DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

Hans Hass

– sportdykningens frontfigur

Text: Millis Keegan - Bild: Hans Hass Arkiv

Hans Hass var den förste som dök med fenor, cyklop och självförsörjd andningsapparat. Det skedde i Medelhavets vackra turkosblå vatten i Greklands övärld. Plötsligt kunde man röra sig smidigt i vattnet och nå platser man tidigare inte kunnat komma åt. Strax efter utvecklade Jacques Yves Cousteau och Emil Gagnan Aqualungan och sportdykningen hade kommit för att stanna.

Det var först efter andra världskriget som utforsk-ningen av våra hav tog fart ordentligt. Tack vare dykutrustning och vattentäta hus för kameror fick marinbiologer och havsforskare unika chanser att studera det marina livet, dess arter och beteende, direkt i den egna miljön. Hans Hass var en av de första att förstå vilka möjligheter som nu öppnade sig. Redan 1937 mötte han undervattensvärlden för första gången. Han var arton år och på semester i södra Frankrike. Där fick han smak för undervattensjakt. Föga anade Hans då att han skulle bli en pionjär och frontfigur för många dykare och undervattensfotografer över hela världen.

Fenor Ett år senare, då på en expedition i Jugoslavien, tog han sina första undervattensbilder. Han använde en kamera i ett egenhändigt byggt undervattenshus. Detta var också första gången han använde den nya uppfinningen fenor. Den erfarenheten gillade han skarpt, eftersom det lämnade händerna fria för kameran. 1938 var också första året han provade dykutrustning. Efter att ha fridykt med fenor och kamera i hand kändes det väldigt begränsande att vara bunden vid en dykarhjälm och att bara kunna gå runt på botten. Dessutom tyckte han att bubblorna störde det marina livet. Ändå kunde man inte bortse från det faktum att det fanns möjlighet att tillbringa längre tid i vattnet med en luftförsörjd dykarhjälm. Det tog han fasta på och arrangerade en dykexpedition till Curaço och Bonaire i Karibien. Året var 1939 och tjusningen att jaga med harpun hade avtagit till förmån för jakten med kameran och ett allt större intresse för marinbiologi och zoologi. I och med kriget blev han kvar i Karibien längre än planerat. Han tog vara på tiden och gjorde sin första undervattensfilm.

Röda havet Flera dykexpeditioner planerades och genomfördes. Efter andra världskriget dök och dokumenterade han Röda Havet vilket på den tiden, långt före charterflygen och välutrustade dykcenter, krävde rejäl planering. Han dök helt solo med syrgas i en rebreather-apparat för att fotografera och filma, långt innan sportdykning var ett begrepp i världen. Röda Havet var bara början. Expeditioner till Karibien och Australien planerades in och Hans Hass fortsatte sin dokumentation av undervattensvärlden. Han producerade en mängd böcker, som tjänade som en inspirationskälla för många äventyrslystna människor.

Simdykning 1942 testade Hans Hass för första gången fenor tillsammans med en mobil och själförsörjd andningsapparat. Det skedde i Medelhavets vackra turkosblå vatten i Greklands övärld. Plötsligt kunde man röra sig smidigt i vattnet och nå platser man tidigare inte kunnat komma åt.  Andningsapparaten utarbetades tillsamman med Dräger i Tyskland. Basen var en syrgas-rebreather kallad ”Dräger-Gegenlunge” som man byggde om något för att passa en frisimmande dykare. Bland annat ersattes den konstantflödande regulatorn...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser