DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Skandinavien  Skandinavien
Kosterhavet  – Sveriges första marina nationalpark
En ung knubbsäl. Runt Koster finns Sveriges största bestånd av knubbsälar.
Kosterhavet  – Sveriges första marina nationalpark
Kosterskärgårdens kobbar och skär innefattas i Kosterhavet som är 370 kvadrat-kilometer stort. En dyksäker plats som fungerar i nästan alla väder.
Kosterhavet  – Sveriges första marina nationalpark
Utsikten västerut från Valfjäll som är Sydkosters högsta punkt.
Kosterhavet  – Sveriges första marina nationalpark
En vacker blågylta, Labrus mixtus, plirar in i linsen. Honan som syns på bilden kallas rödnäbba medan hanen kallas för blåstråle.
Kosterhavet  – Sveriges första marina nationalpark
Ett stort gammalt tareblad med påväxt. Här söker små sjöstjärnor, Asteria rubens, efter föda.
Kosterhavet  – Sveriges första marina nationalpark
Virvelmasken, Prostheceraeus vittatus, kallas ibland plattmask, blir upp till fem centimeter lång. Här gör den själ för sitt namn med sina virvlande rörelser.
Kosterhavet  – Sveriges första marina nationalpark
Stensnultran, Ctenolabrus rupestris, kallas ibland för snuffa. Den är mycket talrik i algbältet och känns lätt igen på den mörka fläcken på stjärtrotens ovankant.
Kosterhavet  – Sveriges första marina nationalpark
Motvilligt lämnar Magnus Persson Kosterhavet efter sitt sista dyk och det är dags att lämna Koster och åka tillbaka till Sverige.
Kosterhavet  – Sveriges första marina nationalpark
En klart lysande röd solstjärna, Crossaster papposus, en bit nedanför tångbältet. Ett glupskt rovdjur som äter andra sjöstjärnor och till och med av sin egen art.

Kosterhavet

– Sveriges första marina nationalpark

Text och foto: Magnus Lundgren

Havsområdet kring Kosteröarna kommer att bli Sveriges första marina nationalpark i september 2009. En fantastiskt bra idé av många skäl och ett starkt ställningstagande att vi skall bevara en viktig del av vårt hav. Vad är det då som är speciellt vid Koster? Hur är dykningen där och vad innebär det egentligen att man upphöjer ett havsområde till nationalparksstatus? Vi åkte till Koster för att dyka i framtidens hav, i Kosterhavets nationalpark.

Vi skumpar fram längs en smal och slingrig grusväg. Lite ovant styr jag en nästan ljudlös trehjulig elmoppe genom terrängen. Min parkamrat sitter på flaket. Det är sensommar och det känns som vi är väldigt långt från våra vanliga liv. Vi är på en ö i väst. Härute, som de säger på Koster, är det ett annat tempo, en annan tideräkning. Snart är vi och mopeden framme vid dykcentret och Phillip står i dörren. Han säger till oss att det börjar bli dykdags. – När åker vi? Frågar jag. – När ni är klara, säger han på sin coola britt-göteborgska.  

Värsta dyket
Phillip kör en grundlig briefing om dykets topografi och ”highlights” innan han släpper i oss nära en av Bergylteskärs kobbar. Jag har varit här innan, för länge sedan, och minns dykplatsen med värme. En brant vägg pekar ut vår väg ner i Kosterhavets salta vattenkropp. Sikten är bra och på avstånd ser jag en intensivt röd solstjärna som tar emot oss vid en ren klippavsats.
Båten följer oss på ytan och vi bara glider fram i sakta gemak och stannar där det passar. Det är september och fisklivet är på verkligen på topp vid Bergylteskär. Det liksom surrar med läppfiskar runt oss. Stora krabbtaskor står på vakt i det branta landskapet som knektar vid sin borg. En bit längre fram breder ett täcke av död mans hand ut sig. Jag tror mig se min parkamrat flina innanför masken. Jag flinar tillbaka med budskapet ”Ja, det är verkligen vackert här”.
Under ett snyggt överhäng lurar två biffiga humrar. Den större vill visa sig stor och stark och kliver fram och poserar som en muskelbyggare med klorna brett isär. Ett myllrande grundområde tar lite senare emot oss och vi avslutar dyket med svärmande bultar och massor av nakensnäckor på tarebladen. Tillbaka på båten är min garvade parkamrat Magnus överväldigad. – Det var det bästa dyket jag någonsin gjort i Sverige! berättar han exalterat och med stort eftertryck för Phillip. Det är stora ord men det låter som han verkligen menar det.

Fika & visioner
När vi är tillbaka på dykcentret tar vi en fika i solen på verandan med Linda och Lars-Ove som också är med ute och dyker idag. Kosters enda dykcentre ligger bara ett halvt stenkast från Långegärdes brygga på Sydkostersidan av Kostersundet. De har två båtar som ligger och guppar på fem meters avstånd från ingången till butiken. Phillip går igång och berättar anekdoter från hans år ute på Koster och om vad vi kan hitta på ”deras” 30 dykplatser. – En av fördelarna vi har här ute är att det finns alltid någonstans att dyka, lägger han till.
För Lars-Ove kan man utan överdrift säga att Kosters undervattensvärld är ”mammas gata”. Han är marinbiolog, dykare och bor på Koster. Lars-Ove jobbar dessutom på Sven Lovén centrum för marina vetenskaper på Tjärnö. Vi är nyfikna och frågar om varför just Koster blir nationalpark?
– Det som är speciellt med Kosterområdet är framförallt den stora biologiska mångfalden. Det vill säga...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Dykning
Trident Divers Kosterhavets Dykcenter
Långegärde Brygga, Sydkoster
www.kosteroarna.com/trident
Telefon 070 - 653 90 95
Service: Butik, utbildning, utfärd, luftfyllning, nitrox,...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser