DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!!

  Praksis  Praxis
Hitta rätt – alla knep är tillåtna
När du använder kompassen under vattnet är det mycket viktigt att du håller den helt i plan, så att inte nålen fastnar. Sikta mot en referenspunkt, simma dit och leta därefter upp en ny punkt som du tar pejling mot.
Hitta rätt – alla knep är tillåtna
Naturlig navigation är den mest eleganta formen av navigation. Vågorna i sandbottnen löper alltid parallellt med kusten och solens vinkel kan hjälpa dig att finna vägen.
Hitta rätt – alla knep är tillåtna
Alla observationer som du kan göra från land innan dyket, kommer att underlätta navigationen under vattnet.
Hitta rätt – alla knep är tillåtna
Många föredrar att ha kompassen på handleden. I kallt vatten är det alltid skönt att ha något som spänner om handksen. Nackdelen med handledsmontering är att du lättare kan glömma kompassen och att det kan vara besvärldigt att få på sig västen när man ska sticka armen igenom öppningen i BCDn.
Hitta rätt – alla knep är tillåtna
Om du väljer att ha kompassen på västen har du den alltid med dig.
Hitta rätt – alla knep är tillåtna
På många instrumentkonsoller finns möjligheten att bygga in kompassen. På så sätt har du den alltid med dig.

Hitta rätt

– alla knep är tillåtna

Text och foto: Jesper Kjøller

Dykning är faktiskt rätt enkelt när allt kommer omkring. Du behöver bara komma ihåg att tryckutjämna på vägen ner och andas ut på vägen upp. Det är faktiskt alltihop. Resten handlar egentligen bara om att hitta rätt… Att navigera rätt i vattnet är å andra sidan inte så lätt. Till och med gamla dykrävar simmar vilse då och då. Att finna rätt väg genom vattnet är en av de viktigaste förmågor du kan ha som dykare. Ofta är det navigeringen som gör skillnaden mellan ett vällyckat och ett misslyckat dyk.

Jag gjorde en gång ett avrostningsdyk med två killar. De ville helst dyka med det center där jag var instruktör. Vi dök från båt i Öresund norr om Ven. Först gjorde de några grundläggande övningar och klarade dem med bravur. Sedan var planen att jag skulle guida dem runt i en halvtimme. Till slut skulle vi återvända till båten. Bottnen var mycket intressant. Det myllrade av liv. Vi såg många torskar och plattfiskar. Mitt huvudsyfte med dykningen såg ut att lyckas – visa de två varmvattensdykarna att det finns massor av sevärdheter i kalla Norden.
I kampens hetta gick en sak plötsligt upp för mig. Jag hade tappat orienteringen totalt! Jag hade ingen aning om var båten fanns. Vi låg på plan sandbotten. Där såg vi ingenting som avslöjade vad som var fram eller bak. Goda råd var dyra. Jag började så smått se sanningen i ögonen. Vi måste avbryta och gå till ytan för att återfå orienteringen. Jag grämde mig över att vi skulle tvingas avsluta dyket på ett så snöpligt sätt.
Jag var precis på väg att signalera ”upp”. Då råkade jag få syn på två andra dykare på ytan cirka 10 meter ovanför oss. De verkade ha avbrutit sitt dyk och var på väg mot båten. Vart skulle de annars vara på väg? Jag tänkte ”Nåväl – vi bara följer efter dem. Då kommer vi nog dit vi ska.”
Sagt och gjort. Vi fortsatte vårt dyk. Mina två följeslagare upptäckte aldrig att jag höll koll på dykarna i ytan ur ena ögonvrån. Mellan 12 och 15 minuter senare kunde jag se ankarkättingen från vår båt. Vi avslutade dyket på normalt vis. Uppe på båten snackade vi igenom övningarna. Bägge killarna var imponerade av att jag kunde hitta tillbaka till båten. ”Man kan väl navigera” sade jag med ett leende. I mitt stilla sinne tackade jag min smala lycka.
Sensmoralen är: alla knep är tillåtna! Ändamålet med navigering är ju att komma dit man vill – med utgångspunkt från den information man har. Det var ju precis vad jag gjorde… God navigering behöver naturligtvis planeras och tränas. Det är vad den här artikeln handlar om.

3-D
På platta landbacken är vi vana vid att tänka i bara två dimensioner när vi orienterar oss. Säg att vi letar efter någon eller något. Då spanar vi normalt horisonten runt. Nere i vattnet vistas vi i tredimensionella omgivningar. Vi ska i princip titta åt alla håll när vi letar. Lägg därtill vattnets rörelser, frånvaron av tyngdkraftens inverkan när vi är rätt avvägda, den ofta begränsade sikten och eventuellt lite djupberusning och stress. Sedan blir det något av en utmaning att navigera effektivt. Grunden för förmågan att orientera rätt är därför bra kontroll på avvägningen och på det hela taget en medveten närvarokänsla. Allt sådant kommer med rutinen att vistas nere i vattnet.
I början kan det kräva rejäl ansträngning att hålla ordning på både sina grundläggande dykfärdigheter och på instrumenten. Samtidigt ska vi hantera kompasskurser och hela tiden hålla reda på var vi är. Jämför med en orutinerad...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på 20+ dyktidningar per år här.

Fakta

Tre steg till bättre navigering

  1. Stanna upp en stund innan du påbörjar dyket. Ta lite tid på dig att granska dykplatsen uppifrån. Försök samla in all information du kan. Den kommer att vara till stor nytta för att kunna hitta rätt under dyket. Lägg exempelvis märke till grynnor eller kobbar som sticker upp ur vattnet. Titta efter bojar, bryggor, pålar, fiskeredskap, förankrade fartyg eller annat som utgör väl synliga landmärken. Notera också solens läge på himlen. På natten kan månen, upplysta båtar och eventuella gatlyktor på land vara till stor hjälp. Granska också strömmar, vågrörelser, bränningar och vattnets rörelser i allmänhet.
  2. I ytan bör du ägna lite tid åt att orientera dig en sista gång före neddykningen. Vart var det vi skulle simma? Var har vi båten eller bryggan där vi ska gå upp? Prägla in en minnesbild av omgivningarna. Gå sedan ner med fötterna först och försök behålla blicken i samma riktning under hela nedstigningen. Då blir det enklare att hitta vägen. Akta dig för att dyka ner med huvudet före eller snurra runt under nedstigningen. Då är det lätt hänt att du förlorar orienteringen – och kanske även dykkompisen! Sådant har inträffat mer än en gång. Då blir bägge dykarna i ett par totalt förvirrade redan innan dyket egentligen har kommit igång. Nesligt att tvingas gå tillbaka upp med detsamma för att orientera sig igen! Nedstigningslina är till stor hjälp. Den gör det enklare att bevara riktningskänslan under hela neddykningen.
  3. Att navigera efter naturliga ögonmärken är givetvis den elegantaste metoden. Trots allt är det mer givande att se sig omkring och iaktta djur, växter och bottnens formationer än att stirra på en kompass hela tiden. Varenda scout vet att lavar växer mest på trädstammarnas nordsidor – och att kyrktorn alltid vetter åt väster. På samma sätt kan du använda dina kunskaper om livet under vatten för att orientera dig på ett dyk. Mönstret av vågslagsmärken på sand löper exempelvis alltid parallellt med stranden.
    En av fördelarna med att dyka i Skandinavien är att solen alltid står en bit ner på himlen. Runt ekvatorn kan det vara svårt att använda solen att navigera efter. Den står ju mitt uppe på himlen större delen av dagen. Här hemma ger solen (när den alltså skiner…) oumbärlig information om riktningen.

Alla observationer du gjorde före dyket får du nytta av nu. Snart stöter du på några av de ögonmärken du iakttog innan du hoppade i vattnet. Då vet du var du är i förhållande till dem.

Fakta

Hur ska jag bära kompassen?
Kompassens placering är en smaksak. Du har tre möjligheter:

1. I instrumentkonsolen
2. På handleden
3. På västen

I många instrumentkonsoler går det att bygga in en kompass. Fördelen är att kompassen alltid finns med. Men det finns flera nackdelar. För det första kan det vara svårt att få kompassen tillräckligt långt ut från kroppen. Manometerslangen är ofta för kort. För det andra blir kompassen lätt sliten eller skadad. Oftast sitter den längst ut i änden på konsolen. För det tredje kan magnetfält från dykdator eller divetimer störa kompassnålen och få den att visa fel.
Många dykare föredrar att bära kompassen på handleden. I kallt vatten är det alltid bra att spänna något runt handskmanschetten. Nackdelen med montering på handleden är att du lättare kan glömma kompassen. Det kan också bli svårare att kränga västen på och av med skrymmande instrument på handlederna.
Somliga väljer att ha kompassen på västen. Då finns den alltid med. Den kan sitta i en D-ring vid änden av bröstremmen. Vissa kompassen sitter fastmonterade på en platta som även kan användas att skriva på. Den typen av kompass kan man fästa med en karbinhake.

Fakta

Kurser i navigering
Navigering ingår som obligatoriskt ämne på kursen Advanced Open Water Diver. Där får du lära dig avståndsbedömning, navigering efter ögonmärken och efter kompass samt fyrkantsmönster. På specialkurser i navigering är ambitionsnivån lite högre och simsträckorna längre. Du får lära dig att simma i triangelbana och i asymmetriska mönster.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser