DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Komodo – ett svårslaget dykäventyr!

Komodo

– ett svårslaget dykäventyr!

Text & Foto Stefan Beskow

De stora ögonen betraktar mig med viss misstänksamhet. Spänningen stiger och det känns nästan som om hjärtat stannar. Det är varmt och luften är alldeles stilla. Den kraftfulla kroppen vrider på sig och tar ett steg närmare mig. En kluven tunga sticker hastigt ut ur munnen för att se vad det är för spännande dofter som vi besökare har med oss. Den två och en halvmeter stora varanen vänder sig återigen, denna gång mot ett närliggande buskage och bestämmer sig för att det räcker med fotograferande idag. Den vandrar helt sonika iväg in i bushen igen. Ett helt magiskt ögonblick har just passerat, ett som jag kommer att bära med mig så länge jag lever, detta första möte med en livs levande komodovaran!

►  Bucket list
Denna resa började egentligen för mer än fyra år sedan. Vi hade, efter mycket funderande, kommit överens om en resa som skulle passa alla i familjen, och det var inte helt lätt. På min och min frus bucket list stod det att dyka i världens mest artrika vatten. Vår dotter hade ”att dyka med hajar” på sin, och på vår sons bucket list stod det ”att möta en dinosaurie”. Inte helt enkelt att få alla nöjda verkade det som, men efter lite efterforskningar visade det sig att ett ställe, med lite tur, skulle kunna infria alla familjemedlemmars önskemål, Komodo! När vi bestämt oss för detta resmål beställdes flygbiljetter, dykcenter kollades upp och ledighet begärdes. Sedan kom ett litet virus emellan... Covid -19 ledde till att Indonesien i princip var helt stängt för turism under lång tid.

Batu Bolong
Det känns nästan som om havet kokar. Inte av värme utan av fisk! Det är fiskar precis överallt. Stim med fusiliärer, mängder med små revfiskar. Stora tonfiskar, som dundrar förbi ute i den intensivt blå vattenrymden, och gigantiska taggmakrillar som snabbt gör små utfall, när de jagar i den fisksoppa som vi hamnat i. Även revet utgör en fantastisk syn. Det består främst av hårdkorall, men på en del ställen växer även färgglada mjukkoraller och små aragonier. Batu Bolong är en välkänd dykplats i Komodos marinpark. Som en alptopp står den ensam mitt i strömmen, och strömmar friskt, det gör det ofta här. En av anledningarna, som gör Komodos vatten så artrika, är just strömmarna. Indiska Oceanen och Stilla havet ligger på varsin sida av Indonesien, och vattenmängderna, som ska passera genom denna gigantiska arkipelag är enorm!

Det leder till två saker, det första är att strömmarna för med sig näringsrikt vatten som gör att mängder av olika organismer trivs. Den andra anledningen är att arter från både Stilla havet och Indiska oceanen finns här, och som om inte det vore nog finns här dessutom ett antal endemiska arter som grädde på moset. Batu Bolong ligger således fullt exponerad för dessa strömmar, och strömmarna kan komma från alla håll och kanter. Upp, ner, vänster, höger - you name it! Ofta går det inte att dyka på hela dykplatsen utan bara där det är lä från strömmen. Därför blir vi positivt överraskade när strömmen är synnerligen hanterbar. Visst är det lite strömt, men inte värre än att man utan större problem kan simma emot den. Efter närmare 70 minuters dyk visar manometern med all önskvärd tydlighet att det är dags att avsluta dyket, och i gott sällskap med allsköns revfisk gör vi säkerhetsstoppet och går upp till ytan.

Väl uppe märker vi att strömmen tilltagit. Vattnet var i princip stilla när vi gick ner men nu, efter dyket, ser vi tydligt att det strömmar friskt kring klippan. När vi pratar med vår dykguide Sandra, berättar hon att vi lyckat pricka in en lugn dag på Batu Bolong, men att ryktet om att dykningen kring Komodo...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Fakta – Komodo

Geografi Komodo, eller Flores och Labuan Bajo som du egentligen bor på, ligger cirka en timme med inrikesflyg österut från Bali.
Religion...

Läs artikeln i DYK #79:





SOME images:
Komodo – ett svårslaget dykäventyr!, Komodo – ett svårslaget dykäventyr!, Komodo – ett svårslaget dykäventyr!
Svartspetsad revhaj var en tämligen vanlig syn.
, Komodo – ett svårslaget dykäventyr!
Hårdkorallerna var i mycket god kondition.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser