DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Biologi  Biologi
Havets små hemligheter – Vårens nakna skönheter
Den gula nakensnäckan, Eubranchus farrani, finns i minst fyra olika färgformer.
Havets små hemligheter – Vårens nakna skönheter
Artning av nudisar sker ofta i vackra miljöer.
Havets små hemligheter – Vårens nakna skönheter
Dunig stjärnnudis, Acanthodoris pilosa, har oval kropp med små tunna utskott på kroppen och den typiska gälkransen längst bak på ryggen.
Havets små hemligheter – Vårens nakna skönheter
Snigelkotten, Aeolida papillosa, är en nakensnäcka som har de typiskt fingerformade ryggutskotten.
Havets små hemligheter – Vårens nakna skönheter
Busksnigeln, Dendronotus frondosus, har typiska grenade utskott som ser buskiga ut.
Havets små hemligheter – Vårens nakna skönheter
Cuthona nana lever i en mycket speciell miljö, de äter små hydroider som växer på eremitkräftors skal och klättrar därför omkring bak på eremitkräftornas skal.
Havets små hemligheter – Vårens nakna skönheter
Denna nakensnäcka, Eubranchus rupium, har varit väldigt vanlig de senaste fem åren men det är många som missar den för den är oftast bara på en halv meters djup.
Havets små hemligheter – Vårens nakna skönheter
Eubranchus tricolor är en väldigt färgglad nakensnäcka som med förtjusning äter hydroider.
Havets små hemligheter – Vårens nakna skönheter
På mossdjuret, Membranipora membranacea, finner man ibland stora samlingar av nakensnäckor, Onchidoris muricata och Polycera quadrilineata, som frossar.

Havets små hemligheter

Vårens nakna skönheter

Text och foto: Annika og Klas Malmberg
Minns du ditt första möte med undervattensvärlden och hur glad du blev när du såg din första hummer? Efter några dyk kanske du även hittade en trollhummer eller en sjökock. Du hörde förmodligen talas om att det fanns något som hette nakensnäckor men trodde att det var färgglada sniglar som bara fanns i tropiska vatten. När du ett antal dyk senare fick se din första nakensnäcka så blev du kanske fascinerad av att det fanns färgglada små djur även i våra vatten.

Många människor är fascinerade av fåglar och försöker se så många olika arter som möjligt. Det finns till och med klubbar för dem som har sett mer än 300 fågelarter och dessutom telefonnummer man kan ringa när ovanliga arter har synts till. Kanske är det samma samlariver som tar tag i oss dykare och driver oss att finna så många nakensnäckor som möjligt. Från att simma med stora bensparkar, tillryggalägga stora sträckor och njuta av vyerna kanske du plötsligt stannar upp och titta på de små krypande nakensnäckorna istället. Ju fler du finner desto mer intresserad blir du och plötsligt börjar du att leta efter mindre och mindre saker på botten. Nakensnäckorna tilltalar många dykare och kanske allra främst de som simmar omkring med en kamera. Efter ett tag kanske även du börjar göra upp listor på hur många du har sett.

Vad är en nakensnäcka?
Namnet nakensnäcka kommer ifrån engelskans nudiebranch och syftar till att gälarna inte är skyddade utan nakna, Nudie = naken, Branchia = gäle. Att de vuxna djuren saknar skal gör att namnet passar ännu bättre. Ibland kallas nakensnäckorna för undervattenssniglar men detta är ett mindre bra namn eftersom de inte är nära släkt med sniglar och detta namn kan därför vara rätt förvillande. Nakensnäckor andas genom huden och genom särskilda organ på ryggen som kan se ut som grenade plymer, buskiga utskott eller fingerformade stavar.

På främre delen av kroppen sitter två huvudtentakler (rhinoforer) som är nakensnäckornas välutvecklade sinnesorgan för smak och lukt men dessa kan även reagera för vibrationer och förändringar i vattentryck. Huvudtentaklerna kan se väldigt olika ut och används ofta för att kunna identifiera vilken art det är. De kan vara släta, knottriga, skivade, grenade och kan ha olika höljen. Framme på huvudet kan det också finnas muntentakler och mindre utskott som mynnar från främre delen av fotskivan.
I princip har alla nakensnäckor ögon men de är täckta av hud och ibland ganska svåra att finna. Ögonen är snarast fläckar av pigment och djuren kan endast skilja på ljus och mörker. Nakensnäckor rör sig framåt genom att krypa med sin stora fot som sitter på undersidan. Några arter brukar också simma genom att röra kroppen i böljande rörelser eller genom att spreta med sina utskott.

Färgglada juveler
En färgglad snäcka utan skal borde vara en fantastisk mumsbit för en fisk men ändå klarar sig dessa mjuka små blötdjur undan med livet i behåll. Detta kan bero på att nakensnäckorna är väldigt väl kamouflerade genom att de har samma färg som sin favoritföda. Även formen på nakensnäckan kan vara anpassad till att matcha underlaget. En färgglad nakensnäcka i en färgrik miljö syns inte så bra och förblir oupptäckt. I andra fall så är det kraftiga färger, så kallade varningsfärger som syns mycket tydligt emot bakgrunden och i detta fall handlar det snarast om att annonsera ut att man inte smakar så bra. Nakensnäckorna...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser