DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

Juniorer på djupet

– att ta dykcertifikat som ung

Text och bild: Magnus Lundgren

Äventyret under ytan har funnits i Andreas verklighet sedan han som 4-åring var i Thailand med sin familj. Minnet av snorklingen, vattnet och fiskarna bär med sig en längtan tillbaka. En längtan att ta dykcertifikat och kunna röra sig fritt under vattnet. Följ med Andreas, 13 år, på hans grundkurs i dykning.

Dykningen började med ett förutsättningslöst provdyk på ett badhus. Andreas tyckte det var lätt att andas under vattnet och viktlösheten var en cool känsla. – Provdyket var roligt och en spännande upplevelse. Det kändes som jag ville gå vidare, säger Andreas. Dykcertifikat var inte längre en utopi utan en verklig möjlighet för honom.

Provdyk skall vara avspända och roliga upplevelser. Instruktören bör minimera antalet unga provdykare i bassängen samtidigt. Det gör att upplevelsen uppfattas tryggare. De unga behöver dessutom lite mer tid med utrustningen.

Referral Alla de olika utbildningsorganisationernas mål är en säker och meningsfull utbildning som leder till att eleverna lär sig att dyka säkert. De två största utbildningssystemen i Sverige är PADI och NAUI. PADI är ensamt större än alla de andra organisationerna tillsammans.
Andreas valde att göra en PADI Open Water Diver kurs med teori på en dykskola i Malmö för att sedan åka med på dykcentrets höstresa till Röda havet och göra uppdyken där. Det upplägget kallas på engelska för ”referral”. 2/3 av kursen, teori och bassängträning, gör man på hemmaplan i lugn och ro. Resterande tredjedel av kursen, de fyra uppdyken, kan man själv välja var man vill göra. T ex Mallorca, Kana-rieöarna, Grekland eller Egypten.

Om juniorer gör hela utbildningsprogrammet i Sverige så bör uppdyken ligga under våra varmare månader för en rolig, ljus och icke alltför kall upplevelse.

–Det var mycket att läsa och det tog lång tid. Jag tycker nog att teorin var den svåraste delen under hela kursen, säger Andreas.
Långt innan de första teorilektionerna började han läsa igenom kursboken och svara på de s k instuderingsfrågorna. Det var bra att pappa hjälpte till där det behövdes. Efter att teorilektionerna genomförts avlutades den teoretiska delen av kursen med ett skriftligt prov. Andreas tyckte att det var väldigt skönt när det var avklarat.

Juniorer behöver mer tid att läsa materialet innan kursstart. Det behövs oftast mer tid än normalt för att de unga eleverna skall nå inlärningsmålen i fysik, fysiologi och dyktabell.
bassäng -Bassängträningen var lätt och jätterolig. Jag förstod hur viktig träningen i bassäng var när vi kom ut i havet och allt var på riktigt, säger Andreas efter kursen avslutats.
När nyhetens behag av att andas under vattnet lagt sig genomfördes övningar med stegrande svårighetsgrad. Det är alltid lika häpnadsväckande hur snabbt unga dykare lär sig motoriska övningar. Det finns oftast ingen rädsla inkopplad vilket gör själva inlärningen lättare och snabbare. Det är väldigt viktigt att prata konsekvenser med unga dykare.

Extra tonvikt behöver läggas på utrustning så att dykjunioren håller värmen och kan röra sig fritt i vattnet. Dräkt och väst måste passa väl och flaskan skall fungera till elevens...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser