DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Sverige  Sverige
Klubb i fokus – Sala Silvergruva Dykarklubb
Tunnrummet fotat av Anders Etander. Botten av bergrummet ligger på ca 30 meters dykdjup, 185 meter under markytan. Tunnorna är avsedda för kemisk urlakning av silver. Bilden är ett bra exempel på komplexiteten i gruvdykning. Detta rum har fyra separata in/utgångar och utan våra fast installerade guidelinor skulle det vara extremt svårt att hitta rätt väg hem igen.

Klubb i fokus

– Sala Silvergruva Dykarklubb

Deep, down, under...
I 15 år har dykare utforskat och gjort nöjesdyk i gruvgångarna i Sala Silvergruva. Under den tiden har det hunnit bli nästan 6 000 dyk loggade här.

►  Det kan tyckas fasansfullt att simma in i en mörk, gruvgång fylld med vatten i en temperatur nära fryspunkten. Men de som gjort det, vet att där finns ett nästan sagolikt landskap med kristallklar sikt som skulle kunna vara hämtat ur en bok av Tolkien.

– Det är ett stort kliv att ta, både mentalt och utrustningsmässigt. När man väl bestämt sig för att prova, då gäller det att börja i rätt ända – att man lär sig av någon som redan kan, säger Jonas Pavletic, en av landets mest erfarna gruvdykare och den som startade klubben.

Gruvan är husrevet
De flesta dykklubbar brukar ha rev och vrak som dykplatser. Den här klubben har gruvan som husrev. Allt kretsar kring dykning, utforskning och underhåll av dykmöjligheterna i gruvan vars historia sträcker sig tillbaka till kung Gustav Vasas dagar.

Att dyka i Sala Silvergruva innebär att du bokstavligt talat hamnar i en miljö som stått still i över hundra år och man kan riktigt känna historiens vingslag. I de torra gruvdelarna med guidade turer är mångt och mycket tillrättalagt för att ge besökare en bild av hur arbetet i gruvan såg ut på den tiden. I de vattenfyllda delarna är inget tillrättalagt, det du ser är kvar som det lämnades när gruvdriften lades ner.

Men att dyka i gruva är inget för vanliga sportdykare, du måste vidareutbilda dig. Klubben har aktiva instruktörer som medlemmar. De kan utbilda sportdykare till grott- och gruvdykare.

– Det viktigaste är att inse hur mycket man inte vet och att skynda långsamt, säger Jonas Pavletic.

155 meter under jord
Det är en magisk, nästan fasanfull resa, när man dundrar ner i hissen till gruvgångarna 155 meter under marken med all dykutrustning. Den fraktar man sedan på kärra till dykplattformen vid Christinasjön där dyken börjar.

Vattentemperaturen är två till tre grader.

– Om man kommer som ”nycertad” grott- eller gruvdykare är man begränsad till 15 meters dykdjup under första helgen. Efter det tillåts man dyka djupare. När du byggt på dig 50 timmar erfarenhet av gruv- och grottdykning får du själv planera din dykning ner till max 35 meter. 

Säkerhet i fokus
Det finns stora utmaningar säkerhetsmässigt eftersom man dyker med tak över huvudet. Man kan inte gå direkt upp till ytan om torrhandsken eller dräkten blir punkterad i det iskalla vattnet långt inne i en gruvgång. Dykarna måste lösa problemen under ytan.

– Jag brukar använda liknelsen mellan konståkning och hockey. Du kan vara en makalöst duktig konståkare, men ger du dig ut på en hockeyrink utan att ens förstå reglerna, så klarar du inte ens 30 sekunder innan du åkt på en ordentlig smäll.

Klubben har särskilda helger då medlemmarna får säkerhetsutbildning så att de kan hantera hissarna på rätt sätt och att klarar av en räddningsaktion om olyckan är framme.

En hel del tid går också åt till att underhålla dykplattformen och linorna under vattnet så att...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Fakta om klubben Sala Silvergruva Dykarklubb

Grundades Dykningarna påbörjades 2006, föreningen grundades 2009
Antal medlemmar 65
Aktiviteter...

Läs artikeln i DYK #65:





SOME images:
, Klubb i fokus – Sala Silvergruva Dykarklubb
Tunnrummet fotat av Anders Etander. Botten av bergrummet ligger på ca 30 meters dykdjup, 185 meter under markytan. Tunnorna är avsedda för kemisk urlakning av silver. Bilden är ett bra exempel på komplexiteten i gruvdykning. Detta rum har fyra separata in/utgångar och utan våra fast installerade guidelinor skulle det vara extremt svårt att hitta rätt väg hem igen.
, Klubb i fokus – Sala Silvergruva Dykarklubb
Sikten i gruvan är mer eller mindre obegränsad ner till 30 meters djup, men här kommer man i kontakt med det språngskikt som ligger som ett lock över de djupare delarna. Bilden visar en passage precis i överkant av detta språngskikt som ger magiska slöjor och dramatiskt försämrad sikt. Foto av Erik Matteusson.
, Klubb i fokus – Sala Silvergruva Dykarklubb
Fantastiskt vackra stegar i olika storlekar finns mängder av i gruvan, just dessa visar en plats vi kallar Korsande Stegarna. Foto av Erik Matteusson

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser