DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Bländande leende – eller respektingivande garnityr? Det är svårt att vara oberörd när dessa bjässar sveper förbi.
En trio grå sköterskehajar i de grunda delarna av skrevan.
Grå sköterskehaj ser elak ut med sina vassa utstående tänder. Men den utgör inget hot mot dykare.
Många arter av fisk samlas vid Fish Rock. Här är ett stim kirurgfiskar.
Ett tätt stim av bronsfärgade kardinalfiskar nästan skymmer öppningen i grottans grunda del.
En fläckig och en ornerad wobbegong delar en klipphylla djupt inne i grottan i Fish Rock.
En stor svartmarmorerad stingrocka vilar i en grotta.
Den ytterst giftiga blåringade bläckfisken.
En av de bofasta gröna muränorna i Fish Rock Cave.
Ovanför ytan är Fish Rock bara en karg klippspets. Under ytan myllrar det av hajar och andra fiskar.

Hajarna vid Fish Rock

– nära sandtigerhajarna

Av Nigel Marsh

I takt med att hajbestånden i våra hav blir allt glesare är det allt färre platser som kan erbjuda möten med dessa silvertorpeder. På Australiens östkust ligger en av landets mest kända dykplatser – Fish Rock. Det är nämligen här man kan dyka med de biffiga sandtigerhajarna, om man har tur.

Fish Rock är ett av Australiens mest berömda dykställen. Det ligger utanför kusten i New South Wales. Platsen har ett myller av djurliv. Dykare flockas där för att utforska grottan rakt genom de centrala delarna. De hoppas bland annat på att få möta de grå sköterskehajar som lever där. Carcharias taurus är känd som ”sandtigerhaj” i USA. Det är en härlig haj att dyka med. De ser väldigt elaka ut med sina utstående dolkliknande tänder. Men tänderna är avsedda att gripa efter fiskar. Inte att skära genom kött. Därför utgör de ingen fara för dykare. Människorna utgör ett större hot mot grå sköterskehaj. Arten är närapå utrotad i Australien.
Dykstället ligger utanför staden South West Rocks sex timmars bilfärd norr om Sydney. Under de senaste 20 åren har jag dykt många gånger vid Fish Rock. Jag har sett ett imponerande sortiment av havsdjur. Med de grå sköterskehajarna hade turen aldrig varit på min sida.
Hajarna finns där året runt. Mest från april till november. Trots att jag hade dykt vid Fish Rock åtminstone ett dussin gånger tog det 10 år innan jag ens fick se min första. Till och med under högsäsong tycktes hajarna alltid veta när jag hade bokat ett dyk. Då försvann de. Slutligen fick jag se några. Då var sikten urusel.
Andra dykare berättade hur de hade sett tjogtals hajar i kristallklart vatten. Jag började tvivla på att jag någonsin skulle få uppleva det vid Fish Rock. I december 2008 var min fru Helen och jag på väg till Sydney. Vi gjorde uppehåll i South West Rocks och bokade dykning i två dagar med Fish Rock Dive Centre. Så sent på säsongen hade vi inga större förhoppningar.
På dykcentret träffade jag ägaren Jon Cragg. Jag väntade mig att han skulle rapportera erbarmlig sikt och helt tomt på hajar. I stället berättade han precis motsatsen. Nästa dag förtöjde dykbåten vid bojen. Vädret var perfekt. Nästan spegelblankt hav. Ingen vind. Förbluffande nog heller ingen ström. Fish Rock är nästan alltid omsvept av strida strömmar. Det är ju en av anledningarna till det rika djurlivet där.
Vi hoppade i vattnet. Sikten visade sig vara 15 meter. Vi följde guiden Larry ner till skrevan med ingången till Fish Rock Cave. I skrevan välkomnades vi av en stor grå sköterskehaj. Vi fortsatte ner till 24 meter. Där räknade jag till en handfull hajar som kretsade runt i ravinen. Äntligen hade turen vänt för mig!

Vaktpost
Under flera minuter fotograferade jag hajarna ovanför mig. Sedan följde vi Larry in i grottan. Fish Rock Cave är 120 meter lång och räknas bland de tio bästa dykställena i Australien. Av mycket goda skäl. Med tända lampor klöv vi en tjock ridå av bronsfärgade kardinalfiskar för att ta oss in. Bara någon meter in välkomnades vi av en av grottans vaktposter – en stor randig wobbegonghaj som dåsade på grottgolvet.
Wobbegonghajar verkar harmlösa. Men de har mycket vassa tänder. De bits om de känner sig förföljda eller blir trampade på. Ge dem alltid rejält...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser