DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Sverige  Sverige
Fyra skånska favoriter – Magnus Lundgrens egna top spots
Kristian och Olov gör den obligatoriska dykförhållandekontrollen innan de skall vandra ner och dyka i Ablahamn. Ner går det bra och upp är det lite tyngre…
Fyra skånska favoriter – Magnus Lundgrens egna top spots
Bägarmaneten (Halicystus auricula) som jag letade efter i många år. När jag slutligen upptäckte dem på en meters djup insåg jag att jag stegat förbi dem varje gång jag gick i Ablahamn.
Fyra skånska favoriter – Magnus Lundgrens egna top spots
Bonita är vacker lady och som ofta badar i klart grönt vatten. Här syns en för Bonita karaktäristisk dävert är klädd i musslor.
Fyra skånska favoriter – Magnus Lundgrens egna top spots
Magnus Persson redo att kliva i för att utforska Östersjöns vrakskatter från den skånska klassiska vrakdykarbåten “Stromboli” som numera drivs av ett gäng entusiaster.
Fyra skånska favoriter – Magnus Lundgrens egna top spots
Så här glada är skånska dykare när vädret släpper ut dem för att uppleva den skånska sydkustens högklassiga vrakdykning!
Fyra skånska favoriter – Magnus Lundgrens egna top spots
Fredrik Lundgren på plats som pardykare åt mig när BIFF, Backscatters Ideella Fotoförening, kör sitt klubbmästerskap i UV-foto på ön. Då är det fikavarning med stort F.
Fyra skånska favoriter – Magnus Lundgrens egna top spots
Den exotiskt färgade mindre kantnålen, Nerophis ophidion, är relativt vanlig på ön i Limhamn. De gillar ålgräs där de är svåra att upptäcka för att de ser ut som, ja just det, ett ålgräs.
Fyra skånska favoriter – Magnus Lundgrens egna top spots
En dykare kollar in en av vårens vackra nakensnäckor, Flabellina browni. Den kan äta nässeldjur vars nässelceller inte detonerar i nakensnäckan utan hamnar i nakensnäckans utskott på ryggen som ett snillrikt skydd.
Fyra skånska favoriter – Magnus Lundgrens egna top spots
Under dagen gömmer sig gärna fjärsingen, Sveriges giftigaste fisk, i sandbotten men kan även gräva ner sig i snäckskalsbotten som här på bilden.

Fyra skånska favoriter

– Magnus Lundgrens egna top spots

Av Magnus Lundgren
Mina fyra favoriter är min lokala dyknings ryggrad, referensram, stolthet och spottkopp och jag inbillar mig att dessa platser inte bara är speciella för mig. Här har jag upplevt dykningens många olika fröjder år efter år. Det går inte att undvika dyk där din favoritdykplats har en riktigt dålig dag och det är kanske det som också skapar möjligheten för samma plats att leverera dykupplevelser som verkligen överraskar. Mina fyra favoriter erbjuder fantasieggande motiv för min kamera men också minnen av gemenskap genom Zoegasdoftande eftersnack och ögonblick när man gör något med människor man tycker om. Häng med på en subjektiv reflektion av fyra favoriter i södra Sverige!

Varför utser man favoriter, eller gunstlingar? Mina barn jämför allting jämt och ständigt. Befinner man sig i deras närhet bombarderas man med frågor som ”Vilken är din favorit färg?” eller ”Vilken låt gillar du bäst i Melodifestivalen?” eller lite mer obskyra ”Vem är du i Ice Age 3?” Med hjälp av dessa kluster av frågeställningar inbillar jag mig att de skapar någon slags ordning i sitt eget tyckande och sina egna känslor. På något sätt blir deras egen bild av något tydlig först när de jämför med vad andra tycker.
Så när en oxiderad dyksenior som jag skall värdera lokala dykplatser och upphöja fyra stycken till smultronstatus så är det en liknande metod som används. Men istället för att använda andra, som mina barn gör, för att konkretisera så mäter jag mot vad jag själv upplevt på olika dykplatser över tiden. Utan överdrift erkänner jag mig skyldig till åtalet ”passionerad, på gränsen till insnöad, undervattensfotograf” så därför är det nog mest undervattenfotografen i mig som värderar. Tror jag.

Översikt södern
Den västskånska dykningens sista utpost är samma plats som där den svenska västkusten börjar. Närmare bestämt Kullaberg, som är ett marint reservat sedan länge. Följaktligen är Kullen, som halvön också kallas, en magnet för sydsvenska och danska dykare. Det går att göra fler landbaserade dyk från Kullen men de flesta dykplatserna gör sig bäst från en båt. Hur många landbaserade dykplatser som finns beror på om man frågar en triathlonaspirant eller en vanlig soffliggare. Det är populärt att gå upp och ner till vissa ”aningen” svårtillgängliga dykplatser samtidigt som man har en båt som kör ut utrustningen från Mölle hamn. Det är en bra lösning men att dyka från båt är ändå överlägset.
Söder om Kullen breder märkliga Öresund ut sig mellan Skåne och Danmark. Öresund är en unik vattenkropp och en speciell dykplats av många skäl. Öresund kan man enkelt beskriva som två hav som ligger ovanpå varandra. Den översta delen av Öresund är en fortsättning på Östersjön och ett så kallat brackvattenhav. Detta bräckta vatten ligger som ett lock uppe på det saltare västkustska vattnet. I det djupare vattnet kring Ven är bottenförhållandena extremt stabila i fråga om salthalt, temperatur och ljus. Här ser man till exempel nakensnäckor året runt som man bara ser säsongsvis på västkusten. Det ligger också vrak i Öresund men sikten varierar kraftigt och vrakdykningen är generellt sett ett par snäpp upp på syd- och östkusten.

Världens största
Östersjön kallas ibland för världens största brackvattenhav och går även under andra namn som Baltiska havet eller Baltiska sjön. Östersjön börjar där Öresund slutar och följer hela sydsvenska landskapet från Skanör-Falsterbo och upp längs östkusten mot Blekinge och Småland. Det är ett innanhav och det kan vara lite förvirrande när insjöarter som abborrar och gädda blandar sig med utpräglade marina arter. Det som Östersjön är mest känt för är sin...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser