DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Sverige  Sverige

Kustlexikon

– #23

Text och foto: Stefan Beskow

Buafyren – vid Varberg

När man värderar dykplatser finns det olika kriterier för olika typer av dyk. Ska det vara ett kursdyk? Ska det vara ett enkelt dyk efter en viss tids uppehåll? Är det häftig dropoff dykning i den yttre skärgården eller djupa vrak som lockar? Buafyren strax norr om Varberg är en dykplats som lätt lever upp till de båda förstnämnda kriterierna men kanske inte de två sistnämnda. De lokala finsmakarna kanske rynkar lite på näsan när platsen kommer på tal men det håller jag inte riktigt med om. Vill du komma igång med dykningen efter ett uppehåll och behöver göra ett enkelt dyk, eller behöver du testdyka ny utrustning är Buafyren ett bra alternativ för dig eftersom det är en lugn dykplats som faktiskt är bättre lämpad som avrostnings dyk än det där häftiga droppoffet eller det djupa vraket som kanske är ett mer adrenalinstint dyk. Ifall du är kameraburen och har tillgång till en bra macrolins kan du definitivt ha en riktigt trevlig stund vid Buafyren.
Dykplatsen består av en lätt sluttande botten ner till cirka 10 meters djup. Vegetationen består främst av tång och alger av diverse olika arter och ibland bryts den mjukt sluttande bottnen av lite större klippblock där du kan finna små, små anemoner ifall du är skarpsynt. Fisklivet består bland annat av stensnultror, skärsnultror, smörbultar och ibland kan ett litet stim med små tobisar komma simmande. Den större havsnålen samt tångsnällan är också invånare som syns här med jämna mellanrum. På vintern ska du dessutom hålla ögonen öppna efter nakensnäckor. För något år sedan när vi dök här kom vi över ett ståtligt exemplar av den vackra buskformade nakensnäckan Dendronotus frondosus som gömde sig på en sågtångsruska. Sluttningen övergår därefter i sandbottnen vid cirka tio meters djup. Ute på sandbottnen är det inte ovanligt att stöta på plattfisk, musslor och diverse snäckor.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Vägbeskrivning och parkering Från E6, ta av avfarten norr om Varberg (avfart 56, det står skyltat mot Värö, Veddige och Ringhals)). Följ därefter skyltarna mot Bua. När du kommer in i Bua kör du fram till hamnen...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser