Gran Canaria
– med svensk touch
Gran Canaria erbjuder det mesta vad gäller uteliv och stränder, men ännu finns tyngdlösa dimensioner att upptäcka på charterturismens resmål nummer ett. Eller vad sägs om att stå öga mot öga med biffiga stingrockor, leta efter hajar som gräver ner sig i sanden eller vrakdykning på 110 meter långa lastfartyg?
Vant slänger sig Kanarieresenärerna ner i flygplansstolen för den fem timmar korta flygresan till solen och pratar ofta med sina grannar om just deras favorit bungalow vid välkända destinationer som San Augustin eller Playa del Ingles. Det råder ingen tvekan om att Gran Canaria är en av våra mest välkända charterdestinationer. I årtionden har skandinaver kryssat mellan hotellkomplex på jakt efter playa och grisfest.
Men något har ändå förändrats den senaste tiden i charterturismens Mekka. Dykindustrin har formligen exploderat på Kanarieöarna de senaste åren och allt fler turister väljer att göra semestern om möjligt ännu blötare genom att byta parasolldrinken mot fenor.Det enda svenska dykcentret, Nordic Divers, etablerade sig på ön i början på 90-talet och är lätt att hitta i hotellbroschyrerna. Dykcentret drivs av två rutinerade instruktörer, Lasse och Tintin, vilka verkar arbeta efter mottot att ingenting är omöjligt och tar sig an våra önskemål med en iver som får oss att baxna i junihettan.
Under ytan Atlanten omsluter Gran Canaria likt ett blått böljande täcke vilket rör sig över klippor och sandstränder bundet till tidvattnets lagar. Vid havslinjen möter de rentvättade svarta lavaklipporna havet och fortsätter även under ytan, där det marina livet trängs i lavans håligheter. Själva ön vilar på en platå av plant sluttande sandbottnen som sträcker sig 8 – 10 kilometer ut från kusten. Det flacka undervattenslandskapet tar slut där ett enormt undervattensstup markerar djuphavets början. Liksom i Medelhavet får man här dyka djupt för att hitta stora koraller och de svarta klipporna täcks delvis av gult sjögräs, vilket oförtrytligt får mig att dra fantasifulla paralleller till den svenska västkustens undervattensflora. Runt Gran Canarias dykplatser trängs mängder av fisk och det var i princip omöjligt att under vår vecka undvika barracudastim, rockor eller bläckfisk. Sikten kring ön varierar kraftigt mellan fem och 30 meter och är ständigt beroende av hög och lågvatten, samt de oberäkneliga passadvindarna som driver vågorna mot kusten. Gran Canarias mest kända dykställen omfattar på nordsidan vraken i Las Palmas samt en enorm grotta kallad Katedralen. På östkusten hittar man det omåttligt populära lavalandskapet med sköna naturupplevelser på El Cabron och i Arinaga bukten. I söder finns den lilla lavakullen Pasito Blanco, ett artificiellt rev av betongformationer samt grottor och ett antal mindre vrak.
El cabron Gran Canarias i särklass mest kända dykställe på östsidan, El Cabron, ligger en bra bit norr om de stora turistområdena och består av lavaberg som i etapper skjuter ut från det ockrafärgade landskapet. All dykning på El Cabron är landbaserad, då det som är intressant att se ligger i direkt anslutning till land och utgörs av klippor, stenrösen och dess innevånare. Dykplatsen El Cabron är även ett marint skyddsområde där fiske från båt...