DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

Hebat Allah – Guds gåva till techdykarna
I takt med att dykarna kommer ner, tar de raskt itu med de överenskomna arbetsuppgifterna. Själv har jag fått friare tyglar och kan istället koncentrera mig på att fotografera.
Hebat Allah – Guds gåva till techdykarna
Det är hårt slit att skära av det tjocka tågvirket.
Hebat Allah – Guds gåva till techdykarna
De kvarlämnade förtöjningstrossarna bärgas och skjuts upp till ytan.
Hebat Allah – Guds gåva till techdykarna
Alla hade famnen full av skräp medan de låg på deko.
Hebat Allah – Guds gåva till techdykarna
Innan Hebat Allah sänktes drog man linor genom hyttsektionen som sedan försågs med pilar riktade mot utgångarna. Tanken var god men linorna gjorde mer skada än nytta och ett av uppdragen var just att avlägsna hela arrangemanget.
Hebat Allah – Guds gåva till techdykarna
Det är tydligt att det tar ett tag för livet att etablera sig på djupa vrak, dessutom är det en bit till närmsta korallrev.
Hebat Allah – Guds gåva till techdykarna
Akterpartiet på Hebat Allah, som det ser ut under nerstigningen till vraket.

Hebat Allah

– Guds gåva till techdykarna

Tekst og foto: Jesper Kjøller
Projekt med att sänka vrak spelar en viktig roll på många håll i världen. Malta och Florida är exempel på sådana områden. Där har mycket lyckade sänkningar genomförts – till fördel för både dykturismen och naturen. Egypten har numera blivit ett av världens mest besökta dykmål. Där har ”konstgjorda rev” inte stått så värst högt på programmet. Med ett enda undantag.

 Hmmm… vilka kan fördelarna vara med att sänka ett vrak med vett och vilja? Här gäller det området runt Hurghada. Under högsäsong kan inte många andra ställen i världen slå Hurghada vad gäller antalet dykare. Alltså kan vrak bidra till att ta bort lite av slitaget på områdets korallrev. Dessutom förvandlas ett vrak snabbt till en spännande livsmiljö. Där kan fiskar, koraller och andra levande varelser finna gömställen och skydd på en i övrigt öde och enformig botten. Slutligen ger ”konstgjorda rev” möjlighet för forskare att undersöka hur livet etablerar sig – och i vilken takt det sker.
Därför var det med goda föresatser man började förbereda ett utrangerat fartyg för sänkning. Det var redan 2004. Skutan skulle placeras mellan Giftun Island och Gota Abu Ramada utanför Hurghada.
Fartyget hette Hebat Allah (Guds gåva). Hon var en liten fraktskuta byggd 1985på ett franskt varv på uppdrag av den egyptiska regeringen. Hon var 45 meter lång, 8,5 meter bred och dieseldriven. Med sin enda propeller kunde hon gå i 8 knop. I övrigt är det lite tunnsått med information om Hebat Allah. Det verkar ändå som om fartyget såldes för en spottstyver sent på 80-talet. Hon berövades all utrustning. Därefter låg hon för ankar helt övergiven utanför Hurghada i många år. Under en storm slets Hebat Allah loss och hamnade på en sandbank. Där kunde skutan förmodligen ha stått ännu idag. Men någon fick idén att i stället skapa ett nytt dykmål.
Hoppsan!
Red Sea Diving Association (som senare ombildades till Chamber of Diving and Watersports) köpte skorven i samarbete med den egyptiska flottan och guvernören för provinsen Röda Havet. Man började förbereda sänkningen. Allt bränsle och all olja sanerades bort från motorer och tankar. Allt löst skrot togs bort. Områden där penetrering kunde vara riskabel svetsades ihop.
Hurghadaområdet blev ett vrak rikare den 10 augusti 2004. Dessvärre gick själva sänkningen inte helt enligt planen. Tanken var att skrovet skulle vila på ungefär 30 meter. Det skulle betyda att masten gick nästan ända upp till ytan. Dykare på alla erfarenhetsnivåer skulle kunna ha nöje av vraket.
Innan skutan sjönk hade hon drivit bort från sin ursprungliga position. Skrovet hamnade i stället på 47 meters djup – inte längre ett okomplicerat fritidsdyk som det var tänkt från början. Först grämde man sig över felet och beslöt att förbjuda dykning på vraket. Man ville inte placera permanenta bojar över vraket. Farhågorna var att fritidsdykare skulle börja ta sig dit. Det skulle skapa en strid ström av patienter i tryckkammaren.
Vrakets position hölls hemlig av samma skäl. Så småningom fick den tekniska dykningen stadigt fotfäste i Hurghadaområdet. Det finns metoder, gasblandningar och kunskap för att dyka säkert och omdömesgillt till 45 meter. Dykförbudet var inte längre meningsfullt att behålla. Nu är Hebat Allah officiellt öppnad för dykning. Hittills har inte många dyk genomförts på platsen. Bland...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser