DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!!

  Kystleksikon  Kustlexikon
Kustlexikon – Ablahamn
Kustlexikon – Ablahamn
Kustlexikon – Ablahamn
Kustlexikon – Ablahamn

Ablahamn

Västkusten

Av Stefan Beskow

Min första bekantskap med Kullen var ett dyk i Ablahamn. Jag minns tydligt att jag stånkade betänkligt när jag släpat mina dykprylar upp och ner för trapporna men att dykupplevelsen var riktigt angenäm. Om du följer trapporna ner kommer du till en liten vik som är dramatiskt inramad av klipporna runt omkring den. Du kan framförallt göra två olika dyk här.

Det vanligaste är att man simmar rakt ut i bukten, ner för första branten till cirka tio meters djup och därefter simmar österut. Då kommer du så småningom fram till en liten undervattensås som du kan välja att antingen simma över eller följa ner mot djupare vatten. På andra sidan åsen är det en liten vägg från runt 10-17 meters djup. Den är tätt bevuxet med marint liv. Sjöpungar, svampkolonier, små havsnejlikor och diverse alger slåss om utrymmet och ibland ser du även solsjöstjärnor här. Nedanför väggen ligger ett stenröse med goda chanser att se hummer i säsong.

Väljer du att simma andra hållet ut ifrån bukten, västerut, möts du av en sluttande botten med gott om stenblock som planas ut vid cirka 20 meters djup. Här tar grusbotten vid och tidig vår kan du se gott om lergök här. Själva sluttningen bjuder på ett rikt marint liv. Hummer och nakensnäckor är vanliga i säsong och även ovanligheter som vingsnäckor har jag sett här. Du kan även vara relativt säker på att se eremitkräftor och större havsnål. På våren ser man ofta sjuryggsyngel i algbältet. Det är nästan alltid mycket fisk här också, speciellt sommar och tidig höst. Ett bra sätt att komma direkt till den bästa delen är att ytsimma några minuter mot udden på västra sidan så att ni slipper den ganska ointressanta delen fram till själva sluttningen. Ytintervallet gör du lämpligtvis nere i viken.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på 20+ dyktidningar per år här.

Fakta

Vägbeskrivning Kör till Mölle och in på Kullens område. Följ den lilla vägen som går in på området tills en skylt på höger sida brevid vägen visar till Ablahamn.  Strax efter kommer parkeringen, även den på höger sida. Från parkeringen följer du därefter stigen ner till viken.

I och uppgång Sker på stranden.

Luftfyllning Se vår dykguide för närmaste ställe.

Bästa årstid Året runt! Sommar och höst ser du mer fisk och skaldjur, men har nackdelen att du blir väldigt varm när du ska gå uppför trapporna. Sen vinter och tidig vår är bäst för nakensnäckor och andra arter som föredrar kallare vatten. Fördelen med den ansträngande vandringen är att du snabbt får upp värmen vintertid.

Eventuella förbud Inga direkta förbud, men som alltid annars skall du visa hänsyn då hela Kullaberg är välbesökt sommartid. Sprid inte ut grejorna på hela stranden och plocka upp skräp efter dig.

Farliga områden Starka nordliga och nordvästliga vindar ger upphov till grov sjö och strömmar. Välj då alternativ dykplats.
Framförallt är det trappan ner till dykplatsen som kan orsaka svårigheter. Den blir hal och lerig när det regnat så ta det lugnt och gå gärna två gånger, speciellt om du har kamera med.

Ström och sikt Ström kan förekomma vid starka vindar. Men är oftast inget problem. Sikten brukar hålla sig kring 3-8 meter.

Fotomöjligheter Makro är alltid gångbart men även fiskfotograferingen är bra på sommar och tidig höst.

Topografi Mycket varierande. Väggar, sluttningar och klippbock.

Faciliteter Det finns en livboj på stranden och en toalett vid parkeringen.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser