DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Sverige  Sverige

Kustlexikon

– #31

Av Magnus Lundgren

Stenpärlorna – nära Halmstad

Stenpärlorna i Grötvik är granne med Tylösand och med Per Gessle och ligger på behagliga 7 kilometers avstånd ifrån Halmstad centrum. Dykplatsen kallas för Stenpärlorna lokalt och är en väldigt naturskön plats med vackra stenhällar och en utsikt över hela Laholmsbukten.
I Grötvik har Söndrums stenbrott brutit sten ur berget sedan mitten av 1800-talet fram till mitten av 1900-talet. Här bröts det kompakt och rödaktig gnejs som främst användes som anläggningssten. Gnejsen har även använts till lite mer kända byggnationer som t ex ett monument i Washington, Fredspalatset i Haag och svenska kyrkorna i Köpenhamn och Paris. ”Spritkullen” som ligger just ovanför stenbrottet lär ha fått sitt namn då man avslutade affärsuppgörelser och avtal med en sup eller två där.
Dykplatsen Senpärlorna ligger ganska exponerat till vänster (västerut) efter att man passerat hamnen och bron. Alltså innan stenbrottet som ligger lite dolt på höger sida. 
Det är bara att ställa bilen på parkeringen och vandra över med dykutrustningen till igångsplatsen (se foto). Det är en väldigt lättillgänglig plats att dyka på.

Stenpärlorna är en grund dykplats, maxdjup 9 meter, som består av stenhällar och revlar på ljus sandbotten. Normalt sett går man i den skrevan som finns på bilden och härifrån simmar man ut 100-150 meter till de större stenblocken omringade av snäckskalsbottnar. Man kan välja att ta en kompasskurs 180 grader söderut över stenryggen eller att helt enkelt ha stenryggen på vänster sida och sandbotten på höger.
Dykplatsen är väldigt populär som nattdyk och passar utmärkt för just det med sin grunda profil. Det är bra att ha en ljusmarkering, typ färgat ljus eller en blinkande lampa, som markerar i- och uppgångsplats. Det är då lite lättare att hitta tillbaka till rätt skreva för uppgång. Om det blåser östan eller sydöstan tar vinden ibland med brunfärgat Nissan-vatten och gör att sikten blir dålig. Dykplatsen ligger exponerad för vind så kolla väderrapporten innan ni ger er av.
Det marina livet förvånar en hel del. Här finns olika sorters räkor, strandkrabba och t o m simkrabba, torskfiskar, spigg, olika simpor, öring, tejstefisk, tånglake, havsnål och kantnål och även fjärsing om sommaren. I somras syntes den första hummern till enligt lokala dykare.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser