DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Sverige  Sverige

Kustlexikon

– #27

Av Magnus Lundgren

Johannes L – ett kustnära vrak

Det är inte många ställen, i alla fall inte längs skånska kusten, där man kan köra med bil nästan hela vägen fram till vattnet, ytsimma en ”relativt” kort bit och göra ett riktigt fint vrakdyk. Dessutom är Johannes L ett verkligen lättsamt vrakdyk för alla nivåer. Vraket är omringat av ljus sandbotten och musselbankar, maxdjupet är 7-8 meter, sikten är oftast helt OK. Även vrakets storlek är väl avvägd för ett långt och intressant dyk, eller t o m två.
Att hitta vraket är ganska lätt med hjälp av några s k onaturliga referenser. Ni går i vattnet vid den bunkern som ligger direkt söder om parkeringen och som har en trätrappa ner. Härifrån ytsimmar man tills man har nästa bunker, vilket blir bunkern söder om startbunkern, i linje med den höga telemasten in mot land. Nu är det bara att hålla linjen och simma rakt ut. När ni har de tre skorstenarna på fabriken i nordöst i linje med varandra och då är ni precis vid vraket.
Johannes L byggdes 1951 i Hamburg och var en s k ”coaster”. Båten är cirka 50 meter lång och ligger i Öresund en bit söder om Helsingborg. Sent i november 1979 lämnade Johannes L hamnen Råå. Efter tidiga problem hamnade båten på för grunt vatten redan intill hamnpiren. I tron att båten var utan skador seglar kaptenen vidare söderut. Ett stort hål på babord sida tar in massor av vatten och båten börjar sjunka men ingen i besättningen förolyckas. Den vilar idag på babordssidan en kort bit söder om Råås hamn.
Runt vraket ligger det vidsträckta musselbankar. Fisklivet består främst av plattfisk som gillar de stora sandpartierna. Det finns mycket ål runt om vraket men även en hel del inuti. Propeller och andra klenoder är ett minne blott. När vi dök på Johannes L i december kom det en dykande skarv (läs fågel), kallas på skånska för ålakråka, simmandes ut ur vraket och svepte förbi mig på nära håll på 7 meters djup. Vi blev båda två lika förvånade.
Överbyggnaden är relativt intakt och tillhör de mest intressanta delarna på vraket. På förskeppet finns även ingångar till lastrummen. Ni bör alltid ha med er lampa när man dyker på vrak för att kunna lysa in i hålrum och mörka partier och se detaljer. Glöm inte att penetrering av vrak endast är för dem som har rätt utbildning och utrustning. Det är i princip samma risk att penetrera ett grunt vrak som ett lite djupare.
Toppen av vraket, styrbords sida, är vid lågvatten endast 1 meter ifrån ytan. En dykare kan alltså stå på vraket med halva kroppen ur vattnet. Det man skall se upp med är att det ibland kan vara ytströmt vilket gör det lite jobbigare att ytsimma. 

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser