DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Biologi  Biologi
Kolja
1 av 1

Kolja

Text och foto Anders Salesjö

Koljan finns längs hela Europas kust ner till Portugal. Den är allmän i Skagerrak och Kattegatt men sällsynt i Öresund och registreras endast någon gång ibland i Östersjön.

Arten är mycket lätt att känna igen då den är en typisk torskfisk med en stor svart fläck mitt på kroppen. Den är en storvuxen art som kan komma upp till 112 centimeters längd med en maxvikt på 19 kg, men på grund av det intensiva fisket är det numera sällsynt med koljor på över ett par kilo. Sällan ges koljorna chansen att leva längre än 3 år och bli större än cirka 30 centimeter, då är de dessvärre inte alltid könsmogna. Om de inte fiskas upp kan koljan bli väldigt gammal, maxåldern ligger på cirka 20 år. Koljan finns normalt utanför kusten och håller till vid sand-, ler- och grusbottnar på 10-200 meters djup, ibland ända ner till 300 meter. De ses ganska sällan av dykare då de oftast håller sig djupare än 40 meter. Störst chans att se dem tycks man ha på natten inne i djupa fjordar under sommaren.
Koljan simmar ensam eller i stim ofta en bit ovanför botten, men den söker sin föda på botten och är en riktig allätare. Den äter maskar, bläckfiskar, snäckor och musslor, krabbor, räkor och andra kräftdjur eller olika tagghudingar som ormstjärnor, sjöstjärnor och sjöborrar. Större koljor tar ibland även fisk, vilket inte är vanligt för mindre individer, men de äter däremot gärna fiskrom. De bottenlevande födodjuren sugs in i munnen tillsammans med slam och lera, sedan spottas oätbara partiklar ut igen.
Koljan blir könsmogen vid 2-5 års ålder. På senvintern samlas de könsmogna fiskarna för lek på speciella lekplatser där det bland annat måste vara hög salthalt och låg temperatur, 5-7 grader. Lekplatser finns bland annat vid sydvästra Island och Färöarna. Koljan i Skagerrak vandrar troligen ut i norra Nordsjön till lekplatser där. Det är inte klarlagt om det finns lekplatser i Skagerrak och Kattegatt, däremot vet man att larver och yngel kommer drivande dit med strömmarna från Nordsjön.
Leken sker i fritt vatten på 50-150 meters djup under januari-juni med en koncentration till mars-april. Som övriga torskfiskar producerar koljan många små, sfäriska ägg, från något hundratusental upp till ett par miljoner beroende på honans storlek. Äggen är cirka 1,5 millimeter i diameter och flyter upp till ytan eller stannar svävande strax under den. Efter 8-20 dygn kläcks cirka fem millimeter långa larver. Ynglen stannar i fritt vatten under 3-4 månader. De driver oftast omkring på 10-40 m djup och kan föras iväg långa sträckor med strömmarna. Först framåt hösten, när de uppnått 8-11 centimeters längd, uppsöker de unga koljorna botten. Tillväxttakten för koljan varierar enormt mellan olika år. Om det varit gynnsamma förhållanden under leken och det bildas mycket yngel så växer de långsamt. Finns det däremot få yngel tillväxer de snabbt. I Nordsjön och Skagerrak har medelvikten för femåriga koljor sedan 1975 varierat mellan 0,6 till 1,2 kg.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Djävulens fingeravtryck
I Bohuslän trodde man förr att den mörka fläcken mitt på koljan var djävulens fingeravtryck. Namnet kolja kommer troligen från denna fläck. Kolja betyder helt enkelt kolsvart och det...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser