
Fredrik Ehrenström med assistent Jonas Höijer. 44 poäng (I:20, K:12, T:12)
Hur bedömer man bilder i SM i UV-foto?
– SM i UV-foto 2023 är avgjort!
Ibland uppstår diskussionen om man verkligen kan tävla i fotografi i allmänhet eller mera specifikt i undervattensfotografi. Det är väl inte en idrottsgren? Fotografi är ju något subjektivt, en konstform. Men fototävlingar har funnits väldigt länge och många ser det som en utmaning att tävla, ett sätt att vässa och få återkoppling på sin förmåga. Tävlingsskallar finns det i alla läger! Och upplägget med SM i UV-foto innebär även en fysisk prestation och är en officiell tävlingsgren inom Riksidrottsförbundet. Så där är vi! Men hur går det till att bedöma denna sport?
► Vi har ett resultat!
Svenska Mästerskapen i UV-foto avgjordes under tre dagar i augusti, med tävlingsdyken förlagda till Väderöarna i det yttre havsbandet väster om Hamburgsund. Tävlingen arrangerades av Foto- och filmkommittén i samarbete med dykcentret Dyk-Leif. Givetvis ska vi inte hålla er läsare på stången utan vi presenterar resultaten direkt.
Svensk Mästare i undervattensfotografering 2023 blev Andreas Kron med assistent Albin Godlund. Ett riktigt stort grattis till dem!
Och så här gick det för de 12 finalisterna:
Men hur får man fram ett resultat?
SM i UV-foto är ett officiellt svenskt mästerskap. Det arrangeras årligen och är öppet för alla som är medlemmar i en klubb inom Svenska Sportdykarförbundet. Uttagning till final sker genom en inskickstävling där inskickade bilder bedöms efter samma kriterier och av samma domare som bedömer finalen. Det som skiljer är att finalen är en sann idrottsprestation i form av en UV-fototävling där bilderna tas på plats under fyra tidsbegränsade dyk på angiven plats. Man brukar kalla detta tävlingsformat för splash in-tävling.
Bedömningskriterier
SSDF har tagit fram bedömningskriterier för bildbedömning, som bygger på tre betygsaxlar:
Teknisk kvalitet
Skärpa, exponering, brus, ljussättning, färgstick, backscatter, mm. Kan betygsättas mellan 1 och 5 poäng, där 5 är det bästa betyget.
Komposition
Bilduppbyggnad; symmetri, diagonaler, gyllene snittet, harmoni, spänst, rörelseriktning, stöd för blicken, etc, men även negativa aspekter som drar ned, till exempel omotiverade ljusa delar som lockar blicken, störande objekt, etc. Kan betygsättas mellan 1 och 5 poäng, där 5 är det bästa betyget.
Innehåll
Budskap, aktivitet, wow-faktor. Stor vikt ska läggas på personligt avtryck och nyskapande. Objektets egen skönhet eller ovanlighet kan ibland blända en domare som är insatt i svårigheterna med att hitta vissa motiv. Därför är det viktigt att påpeka att det är fotografens sätt att hantera motivet som ska tillmätas betydelse vid bedömningen. En dålig bild på ett vackert eller ovanligt djur är fortfarande en dålig bild. Analogt gäller att en nyskapande bildidé inte automatiskt innebär att bilden är bra. Kan betygsättas mellan 1 och 10 poäng, där 10 är det bästa betyget.
Vem är det som bedömer bilderna?
För bedömning rekryterar tävlingsledningen varje år tre domare. Dessa förblir anonyma, både utåt och inför varandra, ända tills tävlingen är avgjord. Bedömningen sker på distans. Det har till och med hänt att vi har haft domare från andra världsdelar, men då gäller det att hålla reda på tidszonerna.
Domarna bedömer tävlingsbidragen oberoende av varandra. Sedan slås de tre domarnas poäng samman vid poängsättning av bilderna. En bilds maximala poäng blir då Teknisk 15 + Komposition 15 + Innehåll 30 =...
Resultat Finalister
(Plats, Fotograf, Parkamrat, Poäng)
1 Andreas Kron, Albin Godlund – 187
2 Fredrik Blomqwist, Abudharr Mahmoud – 163
3 Maria Ferm, Hans...