi medan den klickar sig fram med sin ekolokalisering.
Att bryta ytan
Fridykning handlar lika mycket om att utforska havens djup som att dyka djup inåt. Många upplever ett meditativt tillstånd och total avslappning under fridykning trots det extrema tryck, kyla och mörker som man utsätts för under ytan.
Carcharhinus Longimanus
vitspetshajen är känd för sina långa fenor med vita spetsar. Den är en långsam men nyfiken jägare som ofta letar efter mat runt vrak och följer havsströmmar. Att möta denna långkörare till havs inger respekt och påminner om att man alltid måste vara medveten om sin omgivning, samt behålla sitt lugn.
En ferrari på fötterna
Att dyka med en monofena är den snabbaste men också enligt många, svåraste disciplinen. Du känner dig antingen som en graciös delfin eller som en klumpig säl i vattnet! Tekniken liknar fjärilsim där många duktiga fridykare är före detta simmare som växlat sport.
20 knop/37 km/h
Kaskeloter ser inte snabba ut men är extremt graciösa och glider enkelt ifrån både människor och båtar när de vill och behöver. När de simmar vid ytan är det ofta för att vila och andas, där de ventilerar ut den enorma mängd koldioxid som de ackumulerat efter de djupa dyken och andhållningen.
Socialisering
Kaskeloter är extremt sociala och har världens största hjärna, sex gånger större än människans. Deras hjärnor är högt utvecklade med spindelceller som spelar en viktig roll i socialt beteende, känslor och beslutsfattande.
Flyg under ytan
Efter ca 10 meters djup är våra lungor så ihoptryckta att vi blir neutrala i vattnet och sen börjar sjunka nedåt vid ca 15 meters djup. Detta innebär att vi får samma densitet som vattnet och kan flyga omkring relativt enkelt under ytan, utan att göra av med för mycket livsviktigt syre som behövs för att ta sig upp till ytan igen.
Under isbergen
Havet kring Grönland fryser vid ca -2 grader celsius vilket är under vattens normala fryspunkt vid 0 grader. Att fridyka under packisen och isbergen på Grönland var mäktigt och krävde ett år av förberedelser. Isbergen jag dök under var allt från 5-15 meter djupa under ytan och består av sötvatten eftersom de ursprungligen bildas från snö som packats ihop till glaciäris. När de driver in i packis, som oftast är fruset saltvatten, påverkas de av omgivande temperaturer, vattnets salinitet och strömmar som även jag fick lära mig och anpassa mig efter under världsrekordet.
Du kan aldrig ha för många våtdräkter
Du kan fridyka i alla vatten. Enkelheten i att ta på sig en tunn våtdräkt och dyka ned i det varma medelhavet på sommaren blir extra uppskattat när man genomgått den tidskrävande och komplexa påtagningen av en 7 mm våtdräkt frusen på isen under vintern. Kontrasterna med fridykning är nästintill en sport i sig att bli bra på.
Stillhet
Möjligheten att utforska havets djup med enbart sina lungor som hjälp innebär inte enbart en enorm frihet utan även en paus från bruset ovan ytan. Man kontrollerar det lilla man kan där nere, medan livet där uppe galopperar vidare.

Fridykning

Extrem stress i total harmoni

Text: Li Karlsén, Foto: Cathrine Cushenan
Havet. För många är det en mörk och kall avgrund, för andra en plats för läkning, lärdomar och återhämtning. Vilken relation har du till vatten? Oavsett om du är nybörjare eller erfaren dykare, erbjuder havet dig möjligheten att gå bortom dina rädslor och utforska din fulla potential.

På 70-talet spred filmen Jaws en skräck för hajar och havet som dröjer sig kvar än idag. Likaså med filmen Le Grand Blue på 80-talet som både inspirerade och avskräckte med samspelet mellan människor och havets djup. Båda filmerna berättar historier om människans kamp emot sig själv och om överlevnad emot naturen. Båda filmerna tycks ha format omgivningens uppfattning och funderingar kring havet och livet som dykare. Än idag får man som dykare fler frågor om hur farligt och läskigt det måste vara under ytan omgiven av djur med mer eller mindre vassa tänder, men väldigt få frågar eller inser hur ofarligt och direkt läkande det är.

The Blue Mind Theory
Men, nu under 2000-talet verkar ett paradigmskifte ske. Nya teorier härstammande från psykologi, neurovetenskap och miljövetenskap har utvecklats för att djupare kunna förstå hur vatten, havet och det stora blå påverkar människors mentala, emotionella och fysiska hälsa.

Dessa teorier kallas gemensamt för The Blue Mind Theory, och beskriver vattnets lugnande effekt som påvisats hjälpa människor att finna avslappning och återhämtning, vilket minskar stress, ångest och depression. Även havets blå färg och dess repetitiva vågrörelser sägs hjälpa till att aktivera det parasympatiska nervsystemet, vilket är kroppens återhämtningssystem, som sänker hjärtfrekvensen, minskar blodtrycket, främjar återhämtning och emotionell reglering.

Som alla dykare redan vet, så är dykning med eller utan tuber väldigt lite som i Hollywood, det handlar inte om drama, action eller kamp, även om Murphy alltid är i krokarna när man minst behöver det. Det är snarare tvärtom - att hitta balans och frihet i harmoni med sig själv och med naturen, där just vatten skapar en känsla av inre frid som är svår att uppnå i andra element.

Livet startar som ett fridyk ...
... med ett stort andetag in, och avslutas likaså med en utandning som blir dina närmastes luft. Att vara en duktig fridykare innebär inte enbart att man kan hålla andan jättelänge, det handlar snarare om att kunna reglera stress – oavsett om den skapas av att man dyker fysiskt nedåt eller mentalt inåt. Fridykning handlar inte heller (enbart) om att dyka djupt, utan också om att kunna vända vid rätt tillfälle och tryggt ta sig tillbaka till ytan, både hel och välmående. Det handlar om att göra detta om och om igen, med förmågan att snabbt återhämta sig och hålla sig välmående, skadefri och stark. Att dyka för djupt för snabbt kan leda till allvarliga skador, som tryckskador på lungorna (så kallad squeeze) eller syrebristrelaterade tillstånd som BO (Black Out), där man förlorar medvetandet.

Nervsystemet gör ingen skillnad mellan den fysiska smärtan från en squeeze och den psykiska påfrestningen från att ha upplevt en BO, där det tar lång tid att helt läka från båda. Att undvika dessa risker och lära sig dyka på ett säkert och hållbart sätt är därför av största vikt.

Att hantera den stressen som skapas av fridykning, och även för att reglera den stress man bär med sig i vardagen, möjliggörs genom träning och erfarenhet men framför allt genom andningstekniker. Att andas rätt innebär ett avslappnande fridyk även om det är extremt stressande för kroppen, medan att andas fel kan innebära en BO eller till och med att man drunknar.
Innan ett dyk handlar det därför om att att varva ned och andas lugnt för att undvika att skapa onödig stress, man fokuserar på att de-fokusera eller anti-stressa så långt det går. Man tömmer sin stressbägare innan man utsätter sig för en hög dos stress som ett fridyk och en andhållning innebär, där den mentala och emotionella stressen är lika viktig att balansera som den fysiska.

Andas som en soldat för att skapa fred
Som soldat lärde jag mig att andas ut passivt och hålla andan för att stabilisera kroppen innan jag avfyrade mitt vapen. Under mina missioner i Afghanistan lärde amerikanska specialförbandssoldater mig att använda box-breathing för att minska den interna stressen eftersom den externa var så hög. Inom fridykning har andning en liknande roll - att hjälpa oss att finna balans och inre frid i extremt stressfulla miljöer och situationer.

Andning är onekligen ett av de mest kraftfulla verktygen för att hantera stress – både under vattnet och i livet. Oavsett om du ska genomföra en fysisk

Sabang International Freediving Competition 2018 – Li Karlsén. Video: Freedive Nordic
Sabang International Freediving Competition 2018 – Li Karlsén. Video: Freedive Nordic
How to Breathe Out Fear (Audio Podcast). Interview av Simon Sinek.
How to Breathe Out Fear (Audio Podcast). Interview av Simon Sinek.
Läs artikeln i DYK #86:





SOME images:
Fridykning – Extrem stress i total harmoni
Freediving and Fundiving, båda är lika viktigt för en atlet och för att orka prestera. All tid i havet är bra, oavsett om man dyker för att möta en undervattensfotograf eller havets botten.
, Djupträning
Djupträning, med näsklämma och s.k. FRC dyk (Functional Residual Volume) där man andas ut luft vid ytan, håller andan och sedan sakta sjunker nedåt för att främst träna och förbättra sin tryckutjämning.
, Medelhavet
Medelhavet utanför Kaş, Turkiet, erbjuder fantastisk fin fridykning under sommarhalvåret och har huserat tusentals fridykare för träning och flera VM.
, Dyk som en val
Fridykning handlar inte om att vinna emot naturen - utan att vara med sig själv med naturen. Friheten att kunna dyka ned tillsammans med andra däggdjur såsom delfiner och valar är en magisk känsla som slår alla medaljer och podium.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser