Havets knektar
– i nordiska vatten
Leddjurens mångfald grumsar min hjärna. Djurstammen Arthropoda, alltså ledjuren, är bokstavligen en oändlig ocean av arter. En grupp djur som är så stor att de troligtvis för evigt kommer att vara oöverskådlig utan slut. Från osynligt små till monsterlika jättar och precis överallt - i luften, på marken, i havet. När man inser att 10-tals miljoner arter, du läste rätt miljoner, inte har upptäckts eller beskrivits ännu brister det. Vi bestämde oss för skrapa på ytan och kolla in havets kustnära leddjur ur ett nordiskt perspektiv. Frågan var om de även i havet hos oss existerar i en fantasieggande mångfald av arter, färger och former. Häng med så får möta havets knektar!
Leddjur är ett så kallat fylum, en djurstam, som har spridits sig från havets största djup och till bergens högsta topp. De var faktiskt en av de tidigaste grupperna att ta sig upp på land. Det tog dessutom 100 miljoner år från att de första leddjuren intog luftrummet till dess att någon annan djurgrupp började flyga. De minsta är 0,1 mm långa och störst blir den gigantiska japanska spindelkrabban, Macrocheira kaempferi, med en benlängd på nästan 4 meter.
Leddjuren, Arthropoda, kan utan tvekan rubriceras som planetens mest framgångsrika grupp djur. 80 % av jordens arter beräknas vara leddjur och de förekommer över hela världen. Inom leddjuren är det insekterna som dominerar på land medan kräftdjuren dominerar i havet. Faktumet att det idag finns långt över en miljon olika arter beskrivna inom ledjursstammen blir aningen absurt att försöka relatera till. Betänker man sedan att forskare beräknar att det finns 10-tals miljoner arter av leddjur som inte är beskrivna så blir det fullständig islossning. Det är liksom utanför skalan man kan fantisera på.
Konceptet
Människokroppens inre skelett skapar vår stabila uppbyggnad. Leddjuren är baserade på ett annat koncept där kroppens stabilitet är uppbyggd kring ett yttre skal av proteiner och kitin. Så leddjurens gemensamma nämnare, hudskelettet, sitter på utsidan av kroppen. Det kallas lite mer precist för ett exoskelett och fungerar även som en rustning som ger ett effektivt skydd. Vi som försökt bita oss in i en kräftklo vet. Leddjuren livnär sig på många olika sätt – som rovdjur, asätare, filtrerare, växtätare, skrapande sin föda från stenars algtäcke eller som parasiter på andra djur.
Ytterligare en fördel med leddjurens anatomi är att kroppen är ledad i styva delar och muskler som fäster på skalet kan röra de ledade kroppsdelarna på ett effektivt sätt. Leddjur blir normalt inte så stora, i alla fall inte på land. I takt med att de växer måste de också byta sitt skelett, eller skal, då och då. Detta är ett riskmoment för djuret att lämna sitt gamla skal då det nya skalet mjukt och antastningsbart en kort tid. Andningen sker hos mindre arter direkt genom huden medan större arter har gälar. Leddjuren har två olika typer av ögon, naupliusögon och fasettögon. Fasettögonen kan urskilja polariserat ljus och olika färger.
Hummerduo
Bland havets leddjur är kräftdjuren, Crustacea, den helt dominerande gruppen och är ungefär i samma position som insekterna bland leddjuren på land. Det finns mer än 50 000 beskrivna kräftdjur varav 1300 av dessa återfinns i svenska vatten. De större och välsmakande kräftdjuren som hummer, räkor, krabbor och kräftor är välkända i Sverige men även krill, hoppkräftor, pungräkor, märlkräftor, spökräkor och isopoder ingår bland kräftdjuren. Det är många som med förvåning inser att till och med rankfötterna, eller havstulpanerna, är kräftdjur. Trots att de lever ett...