DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Sverige  Sverige
Gott om trollhummer
Hummer och framför allt trollhummer finns det gott om kring Väderöarna. De gömmer sig gärna i springor och under stenblock, men med lite tur ser man de krypa fram.

Klubb i fokus

Götaverkens sportdykarklubb

Text och bild: Kathrin Tengsand

En av de äldsta dykklubbarna i Sverige med rötterna i Göteborgsvarven firar snart 50 år. Klubben som grundades av ”goa gubbar” från Göteborg har dock med tiden bytt skepnad och är idag en stor gemenskap av apparatdykare och fridykare i alla åldrar. 

►  I år, närmare bestämt den 15 oktober, firade Götaverkens sportdykarklubb sin 50-årsdag. Klubben grundades alltså 1972 och namnet påminner om Götaverkens varv i Göteborg som på 1930-talet var störst i hela världen. När hela norra sidan av Göta älv var ett enda stort industriområde och man byggde fartyg vid Eriksberg som kunde väga upp till 500.000 ton. Det är nästan lite svårt att föreställa sig när man ser Norra Älvstranden idag, med alla bostadsområden och teknologicentrum som vuxit fram. Den som känner till det gamla Göteborg vet att varvskrisen slog hårt mot stadens industri och 1975 lades det sista varvet ner. Många superduktiga mekaniker och ingenjörer fick söka nytt jobb. En kan undra vad som sedan hände med hela den samlade kompetensen. Något bra måste ändå ha hänt, eftersom där någonstans lades grunden till vår dykklubb.

Det var inte helt lätt att få kontakt med någon av de tre grundarna, men till slut fick vi besök av Kurt Lindgren som berättade lite historier – som idag fortfarande får oss att tappa hakan. Att dyka med enbart en regulator och helt utan avvägning. Att man plockade med sig stenar på vägen upp. Det fanns många pionjärer inom dykeri och mycket som inte hade uppfunnits än. Några av dessa första pionjärer är våra skeppare Tonny Rengman och Stefan Banck som har lagt ner hundratals timmar på Vinan, och även på den båt som klubben ägde innan. Utan våra entusiaster hade vi inte haft någon kompressor eller lyftkran ombord. Det är vi är extremt glada för, eftersom det lägger grunden för alla längre utfärder.

Fakta
Idag har GVSDK 262 medlemmar – hälften fridykare och hälften apparatdykare. Fridykarna har både barn- och vuxengrupper, några åker på tävlingar, några arrangerar ungdomsläger och fridykarna tränar på Frölundabadet. Apparatdykarna kör utfärder året om, men under vintern får båten en paus och vi kör mer landdyk i stället. Dykledarna turas om att arrangera utfärder. Lite beroende på vädret, går utfärderna oftast ut till Vinga-arkipelagen eller Gullmarsfjorden som ligger cirka två timmar bort.
Klubblokalen ligger nära GKSS-hamnen i Långedrag där vi även utgår med våra båtsutfärder. I lokalen kör vi utbildningar eller möten och fyller luft.

Några eldsjälar håller ruljangsen i gång och det brukar vara samma personer hela tiden. Vi har löpande dykutfärder som kräver både godkända båtförare och dykledare. Men någon måste utbilda även dem. När vi kallar till dykutfärd har alltså redan många man- och kvinnotimmar lagts ner. Varje år på våren och hösten har vi våra arbetsdagar med båten. Några medlemmar tar hand om kompressorfrågor, några om vårt material, uthyrning av flaskor och dräkter, och klubblokalen. Några organiserar våra utbildningar i SSDF:s regi och våra Västkustrace. Vår styrelse ska hålla ihop alla lösa trådar, sköta registret och webbsidan. För några år sedan hade vi skrivit dagbok över Västkustracet och till och med tryckt en egen broschyr. Men nu är vi mer i...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Fakta om klubben Götaverkens sportdykarklubb

Grundades 1972
Antal medlemmar 262
Hemort Långedrag i Göteborg
Gas...

Läs artikeln i DYK #72:





SOME images:
, Gott om trollhummer
Hummer och framför allt trollhummer finns det gott om kring Väderöarna. De gömmer sig gärna i springor och under stenblock, men med lite tur ser man de krypa fram.
, BBQ på Storön
För omväxlingens skull har vi med oss grillen och ibland en pizzaugn. Ismaskinen på båten är också igång och ingen går hungrig denna kväll.
, Bästa båten för svemester
Varje år i juli kör klubben upp till Väderöarna och vi turas om att bo ombord i några dagar. Med kompressor ombord och bunkrad mat/vatten klarar vi oss fint och behöver bara komma iland för en dusch eller promenad.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser