Havets små hemligheter
Vårens nakna skönheter
Många människor är fascinerade av fåglar och försöker se så många olika arter som möjligt. Det finns till och med klubbar för dem som har sett mer än 300 fågelarter och dessutom telefonnummer man kan ringa när ovanliga arter har synts till. Kanske är det samma samlariver som tar tag i oss dykare och driver oss att finna så många nakensnäckor som möjligt. Från att simma med stora bensparkar, tillryggalägga stora sträckor och njuta av vyerna kanske du plötsligt stannar upp och titta på de små krypande nakensnäckorna istället. Ju fler du finner desto mer intresserad blir du och plötsligt börjar du att leta efter mindre och mindre saker på botten. Nakensnäckorna tilltalar många dykare och kanske allra främst de som simmar omkring med en kamera. Efter ett tag kanske även du börjar göra upp listor på hur många du har sett.
Vad är en nakensnäcka?
Namnet nakensnäcka kommer ifrån engelskans nudiebranch och syftar till att gälarna inte är skyddade utan nakna, Nudie = naken, Branchia = gäle. Att de vuxna djuren saknar skal gör att namnet passar ännu bättre. Ibland kallas nakensnäckorna för undervattenssniglar men detta är ett mindre bra namn eftersom de inte är nära släkt med sniglar och detta namn kan därför vara rätt förvillande. Nakensnäckor andas genom huden och genom särskilda organ på ryggen som kan se ut som grenade plymer, buskiga utskott eller fingerformade stavar.
På främre delen av kroppen sitter två huvudtentakler (rhinoforer) som är nakensnäckornas välutvecklade sinnesorgan för smak och lukt men dessa kan även reagera för vibrationer och förändringar i vattentryck. Huvudtentaklerna kan se väldigt olika ut och används ofta för att kunna identifiera vilken art det är. De kan vara släta, knottriga, skivade, grenade och kan ha olika höljen. Framme på huvudet kan det också finnas muntentakler och mindre utskott som mynnar från främre delen av fotskivan.
I princip har alla nakensnäckor ögon men de är täckta av hud och ibland ganska svåra att finna. Ögonen är snarast fläckar av pigment och djuren kan endast skilja på ljus och mörker. Nakensnäckor rör sig framåt genom att krypa med sin stora fot som sitter på undersidan. Några arter brukar också simma genom att röra kroppen i böljande rörelser eller genom att spreta med sina utskott.
Färgglada juveler
En färgglad snäcka utan skal borde vara en fantastisk mumsbit för en fisk men ändå klarar sig dessa mjuka små blötdjur undan med livet i behåll. Detta kan bero på att nakensnäckorna är väldigt väl kamouflerade genom att de har samma färg som sin favoritföda. Även formen på nakensnäckan kan vara anpassad till att matcha underlaget. En färgglad nakensnäcka i en färgrik miljö syns inte så bra och förblir oupptäckt. I andra fall så är det kraftiga färger, så kallade varningsfärger som syns mycket tydligt emot bakgrunden och i detta fall handlar det snarast om att annonsera ut att man inte smakar så bra. Nakensnäckorna...