DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Viden  Vetenskap
Helium – lättare än luft ...
Helium – lättare än luft ...
1 av 1

Helium

– lättare än luft ...

Text Jesper Kjøller Grafik Charly Nielsen
I vår artikelserie om dykfysik och olika gaser kan du fräscha upp tidigare kunskaper och förhoppningsvis också lära dig något nytt. Nu har vi nått fram till vår sista gas: helium. Helium är fortfarande en relativt exotisk gas som bara ett fåtal dykare faktiskt använder. Men det är synd för den löser en rad problem för dykare – helium är helt enkelt en bättre inert gas än kväve.

Helium eller He är liksom argon en ädelgas. Helium är det näst lättaste grundämnet och överträffas endast av väte. Helium är en osynlig och smak- och luktfri inert gas. Inert betyder inaktiv och precis som med kvävgas används den inte i vår ämnesomsättning. Det mest uppseendeväckande med gasen är den berömda Musse Pigg-effekten vilken gör att våra röster låter högt och pipande efter inandning av helium. Detta beror på att den lätta gasen får våra stämband att röra sig snabbare än de gör i luft.

När kommersiella dykare använder helium, och behöver kommunicera med ytan eller med varandra via mikrofoner i hjälmen, kan det vara svårt att ta dem på allvar med sina Bee Gees-falsetter. Därför är många kommunikationssystem för undervattensbruk utrustade med en elektronisk krets som sänker dykarens röst så att den inte låter som en kastratsångares.

Ingen djupberusing

Vid dykning är helium först och främst ett mycket bättre alternativ till kväve när syre måste spädas ut. Som bekant blir syre giftigt på större djup. Därför måste det spädas ut med en annan gas. Naturens eget förslag är kväve. Men under vatten är kväve problematiskt när trycket är större än 4-5 atmosfärer (det vill säga på 30-40 meters djup). Dels för att vi blir djupberusade, dels för att det tjocka kvävet är tyngre att andas på stora djup. Helium ger ingen berusning och är en så lätt gas att det är markant lättare att andas när det är helium i blandningen.

Dykning med helium utförs vanligen med två olika blandningar. Antingen trimix eller heliox. Trimix är en gas som innehåller tre olika komponenter: syre, helium och kväve. Har man till exempel blandat en trimix med 21 procent syre, 35 procent helium och 47 procent kväve benämns gasen tx21/35. Genom att ersätta en del av kvävet i blandningen med helium kan man få en gas som är mycket mindre narkotisk. Dyker man till exempel till 40 meter med tx21/35, kommer man (åtminstone i teorin) att uppleva berusningen som den man får på 18 meter med luft. Man kan alltså komma ihåg vad man ser och reagera på ett lämpligare sätt i en nödsituation. Trimix ger helt enkelt en ökad säkerhetsmarginal - även inom fritidsdykningens gränser.

Vid riktigt djup dykning – till exempel extrem teknisk dykning och kommersiell dykning - behövs det endast mycket små mängder syre i gasen. Men det höga trycket skulle orsaka en stark kvävenarkos om det fanns kväve i andningsgasen. Därför har man utvecklat heliox som innehåller helium och syre. Eller så använder man trimix med mycket små mängder kväve.

Nackdelarna

Helium är relativt dyrt eftersom det finns begränsade resurser. Dessutom är det ganska kallt att andas och helt olämpligt som gas i torrdräkter. Där använder man istället argon eller bara luft/nitrox.

Men om man plötsligt hittar nya reserver helium på planeten eller hittar ett billigt sätt att tillverka det på, vågar vi förutspå trimixdykningen en lysande...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser