DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Indonesien – Världens största marina mångfald!
En traditionell Pinisi-båt är ett fantastiskt sätt att resa genom och dyka i den indonesiska övärlden.
Indonesien – Världens största marina mångfald!
Indonesien är en fotografs dröm med nya motiv att upptäcka på varje dyk. En plats att återvända till om och om igen.
Indonesien – Världens största marina mångfald!
Den färgglada ”ribbon eel” är en del av muränasläkten. De börjar sitt liv som svart ål med gult band. De blir sedan blåa med ett gult band och slutligen går de in i den gula fasen då de byter sex från hane till hona.
Indonesien – Världens största marina mångfald!
Ett par Colemanräkor som bor i den giftiga sjöborren som ibland kallas eldsjöborre. De sitter säkert hos sin värd och flyttar sig sällan även om jag kommer nära med objektivet.

Indonesien

Världens största marina mångfald!

Text och foto: Magnus Lundgren/Aquagraphics.se
Tänk er ett 5 000 kilometer långt pärlband av 17 000 öar längs ekvatorn. Placera det i ett hav med världens största marinbiologiska mångfald. Då behöver man inte vara Einstein för att förstå varför Indonesien dubbats till en av de absolut hetaste dyknationerna i världen. Arkipelagen är en osannolik smältdegel av folkslag, språk och kulturer och under ytan är det ännu mer fantastiskt. Följ med på en resa i världens största örike!

Indonesien ligger placerat mellan Indiska oceanen och Stilla havet i vad som populärt kallas för Koralltriangeln. En geografisk term som inte bara innefattar Indonesien utan också Malaysia, Papua Nya Guinea, Filippinerna, Solomon öarna och Timor-Leste. Koralltriangeln kallas världens globala centrum av marin mångfald och WWF genomgripande program i området gör det också möjligt att det blir centrum för världens globala marina miljövård.

Det indonesiska öriket sträcker sig rakt igenom denna famösa koralltriangel. På reven kring Raja Ampat finns triangelns absoluta bull’s eye. Ett marinbiologiskt Mecka. Summan av kardemumman är alltså att i Indonesien räknar man in flest fisk- och korallarter i världen. Haven kring arkipelagen kallas därför mycket talande ibland för ”Havets Amazonas”.

Land of plenty
Indonesien är inte ett land i vanlig bemärkelse utan är mer att beteckna som en hel kontinent som ser ut att vara utskjuten genom ett ärtrör i gränslandet mellan Indiska oceanen och Stilla havet. Så oöverskådligt verkar Indonesien vara att ingen riktigt vet hur många öar som egentligen existerar innanför landets gränser. Antalet fluktuerar från 13 000 till drygt 17 000 beroende på vem man frågar och… om det är hög- eller lågvatten!

Så Indonesien är en mycket stor nation, till folkmängden världens fjärde största stat (239 miljoner invånare). Det är endast cirka 6 000 av öarna som är bebodda och de fem största är Sumatra, Java, Sulawesi, Borneo och Nya Guinea. Borneo och Nya Guinea är dock bara till hälften indonesiska.

Det är glädjande att konstatera att Indonesien har naturskyddat lite mer än åtta procent av sin landyta genom jaktreservat, naturreservat och nationalparker. Fyra av Indonesiens nationalparker är upptagna på Unescos Världsarvslista. Det är Komodo nationalpark, Lorentz nationalpark, Sumatras tropiska regnskog, och Ujung Kulon nationalpark.

Vulkanisk dykning
Den så kallade Eldringen som löper runt hela Stilla havet inkluderar Indonesien, vilket är en synnerligen vulkanisk ögrupp med såväl slumrande som aktiva vulkaner. Jag vågar också påstå att indonesisk dykning även den är av vulkanisk kaliber. Jag får erkänna att Indonesien är en av mina personliga favoriter vilken dag som helst i veckan och kan, enligt mig, besökas i princip hur många gånger som helst.

Indonesiens oändliga omfång och ibland lite bökiga otillgänglighet genom begränsad infrastruktur är destinationens stora nackdel, men också paradoxalt nog dess stora fördel. Att besöka orörda områden, att vara ensam på dykplatsen i klart tropiskt vatten med en enorm marin diversitet talar sitt tydliga språk. Vi gillar det. Allihop. Baksidan är att merparten av Indonesiens dykvärld är gömd bakom en del snåriga och tålamodsprövande transporttekniska problem (även om alltfler platser idag är tillgängliga via direktflyg). Jag tror ni förstår vad jag menar.

Mikro &...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser