DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!!

  Rejse  Resa
Gran Canaria – i vått och torrt
Med lite god fantasi kan man likna The Cathedral med en stor, oformlig schweizerost med små grottor, tunnlar och naturligtvis den den halvöppna sal som förmodligen gett dykplatsen dess namn.
Gran Canaria – i vått och torrt
Maspalomas öken.
Gran Canaria – i vått och torrt
Gran Canaria – i vått och torrt
Gran Canaria – i vått och torrt
Den vackert dekorerede skorpionfisken (Scorpaena maderensis) kan ses på många av Gran Canarias dykplatser.
Gran Canaria – i vått och torrt
Gran Canaria – i vått och torrt
Gran Canaria – i vått och torrt
Ljusspelet är helt fantastiskt. Klart blått vatten överallt och solstrålar som strilar ner genom öppningar i vraket.
Gran Canaria – i vått och torrt
Gran Canaria – i vått och torrt

Gran Canaria

– i vått och torrt

Av Stefan Beskow

”Finns det svenskt kaffe på hotellet?” Trots att det har gått 30 år sedan Lasse Åbergs klassiker Sällskapsresan hade premiär, ser många på den kanariska ön med lite skepsis. Inte kan man väl hitta bra dykning där? Jo det går alldeles utmärkt om du kan tänka dig att dyka med atlantiska djävulsrockor, njuta av 120 meter långa vrak och uppleva caverns med 40 meters sikt.

Målet med min resa är att prova på vad ön har att erbjuda för oss dykare. Efterforskningar på nätet har fått mig att bli riktigt nyfiken. Det pratas om bra vrakdykning, dramatiska formationer och imponerande marinliv. Någon sida hävdar bestämt att man vissa tider på året kan man till och med se manta i vattnen kring ön! Nåväl, efter ett antal dyk runtom i världen på diverse ”manta spots” tar jag det hela med en nypa salt. Men min nyfikenhet har definitivt väckts!

El Cabron
Det regnar, min chaufför låter mig på knagglig engelska veta att jag borde se mig själv som ”privilegierad”. Puerto Rico, på Gran Canarias sydsida, som kommer att vara mitt hem de närmaste dagarna har sällan regn. Av årets 365 dagar är hela 350 soldagar! Det är också det stabila klimatet och solsäkerheten som är anledningen till att den södra delen av ön blivit så populär bland turister. Efter ca 45 minuters färd är jag tillslut framme. Jag checkar in på hotellet och förbereder kameran och dykutrustningen för morgondagens äventyr.
Klockan 8:30 kommer Lasse från Nordic Divers och hämtar upp mig vid hotellet. Av honom får jag veta att målet för dagen är El Cabron som förmodligen är öns mest kända dykmål. Så populärt har stället faktiskt blivit att en mikromarinpark inrättats här. Stället erhåller på så sätt skydd från bland annat storskaligt fiske. Efter ett snabbt stopp på dykcentret för upphämtning av diverse flaskor och bly samt Johan och Chris, också de från Nordic Divers, åker vi vidare mot El Cabron.  Jeepen skumpar och kränger rejält de sista femhundra meterna till dykplatsen. Ingen ordentlig väg leder fram till igångsplatsen utan endast en halvt officiell och knappt framkomlig vägstump tar oss dit.
Efter en gångstil som mest kan liknas med en ”Bambi på hal is med stor kamera” lyckas jag tillslut ta mig ner till vattnet. Jag ryser till lite lätt när det 23 gradiga vattnet kommer in i min våtdräkt. Det känns lite svalt innan vattnet värmts upp och trots att vattnet är så varmt som det kan bli på Kanarieöarna är jag glad över min 7 millimeters dräkt. Chris, som är min buddy, guidar mig bland de dramatiska lavaformationerna och ett fiskliv som överraskar mig mycket positivt. Det är en härlig samling arter som simmar förbi min kameralins, dels tropiska arter men även arter typiska för Medelhavet tittar förbi. Båda typerna är en del av de 553 fiskarter som blivit rapporterade från Kanarieöarna. Lite längre ut på sandbotten slås jag av förvåning när ett flertal fjärsingar står och lurpassar, något som ju inte en ovanlig syn hemma i Sverige!  Vi simmar vidare och kommer till en grotta som Chris berättat om vid dykgenomgången. Med lite tur gömmer sig här både rockor och ängelhaj. Ängelhajar är lite av Kanarieöarnas signum. En art som inte är särskilt vanlig globalt sett men som regelbundet ses här, framför allt på våren och sommaren. Vi simmar in och tänder lamporna, en languster gömmer sig i en håla men vi ser inte...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på 20+ dyktidningar per år här.

Fakta

RESAN En uppsjö av resebolag erbjuder Gran Canaria, enklast är att boka med dem. Priser från ca 2500 sek för en flygstol

KLIMAT  Varierande klimat beroende på var du befinner dig på ön. Södra delen, där de flesta hotellen finns, är mycket solsäkert och temperaturen på vintern ligger runt 20 grader och på sommaren upp mot 35 grader. Vattentemperaturen växlar från ca 18 grader till 23 grader som varmast.

DYKNINGEN  Jag dök med Nordic Divers som är det enda skandinaviska dykcentret på ön. De har en välfungerande organisation, trevlig personal och hämtar upp kunderna på hela ön. www.nordicdivers.com

BOENDE Hotell finns i mängder, speciellt på södra delen av ön. Jag bodde på Morasol suites**** i Puerto Rico och det fungerade alldeles utmärkt. www.morasolhoteles.es

VALUTA  1 Euro=10.24 sek

EL  220 volt, samma uttag som i Sverige

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser