Nicolas tar emot i dykbutiken.
Gullmarsfjorden
– Svensk makrodykning deluxe!
Yes! Med leende ögon signalerar min dykbuddy Klas åt mig igen. Dags för den tredje arten bläckfisk på lika många nattdyk! Jag befinner mig 30 meter under ytan i Sveriges mest kända tröskelfjord, Gullmarsfjorden. Det är mörkt och klockan börjar närma sig midnatt. Känslan är i det närmaste att beteckna som eufori. Att man under en helg kan se tre olika arter av bläckfisk i Sverige är jäkligt häftigt!
► Efter en stunds intensivt fotograferande lämnar vi kragsepian (Rossia macrosoma) och simmar vidare. Runt omkring oss ser vi de vackra ljusa piprensarna som sticker upp ur mjukbottnen. Här och där ser vi också små sjöpennor och en fin cylinderros. En fenknot ligger lojt och vilar sig på bottnen, och jag stannar till för att ta några bilder. När jag tycker att jag fått till bilderna som jag vill ha dem, låter jag blicken svepa över botten och är det inte...
Jovisst är det ett par ögon från ännu en bläckfisk som tittar på mig. Denna gång tillhör ögonparet en rundfenad sepia (Sepietta oweniana). Naturligtvis går kameran varm. Den lilla bläckfisken tycker till slut att det räcker med fotograferande och simmar upp i vattnet och försöker skrämma iväg mig genom att spärra upp sina små armar. Dock blir jag inte så skrämd att det hindrar mig från att ta ytterligare en bild på den lilla gynnaren, innan jag lämnar den ifred.
Trots nitrox i flaskorna börjar dykdatorn påminna mig om att det är dags att börja simma mot grundare vatten, och 70 minuter efter att vi påbörjade dyket passerar vi återigen ”locket” med brunt ytvatten på tre meters djup innan vi når ytan. Så fort regulatorerna plockats ur munnen börjar vi genast prata om dykets förträfflighet och stämningen är synnerligen uppsluppen. När vi slutligen lämnar Jordfalls hamn har det hunnit bli en ny dag.
Det är oktober månad och höstmörkret börjar på allvar komma till Sverige. Att vi valt att dyka i Gullmarsfjorden, just vid denna tidpunkt, är ingen tillfällighet. Nu kan man börja ägna sig åt sådana trevligheter som att göra nattdyk igen. Dessutom öppnar det upp för att fotografera andra spännande arter, som i detta fall bläckfisk. Vattnet är dessutom fortfarande behagligt varmt på hösten för den som dyker torrdräkt. Jag och Klas hade pratat om att fotografera bläckfisk ända sedan i våras, och nu var det äntligen dags. Naturligtvis kan man se bläckfisk, även på andra håll i Bohusläns skärgård. Men vår erfarenhet är att den med störst säkerhet påträffas i Gullmarsfjorden på hösten.
Dykcentrum
Med Gullmarns bästa läge för dykning på södra sidan fjorden (som har störst utbud av lättillgänglig landdykning), ligger Dykcentrum Gullmarsfjorden, där vi har inackorderat oss. Faktum är att jag bara varit här en gång tidigare, trots många dyk i Gullmarn, som då har skett i helt egen regi. Detta besök var för mer än sex år sedan, och det är spännande att se hur mycket som hänt under dessa år.
Jag konstaterar snabbt att genomsympatiska Nicolas, som driver Dykcentrum, har lyckats riktigt bra med att skapa ett litet familjärt dykcenter. Här erbjuds numera totalt 15 sängplatser i fräscha, nyrenoverade eller helt nybyggda rum. De flesta i flerbäddsrum, men det finns också dubbelrum att tillgå. Frukost ingår i priset, och du kan dessutom beställa till både lunch och middag för en rimlig penning. En stor fördel, när du dyker och fyller luft hos Dykcentrum, är...
Fakta – Gullmarsfjorden
Geografi Gullmarsfjorden ligger, beroende på vart du ska, ca 10 mil norr om Göteborg. Fjorden skapades genom att en förkastningsspricka skiljde södra...