DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Praksis  Praxis
Ankare: Krök ena handens fingrar runt andra handens pekfinger.
Föremål: Pekfingrarnas toppar ihop långfingrarna längs varandra.
Skeppsklocka: Ena handen markerar klockan och den andra kläppen.
Förstäv: Tecknet för ”båt”; andra handens pekfinger mot båttecknets fingertoppar.
Kätting: Tummar och pekfingrar imiterar två länkar.
Däck: Pekfingret stryker längs översidan av båttecknet.
Maskin 1: Låt fingrarna glida långsamt över varandra…
Maskin 2 … och skaka händerna upp och ner.
Kabyss: Forma grytan med ena armen och rör om i den med den andra.
Lastrum: Tecknet för ”båt” med särade fingrar. Kan kräva en del övning.
Skrov: Pekfingret mot handflatan i tecknet för ”båt”. Dra ett kryss för att markera skador.
Köl: Pekfingret stryker längs underkant av tecknet för ”båt”.
Livbåt: Ro, ro te feskeskär…
Mast: Pekfingret pekar på ”masten” i tecknet för ”båt”.
Roder 1 Två upprätta handflator kant mot kant…
Roder 2 … och vicka den bakre handflatan fram och tillbaka.
Propeller: Pekfingret beskriver en cirkel.
Ratt: Agera rorsman och låtsas styra skutan.
Akter: Tecknet för ”båt”; andra handens pekfinger mot handloven.
Vrak: Tecknet för ”båt” med kölen uppåt.

Hajar du

– så bemästrar du handsignalerna

Text Steve Weinman

Dina dykkompisar är framme vid fören av vraket. Du simmar dit för att berätta om ditt fantastiska fynd. Men vet du hur du ska framföra nyheten att du just hittat rodret, eller motorn eller kanske skeppsklockan, utan att ta hjälp av en skrivplatta?
”Scubasigns” är en ny bok som utlovar att göra dykarnas handsignaler inte bara rikare utan även roligare. Här har vi kikat närmare på kapitlet om vraksignaler.

Handsignalerna för skeppsvrak utgör bara en bråkdel av signalerna som förtecknas i den nya boken. Den har ambitionen att ge alla dykare samma universella ”teckenspråk”.
Boken ”Scubasigns: The Guide To All Scuba Diving Hand Signals” är sammanställd av de två holländska dykarna Mike Harterink och Dave van Stijn. Mike är PADI (Platinum) Course Director och DAN Instructor-Trainer. Han har utbildat mer än 1000 instruktörer. Dave är PADI-instruktör och entusiast på naturdykning.
”Vi hamnade i en diskussion om handsignaler för tre år sedan” berättar Mike. ”Tänk så underligt det är att signalerna är så olika i skilda delar av världen. Speciellt med tanke på att de har betydelse för dyksäkerheten. Vi började leta efter en bok med alla handsignaler. Det hade förekommit en del försök i den riktningen. Men ingen komplett bok fanns att tillgå. Då beslöt vi göra en själva.”
Arbetet med boken ledde till ytterligare ett uppdrag. Mike och Dave har också nyligen bildat stiftelsen ”Scubasign Foundation”, www.scubasign.com. ”Syftet med stiftelsen är att hjälpa dykare i utvecklingsländer att bli guider eller instruktörer” säger Mike. ”På det sättet stödjer vi såväl det lokala näringslivet som traktens dykmiljöer. Vi inleder vårt första projekt den här sommaren i Indonesien. All vinst från försäljningen av boken kommer att gå till Scubasign Foundation.”
”Scubasigns” är resultatet av många års undersökningar och diskussioner med dykare. Den bastanta 288 sidor tjocka boken är helt i färg. Den illustrerar nästan 500 handsignaler. Några av ’världens bästa undervattensfotografer’ har medverkat.” Boken är uppdelad i 13 avsnitt. De omfattar ytsignaler; grundläggande signaler som alla måste förstå; siffror och antal; signaler som används av instruktörer och guider; problemlösning; undervattensmiljö; vrakdykning; teknisk dykning; lekar och ”egna påhitt”. Mest omfattande är ett avsnitt på 100 sidor om djur och växter. Det har också en grundläggande inledning till ”havets naturlära”.
”Nere i vattnet är vi alla jämlika. Men hittills har vi inte haft samma språk” säger Mike. ”Det är dags att vi bestämmer oss för hur vi kan kommunicera med varandra i den våta värld vi alla älskar så mycket. Vi granskade de nuvarande systemen för handsignaler. Vi pratade med hundratals dykare för att ta reda på vilka signaler de använder. Vi träffade förstås massor av dykare under vår yrkesutövning som instruktörer. Dessutom reste vi runt världen för att träffa och diskutera med andra dykare och dykorganisationer.” Han menar verkligen hela världen – Europa, Karibien, Nya Zeeland, Mellanöstern, Centralamerika, USA och Asien.
Bilderna av handsignalerna togs faktiskt till största delen på den karibiska ön St Eustatius. Där jobbade Mike och Dave under 2008. ”Vi gick igenom och testade all information. Vi ville åstadkomma en slutlig standard som varje dykare ska kunna lära in och...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser